Han har kun siddet i Folketinget et par måneder. Nu vil K-frontsoldat erobre den grønne dagsorden fra de røde

Frederik Bloch Münster har gjort kometkarriere i Konservative. Efter kun to og en halv måned i Folketinget gør han nu klar til at udvikle borgerlige klimasvar, der kan fjerne de rødes monopol på den grønne dagsorden. 

"Jeg synes, at vi i mit parti står på en rigtig stærk, grøn arv. Men jeg tror, der er brug for, at vi bliver endnu mere konkrete, hvad angår løsninger," siger Frederik Bloch Münster, der er ny politisk ordfører for Konservative.
"Jeg synes, at vi i mit parti står på en rigtig stærk, grøn arv. Men jeg tror, der er brug for, at vi bliver endnu mere konkrete, hvad angår løsninger," siger Frederik Bloch Münster, der er ny politisk ordfører for Konservative.Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Malte Bruhn

Dette interview blev bragt første gang 10. september 2024. Altinget bringer det igen i anledning af Konservatives landsråd 21.-22. september 2024.


Da Frederik Bloch Münster tidligere på måneden blev udnævnt som politisk ordfører for Konservative efter mindre end to måneder som folkevalgt, var det kulminationen på et halvår, der både har været "forfærdeligt hårdt og helt fantastisk på samme tid".

"Jeg vil tro, at sidste forår har været noget af det hårdeste i hele mit liv," siger den 29-årige politiker.

Det absolutte lavpunkt indtraf, da den daværende formand Søren Pape Poulsen i marts døde af den blødning i hjernen, han fik under et hovedbestyrelsesmøde i Vejen.

Højdepunktet kom tre måneder efter, da partiet i juni levede op til målsætningen og sikrede et enkelt mandat til EU-valget, hvor Frederik Bloch Münster spillede en afgørende rolle i kulissen som særlig rådgiver for den konservative spidskandidat Niels Flemming Hansen.

Jeg vil kæmpe for, at Konservative er med til at definere idéudviklingen indenfor den grønne politik med et borgerligt udgangspunkt

Frederik Bloch Münster
Politisk ordfører for Konservative

Den konservative valgsejr havde også en ekstra sidegevinst for Frederik Bloch Münster.

Udover at være hans rådgiver, var han også suppleant for netop Niels Flemming Hansen, og derfor kunne han overtage pladsen i Folketinget, da det stod klart, at hans kollega skulle til Bruxelles.

I slutningen af august valgte en enig folketingsgruppe så at gøre ham til politisk ordfører i Mette Abildgaards barselsfravær.

I sit første store interview som partiets nye talerør, slår han til lyd for, at Konservative bliver bedre til at starte "principielle debatter" om blandt andet klimapolitikken.

Konkret vil han udvikle "konkrete, grønne borgerlige svar, der kan sikre, at vi kommer i mål med den grønne omstilling".

Det skal i sidste ende være med til rive klimadagsordenen ud af "de rødes klør" og overbevise danskerne om, at borgerlige løsninger er vejen frem, hvis man vil klimakrisen til livs.

Spørgsmålet er, om man er rigtig grøn, hvis man samtidig arbejder for at samlet et borgerligt flertal med partier, der siger nej til CO2-afgiften og flirter med at forlade klimaloven?

Fiskekuttere og klitlandskaber

Frederik Bloch Münster, der også har titlen som klimaordfører på sit cv, har sat sig til rette ved det mødebord, der er hans, indtil Mette Abildgaard vender tilbage til Christiansborg.

Selvom han kun skal bo her midlertidigt, har han besluttet at sætte sig eget præg på lokalet.

Snart bliver de hvide vægge prydet med malerier af fiskekuttere og klitlandskaber fra Esbjerg, hvor han er født og opvokset i et lægehjem.

Læs også

Efternavnet Münster stammer fra hans farfar Erik Münster, der i årtier var kendt som lægebrevkasseredaktøren Dr. Münster. Morens del af familien er rundet af Esbjergs hedengangne fiskeindustri.

Den politiske løbebane startede, da han i 9. klasse skulle holde et oplæg om Det Konservative Folkeparti.

Han fortæller, at han blev draget af konservatismens "holistiske" syn på samfundet og den daværende klimaminister Connie Hedegaards indsats på klimatopmødet i København i 2009.

"Jeg blev politiker, fordi jeg er konservativ. Jeg blev ikke konservativ, fordi jeg gerne ville politiker," siger han.

