Kun to danske underleverandører til F-35 kampflyet tilbage. Nye køberlande sætter dem under pres

Nye kunder til F-35 kampflyet betyder, at forsvarsindustrierne i de nye kundelande skal begunstiges med underleverandørordrer fra flyets producent. Det øger presset på de få danske virksomheder, der er tilbage som underleverandører til Danmarks nye kampfly.

Foto: Lockheed Martin / Forsvaret / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Dansk industris gevinst ved, at Danmark valgte at købe F-35 kampflyet fra amerikanske Lockheed Martin, er endt med at være fordelt på meget få hænder.

I 2022 var kun to danske virksomheder nemlig underleverandører til Lockheed Martin på projektet. Det samme var tilfældet året før. Og virksomhederne var de samme. Det oplyser Erhvervsstyrelsen til Altinget.

Altinget erfarer, at der er tale om Danmarks største forsvarsvirksomhed, Terma, samt den vestjyske virksomhed Multicut.

I de sidste 22 år har i alt 16 forskellige danske virksomheder haft kontrakt med Lockheed Martin på at levere komponenter og teknologi til F-35 kampflyprogrammet undervejs i design-, udviklings- og produktionsfasen.

{{toplink}}
Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også

Syv virksomheder har leveret til Pratt & Whitney, der bygger flyets motor. Fire virksomheder har leveret til både Lockheed Martin og Pratt & Whitney.

Det betyder, at i alt 19 danske virksomheder har været involveret i udvikling, design og produktion af det kampfly, som Danmark i 2016 betalte omkring 15 milliarder kroner for 27 eksemplarer af.

Det fremgår af et notat om status på den danske forsvarsindustris involvering i F-35 projektet, som Erhvervsstyrelsen offentliggjorde i januar. Styrelsen har ansvaret for at holde øje med den danske forsvarsindustris involvering i F-35 programmet.

Da Danmark har deltaget i F-35 programmet som partnerland siden 1997, så har vi ikke kunne kræve, at Lockheed Martin lagde ordrer hos danske virksomheder for et beløb svarende til anskaffelsesprisen for flyene. Det er det, der kaldes modkøb.

0:000:00