Julekalender med Søren Pind: Journalister og politikere går mere og mere op i skandaler og fejl. Barbara Bertelsen er det mest ekstreme eksempel

5. DECEMBER: Han har tidligere været medlem af Folketinget, men i dag følger han med udefra. Han ser, hvordan særligt to grupper er i krig mod hinanden på Christiansborg, og så ærger han sig over Venstres fejl. På hjemmefronten er Søren Pind klar til julemad med sin lille søn, Anker. 

Bag dagens låge er Søren Pind. 
Bag dagens låge er Søren Pind. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Frida Flinch

Hvad betyder julen for dig?

"Jeg elsker julen. Det er jo mørket, og så kommer lyset. Jeg kan også godt lide hele den kristne side af det med salmerne. Jeg elsker, at man samler familien og spiser julemad og drikker vin."

"Jeg har sådan en mental YouTube-video af en pejs, der knitrer og brager foran mig, når jeg tænker på julen."

Har du nogle yndlingsjuletraditioner?

"Kirken 24. december, selvfølgelig. Så er der maden, hvor jeg har en spændende diskussion med min bror. Vi skiftes til at holde jul og diskuterer altid, om vi skal have gås eller and. Jeg holder på and, og han holder på gås."

Altingets julekalender

Altinget taler hver dag frem mod jul med politikere, debattører og andre meningsdannere om alt fra juletraditioner til politiske forbilleder og årets største fortrydelse.

Har du nogle særlige ønsker i år på din ønskeliste?

"Jeg kunne godt tænke mig en grøn og lilla slipover. Jeg er en stor slipoverfan."

I det seneste år har der været meget fokus på det parti, som du selv har siddet i Folketinget for i 13 år. Venstres meningsmålinger er historisk dårlige. Hvordan har det været at se?

"Det gør selvfølgelig ondt. Det er klart. Det er ikke rart at følge. Jeg synes, Venstre skal være drivende for borgerlige tankegange og det progressive fodaftryk i forhold til den offentlige sektor. Det har der ikke været plads til. Det er vanskeligt at se på."

Har det fyldt meget for dig her i 2023? 

"Jeg har fulgt med, selvfølgelig. Jeg har ikke holdt op med at interessere mig for politik, selvom jeg ikke er med i det."

Læs også

Jakob Ellemann-Jensen har særligt stået i rampelyset med sin sygemelding i starten af året, og nu har han trukket sig helt fra politik. Hvordan har det været at kunne se en person, som du kender personligt, gå gennem det forløb? 

"Det har jeg været ked af. Jeg kunne godt se, at han havde det svært. Det særlige ved Jakob var, at han forlenede Venstre med en modernitet. Jeg er ked af, at han er holdt op."

"Jeg synes, det var en fejl at fokusere så meget på hans sygdom. Nu ved folk faktisk ikke rigtig, hvad han stod for politisk. Det ved jeg, og jeg ved, at det var godt. Derfor er jeg egentlig ærgerlig over, at der ikke var fokus på det."

Tror du, at det kommer til at gøre noget godt for Venstre at have fået Troels Lund Poulsen som formand?

"Min grundlæggende antagelse er, at det kommer til at stabilisere Venstre som parti."

Nu har du kunne se det hele fra sidelinjen ligesom resten af Danmark. Har det været frustrerende ikke at kunne gøre noget for partiet?

"Det ikke er min opgave længere. Jeg har selv valgt at forlade politik. Så det kan jeg kun takke mig selv for, hvis der er en frustration i den sammenhæng."

Det handler meget sjældent om politik. Det handler altid om skandaler, fejl og misinformation.

Søren Pind
Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence

Tror du, politik er mere barskt i dag, end da du selv var en del af Folketinget?

"Jeg tror, det er blevet mere ensomt. Jeg opfatter i høj grad politikerne som mere og mere isolerede fra den omkringliggende befolkning. Jeg ser en kamp mellem to krigerkaster, nemlig Christiansborg-journalist-kasten og de folkevalgte på Christiansborg-kasten. Det er en krig, hvor de vender sig imod hinanden, frem for at være en del af befolkningen."

Har du nogle eksempler på, hvordan du kan se de her to fløje mod hinanden med journalister og politikere i hver sin lejr?

"Jeg synes, mere og mere tingene går op i proces. Hvem har lavet en fejl? Hvem har gjort hvad? Det handler meget sjældent om politik. Det handler altid om skandaler, fejl og misinformation."

"Jeg kan også se det mærkelige fokus på embedsmænd. Det mest ekstreme eksempel er jo Barbara Bertelsen (Statsministeriets departementschef, red.). Det er, som om medierne ikke kan få i deres hoveder, at det er ministrene, der bestemmer over embedsmændene. Derfor er det ministrene, der har ansvaret for det, der foregår. Men i stedet er vi nu begyndt at se embedsmænd, som bliver trukket igennem systemet. Det, mener jeg, er udtryk for det samme."

Læs også

Hvad tror du, der har gjort, at det har ændret sig?

"Jeg tror, at den vigtigste grund er, at hvis du spørger almindelige mennesker, om de kunne finde på at stille op til politik, så vil de hellere have et koben i hovedet end ind i den valgstrøm af omtale, fokus og i øvrigt magtkamp, som de kan betragte. Jeg mener, at det politiske system og medierne bærer et fælles ansvar for, at rekrutteringen til vores demokrati er forsvindende lille."

Har du noget, som du vil huske 2023 for?

"Jeg har fået en søn. Jeg har fået en lille Anker. Det var herligt. En sød lille dreng."

Hvad ser du så mest frem til i 2024? 

"Jeg ser frem til hverdagen. Jeg kan godt lide hverdagen. Jeg glæder mig til at skrive nogle kommentarer, få min virksomhed endnu mere i drift og holde nogle flere foredrag."

Er du en person, der også har nogle nytårsforsæt, nu når vi træder ind i det nye år?

"Jeg skal passe min træning. I år begyndte jeg jo at gå til kickboxning. Hvis jeg har et nytårsforsæt, så bliver det virkelig at passe den træning."

Hvordan kobler du af, når du ikke arbejder? 

"Jeg læser historiske bøger. Jeg har opdaget lydbogsuniverset, som jeg bruger rigtig meget. Jeg ser også fodbold, så jeg glæder mig til at følge Tottenham i år."

Har du en bog, du vil anbefale vores læsere?

"På grund af den frygtelige Ridley Scott-film om Napoleon vil jeg anbefale, at man læser Herman Lindqvists bog, der hedder 'Napoleon'. Den er god, og den giver et godt indblik. Den er skrevet af Sveriges svar på Palle Lauring, som folk i min generation og ældre vil kunne huske som den store danmarkshistorie-fortæller."

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pind

Bestyrelsesformand, Danish Cyber Defence, formand, The Danish Ronald Reagan Society, fhv. uddannelses- og forskningsminister, MF (V)
cand.jur. (Københavns Uni. 1997)

0:000:00