Frederik Bloch Münster har været medlem af Folketinget siden 26. juni. Han overtog pladsen fra Niels Flemming Hansen, der er i dag er medlem af Europa-Parlamentet.
Frederik Bloch Münster har været medlem af Folketinget siden 26. juni. Han overtog pladsen fra Niels Flemming Hansen, der er i dag er medlem af Europa-Parlamentet. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Konservativ Ungdom meldte han sig ind i som 18-årig. Som 23-årig blev han partiets folketingskandidat i Esbjerg.

Herfra kunne han på nærmeste hold følge partiets storhed og fald frem mod det seneste folketingsvalg.

I sommeren 2022, hvor Søren Pape Poulsen netop havde meldt sig som statsministerkandidat, stod Konservative til at blive det største borgerlige parti med næsten 17 procent af stemmerne. Men i valgkampen smeltede partiet sammen som følge en rækkedårlige personsager og et udskældt skatteudspil.

I dag – fem måneder efter Mona Juul afløste Søren Pape Poulsen som formand – kæmper Konservative stadig med at få fremgang og lukrere på vælgerflugten fra Venstre.

Det er den opgave, som den nye politiske ordfører skal være med til at løse.

Ifølge Frederik Bloch Münster viste EU-valgkampen, at "vælgerne er begyndt at blive nysgerrige på os igen".

"Men det er jo ikke nok. Folk skal også ende med at ville stemme på os. Men vi er bevidste om, at det kræver tid. Og det kræver først og fremmest, at vi får introduceret Mona overfor vælgerne," siger han.

Vil ikke danse efter en rød pibe

Ved et ekstraordinært landsråd i marts pegede den nyvalgte formand, Mona Juul, på tre mærkesager, som partiet vil lægge mest vægt på fremover: Forsvarspolitik, familiepolitik og klimapolitik.

Frederik Bloch Münster fremhæver selv klimaet, da jeg spørger, hvor han mener, at Konservative især har brug for at stå stærkere i vælgernes bevidsthed.

"Vi har sat os selv en opgave, der handler om én gang for alle at få revet klimadagsordenen ud af de røde partiers klør. Vi skal ikke bare være blå bloks grønne parti. Vi skal være Danmarks grønne parti," siger han.

Når vi snakker regeringsdannelser og bogstavleg, så handler det om generel politisk observans. Her er det mest afgørende, hvordan man ser på forholdet mellem staten og borgerne

Frederik Bloch Münster
Politisk ordfører for Konservative

I juni viste en Epinion-måling, at 37 procent af vælgerne mener, at en rød regering vil være bedst til at varetage Danmarks klima- og miljøpolitik. Omvendt svarer kun 18 procent, at en borgerlig regering vil klare opgaven bedst.

Hvorfor er det sådan, tror du?

"De røde partier er rigtig gode til at lave politik, der føles godt i maven, men som ikke løser klimakrisen i det store billede. Jeg synes, at vi i mit parti står på en rigtig stærk, grøn arv. Men jeg tror, der er brug for, at vi bliver endnu mere konkrete, hvad angår løsninger," lyder det.

Derfor har Frederik Bloch Münster nu påbegyndt et arbejde med at "idéudvikle på konkrete, grønne borgerlige svar, der kan sikre, at vi kommer i mål med den grønne omstilling".

Det første konkrete forslag går på at skrotte afgiften på motoransvarsforsikringen for elbiler. På samme måde vil partiet ændre grænsen for, hvornår en elbil skal skrottes. I den kommende tid vil der komme endnu flere konkrete forslag, lyder det.

"Konservative skal være med til at definere idéudviklingen indenfor den grønne politik med et borgerligt udgangspunkt," siger Bloch Münster og fortsætter:

"Jeg vil bruge min stemme til at sige, at der faktisk er sindssygt mange borgerlige mennesker, der går rigtig meget op i, at vi overleverer vores jordklode i en ordentlig stand til de næste generationer. Det er ikke kun et tema for røde vælgere".

Frederik Bloch Münster

Født 3. november 1994 i Esbjerg.

Han er søn af cand.med. Henrik Münster og ph.d. Anna-Marie Bloch Münster.

Kandidat i statskundskab ved Københavns Universitet i 2021.

Han har været folketingskandidat for Konservative i Esbjerg siden 2017.

Ved folketingsvalget i 2019 fik han 1016 stemmer. I 2022 fik 1018 stemmer.

