Julekalender med Mads Brügger: Jeg siger nej, når folk vil købe min voksfigur af Barbara Bertelsen

11. DECEMBER: Risengrød er overvurderet, men et juletræ i fuld ornat minder Mads Brügger om, hvor stærkt et koncept julen egentlig er. Han får købstilbud på de voksdukker, han udstillede i foråret, og så beskriver han sin holdning til nytårsaften med et gammelt citat af Dan Turèll.

Mads Brügger er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.
Mads Brügger er gæsten bag dagens låge i Altingets julekalender.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Hvad betyder julen for dig?

"Et grundvilkår ved at blive voksen er, at julen gradvist mister sin glamour. I stigende grad trækker det søm ud at overleve tiden fra oktober til marts. Det er ren overlevelse."

Er der noget du specifikt står for til julemiddagen?

"Jeg står for indkøb af ænder og champagne. Det er en tradition, at vi som aperitif drikker et glas Bollinger Champagne."

Hvad er det bedste ved julen?

"Nu må du ikke tænke, at jeg er helt vildt kristen. Men det slår mig, når man får det oplæst, hvor smuk en tekst juleevangeliet er. Jeg holder også af de salmer, der knytter sig til julen. Dejlig er den himmelblå, Dejlig er jorden, En rose så jeg skyde. Og når man ser et juletræ i fuldt ornat med stearinlys, så slår det en, hvor stærkt et koncept det er."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Du finder hele årets julekalender her.

Hvad er det mest overvurderede ved julen?

"Risengrød har aldrig sagt mig noget. Jeg er helt klart en risalamande-mand."

Holder I julefrokost på Frihedsbrevet?

"Ja. Vi skal spise på Restaurant Møntergade. Vi varmer op på Frihedsbrevets kontor med et glas fadøl, og så får vi besøg af en julemand. Det er en kendt person, der har spillet en vis rolle i Frihedsbrevets regi, der kommer forbi og deler en julegave ud til personalet."

Hvilken politiker ville du helst invitere med til Frihedsbrevets julefrokost?

"Den sjoveste at have julefrokost sammen med må ubetinget være Lars Løkke Rasmussen. Han slår mig som et menneske, man gerne vil tilbringe nogle timer ved det store julebord sammen med."

"Hvis det var i forhold til min journalistiske nysgerrighed, er det fristende at sige Mette Frederiksen. Jeg ville gerne høre hendes forklaring på, hvorfor hun ikke blev generalsekretær for Nato."

"Spørgsmålet er, hvor god stemningen ville være. Men det kan være, man kan finde hinanden over en karrysild."

Læs også

Hvilken bog er den bedste, du har læst i år?

"Den hedder 'Vi er fem' af den norske forfatter Matias Faldbakken. Det er overrumplende god bog; så vild og vanvittig, at jeg sjældent har læst noget lignende."

"Den handler om en kernefamilie i en lille norsk bygd. Det kan i sig selv lyde trivielt eller kedeligt, men den udvikler sig til en moderne Frankenstein og handler om den ondskab, der trives i små lokalsamfund."

I år åbnede du Magtens Voksmuseum; en udstilling med ti voksfigurer af embedsfolk, der havde en rolle i minksagen. Hvordan ser du tilbage på det?

"Med stolthed, glæde og begejstring. Det var enormt vellykket og et perfekt eksempel på den demokratiske samtale. Der stod folk fra nær og fjern, unge og gamle, minkavlere og embedsfolk. De kom, læste plancherne, kiggede på voksfigurer og talte politik med hinanden."

Jeg føler mig ansvarlig for, hvad der sker med de voksfigurer. En voksfigur ligger i grænselandet mellem en dukke og et levende menneske

Mads Brügger
Chefredaktør, Frihedsbrevet

Hvor er voksfigurerne i dag?

"I et fjernlager i en forstad til København. Jeg har fået tilbud fra folk, der ville købe enkelte voksfigurer af os. Men det har vi sagt nej, for så er samlingen ikke længere komplet."

"Jeg føler mig ansvarlig for, hvad der sker med de voksfigurer. En voksfigur ligger i grænselandet mellem en dukke og et levende menneske. Det kan også være, at udstillingen kunne blive aktuel igen."

Hvilken figur har der været størst interesse i at købe?

"Det er helt klart Barbara Berthelsen, stærkt efterfulgt af Thorkild Fogde."

"Forleden passerede jeg tilfældigt Johan Legarth (departementschef i Justitsministeriet, red.) på en gang i Folketinget. Jeg må sige, at kineserne, der lavede voksfigurerne, virkelig har gjort et godt stykke arbejde. I et kort øjeblik troede jeg, det var min voksfigur, der var blevet levende."

Hvornår vidste du, at du ville være journalist?

"Jeg vandt en essay-konkurrence i Berlingske, hvor jeg skrev om en rygsækrejse i Brasilien. Det var min første rigtige succesoplevelse med at skrive. Mine forældre var begge journalister, så det var også noget, jeg var vokset op med."

Læs også

Hvordan ser du forholdet mellem journalist og politiker?

"Grundlæggende opfører dansk presse sig eksemplarisk i Folketinget. Danske journalister er dydsmønstre sammenlignet med helt eksempelvis britisk presse."

"Faren ved at dække politik fast på Christiansborg er, at man går hen og bliver om end ikke venner, så i hvert fald gode bekendte med politikere. Man kommer til at synes om hinanden. Det er risikoen ved, at pressekorpset bor på Christiansborg."

Har du selv private forhold til politikere på Christiansborg?

"Nej. Jeg har én enkelt gang, da jeg var chef på Radio24syv, været til julestue hos Morten Messerschmidt, da jeg på et tidspunkt var hans redaktør. Det har jeg også åbent talt om før."

Kan du godt i dag bedrive journalistik, der involverer Morten Messerschmidt?

"Jeg har ikke udviklet en venskabelig relation til Morten Messerschmidt. Sidenhen har jeg afvist invitationer, da jeg ikke vil være i den situation. Det er også derfor, at jeg deler den oplysning med publikum, hvis jeg kommer i situation, hvor jeg skal sige, skrive eller mene noget om Morten Messerschmidt."

Nytår er altid et smertensbarn for mig. Det er det, som Dan Turèll kalder for amatørernes aften

Mads Brügger
Chefredaktør, Frihedsbrevet

Kommer Frihedsbrevet nogensinde til at modtage mediestøtte?

"Ikke med min gode vilje. Så skal det laves om, så det ikke er noget, der kan tages og gives på så uklar vis, som det er tilfældet i dag. Grundlæggende er det godt og rigtigt, hvis danske medier afvænner sig fra mediestøtte."

Har du andre projekter, som ser dagens lys i 2024?

"Der er bestemt opsigtvækkende og gode ting på vej, men dem kan jeg ikke afsløre nu, da jeg foretrækker at bevare mit overraskelsesmoment."

Hvordan skal du fejre nytår?

"Lige nu og her ved jeg det simpelthen ikke. Nytår er altid et smertensbarn for mig. Det er det, som Dan Turèll kalder for amatørernes aften. Det er, hvor folk, der ikke rigtig bider igennem festmæssigt, skal give sig til kende som festaber."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Brügger

Direktør og ansv. chefredaktør, Frihedsbrevet, medstifter, Mediehuset Friheden, medejer, R8dio ApS
ba.mag. i film- og medievidenskab (Københavns Uni. 2001)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00