LA til regeringen: I begår reelt løftebrud

FINANSLOV: Det er klokkeklart løftebrud, når regeringen vil lade den offentlige sektor vokse med 22 milliarder kroner og kun give 4,5 milliarder kroner i jobfradrag, mener Liberal Alliance. Venstre afviser.

”Der findes to former for løftebrud. De rigtige løftebrud og så dem, som politiske modstandere beskylder en for.”

Sådan siger Liberal Alliances finansordfører i forbindelse med førstebehandlingen af finansloven tirsdag, og han lægger ikke skjul på, at regeringen hører til i den første kategori.

”Her er et reelt løftebrud: Venstre gik til valg på, at den offentlige sektor, som i forvejen er en af verdens dyreste, i denne valgperiode ikke skulle være dyrere. Pengene skule i stedet afsættes til at sænke skatten i bunden,” siger Ole Birk Olesen og fortsætter:

”Nu har regeringen fremlagt en plan, hvor man frem mod 2025 vil bruge 22 milliarder kroner mere i 2025 end i dag i den offentlige sektor. Og så vil man kun sænke skatten i bunden med et meget lille jobfradrag på 4,5 milliarder kroner.”

Venstre afviser løftebrud
Regeringen fremlagde i sidste uge sit finanslovudspil og sin 2025-plan, og de to skal forhandles sideløbende de kommende måneder. I Folketingssalen var der tirsdag mange timers debat om planen, hvor alle partier gav deres besyv med om de kommende års prioriteringer. Og skattepolitikken gik igen i løbet af debatten.

Ole Birk Olesen spurgte blandt andet Venstres finansordfører, hvordan Venstres valgløfter fra valgkampen sidste sommer hænger sammen med, at regeringen nu vil tilføre 22 milliarder kroner til den offentlige sektor og 4,5 milliarder kroner til et jobfradrag.

Men ifølge Venstres finansordfører Jacob Jensen hænger det ganske fint sammen.

”Vi har sagt, at vi gerne vil have en offentlig sektor, som er velfungerende. Vi havde et udgangspunkt om, at den skulle have den størrelse, som vi kender,” siger Jacob Jensen og fortsætter:

”Men vi har kunnet se, at vi kan lægge en plan frem, hvor vi laver et større råderum, som giver mulighed for et beskedent øget offentligt forbrug,” siger han og understreger, at også skattelettelser er meget vigtige for regeringen. 

Jarlovs tankeeksperiment
Der var også intern diskussion mellem de blå støttepartier. Konservatives Rasmus Jarlov spurgte under debatten Ole Birk Olesen, om Liberal Alliance ville sige ja, hvis selskabsskat og bundskat blev lettet massivt og topskatten afskaffet for alle indkomster under en milliard kroner. Liberal Alliance går nemlig til forhandlingerne i Finansministeriet med et ultimativt krav om, at topskatten skal sænkes med fem procentpoint.

”Vi stemmer altid for alt, der forbedrer situationen for danskerne,” lød svaret fra Ole Birk Olesen.

Og det svar behagede i første omgang Jarlov:

”Det synes jeg er meget dejligt at høre. Det betyder, at der er muligheder for at finde løsninger, hvor man ikke ikke bare låser sig fast på et enkelt punkt,” lød det fra Rasmus Jarlov.

Freder ikke regeringen
Men her måtte Ole Birk Olesen så uddybe sin forklaring:

”Jeg tror, at Rasmus Jarlov misforstår, at jeg på den baggrund siger, at jeg freder regeringen,” sagde Ole Birk Olesen og fortsatte:

”Vi har indsat en regering med det opdrag, at den skal sænke skatten på den sidsttjente krone med fem procentpoint. Så selvom der kommer forslag i Salen, som vi synes, at vi må stemme for, kan vi godt synes, at det ikke er godt nok,” lød det.

Regeringen fortsætter onsdag med sættemøder i Finansministeriet, og Venstres finansordfører Jacob Jensen tror, at partierne nok skal få nogle gode snakke, når forhandlingerne kommer ordentligt i gang.

”Jeg tror egentligt ikke, at der er et flertal for noget som helst punkt isoleret set i vores 2025-plan. Men jeg tror, at der godt kan skabes en fællesmængde, hvis man kigger på det i helhed – og ikke bare punkt for punkt," siger Jacob Jensen.

Forrige artikel Måling: Mette Frederiksens popularitet daler Måling: Mette Frederiksens popularitet daler Næste artikel LA-ordfører: Hvis FN har et mål om mindre ulighed, er jeg uenig
Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

Partilederne vil ud af coronakrisens konsensus

ANALYSE: Mette Frederiksen holdt en endnu en landsmodertale grundlovsdag, mens alle de øvrige partiledere forsøger at sparke den politiske debat i gang igen. Thulesen holdt en skarp tale, og DF har nu lagt sig fast på en udmeldelse af EU.