Han har været medlem af Folketinget siden 26. juni 2024. Han overtog mandatet i Sydjyllands Storkreds fra Niels Flemming Hansen, der blev valgt til Europa-Parlamentet 9. juni.

Han har tidligere arbejdet som studentermedhjælper i Konservative, særlig rådgiver for Niels Flemming Hansen og som konsulent i Rud Pedersen.

 


Kilde: Folketinget

Hvordan skal I overbevise danskerne om, at man roligt kan stemme på Konservative, hvis man har klima som sin vigtigste mærkesag?

"Vi har realiteterne i orden i mit eget parti. Vi er et reelt grønt parti. Men vi skal blive bedre til at kommunikere, at eksempelvis naturgenopretning ikke kun er godt for vores natur. Det er også en sindssyg god forretning," siger han og uddyber:

"Hvis vi for eksempel udtager landbrugsjord ved Vejle Fjord, så kommer der flere fisk i havet. Og så kan vi fange flere fisk, uden der kommer ubalance i vores økosystemer. Men det skaber også en bedre biodiversitet, og det er godt for vores bier og blomster. Så det har alle mulige gode effekter".

Konservatives nye politiske ordfører har været folketingskandidat i Esbjerg ved valgene i 2019 og 2022. Han meldte sig ind i KU som 18-årig.
Konservatives nye politiske ordfører har været folketingskandidat i Esbjerg ved valgene i 2019 og 2022. Han meldte sig ind i KU som 18-årig. Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget

Ikke bekymret for Støjberg og Messerschmidt

Selvom SVM-regeringen bliver ved med at lave politiske aftaler, hvori Konservative ofte er med, fastholder Frederik Bloch Münster, at Venstre bør vende hjem til den blå familie, og at den næste regering skal være borgerlig.

Han er klar til at gå i regering med midterpartierne, Radikale og Moderaterne. Men grænsen går ved Socialdemokratiet, forklarer han.

Læs også

Han frygter dog ikke, at et samarbejde med Danmarksdemokraterne, der er hårde modstandere af en CO2-afgift på landbruget, og Dansk Folkeparti, der åbent flirter med at forlade klimaloven, vil give sorte i ridser i den grønne profil, han prøver at opdyrke på vegne af partiet og det borgerlige Danmark.

Kan I godt have en grøn, troværdig profil og samtidig gå efter et regeringssamarbejde med Støjberg og Messerschmidt?

Jeg vil i dialog med alle, også folk og organisationer, der bliver set som værende sindssyge røde

Frederik Bloch Münster
Politisk ordfører for Konservative

"Jeg synes egentligt, at det er ligetil. I Danmark laver vi brede forlig om de ting, der betyder noget. Som regel har man flere konstellationer, man kan arbejde med, når man fører politik. Vi er tidligere lykkedes med at lave brede aftaler, så jeg er ikke bekymret".

Er du ikke mere på linje med for eksempel Socialdemokratiet, der lige har været med til at indgå den grønne trepart, end Inger Støjberg og Messerschmidt i klimapolitikken?

"Klimapolitikken skal vi lave bredt i Folketinget. Men jeg tror eksempelvis sagtens, at vi kan arbejde sammen med Dansk Folkeparti om vores natur- og kulturlandskab," siger han og tilføjer:

"Når vi snakker regeringsdannelser og bogstavleg, så handler det om generel politisk observans. Her er det mest afgørende, hvordan man ser på forholdet mellem stat og borger. Og der er vi immervæk ofte mere enige med partier til højre for Socialdemokratiet. Det er vores udgangspunkt, og så må vi tage det andet derfra".

Hvad vil du sige til dem, der undrer sig over, at du på den ene side vil fokusere mere på det grønne, og på den anden side foretrækker Inger Støjberg og Messerschmidt fremfor Socialdemokratiet?

"At man skal stemme på Det Konservative Folkeparti, hvis er man er borgerlig og går op i klimaet".

Er Konservative klar til at give indrømmelser til Inger Støjberg og Morten Messerschmidt på klimapolitikken?

"Alt i politik er en forhandling. Men klimapolitikken er en stor mærkesag for os, og så forventer vi selvfølgelig, at de andre borgerlige partier tager notits af det, inden vi sætter os ved bordet".

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Frederik Bloch Münster

MF (K)
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Mona Juul

Politisk leder, Konservative, MF (K)
civiløkonom (Syddansk Uni. 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024