Læs departementschefens tale til afgående kirkeminister Joy Mogensen og efterfølgeren Ane Halsboe

“Du har en klippefast tro på, at det gode findes som mulighed overalt. Både i dit eget private liv – selv når det så sortest ud. Og det ved vi, at det gjorde. Og i den offentlige opgave, som du har taget på dig som politiker og minister”, lød ordene fra Kirkeministeriets departementschef til Joy Mogensen.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Christian Dons Christensen

Det talte ord gælder.

 

Det er en stor glæde at byde velkommen til ministeroverdragelse her i Kirkeministeriet.

Velkommen til medarbejdere i departementet. Velkommen til pressen. Og ikke mindst velkommen til afgående kirkeminister Joy Mogensen og vores nye kirkeminister Ane Halsboe-Jørgensen.

Det er jo en ministeroverdragelse med ministrene som hovedpersoner.

Men inden I hver især får ordet, så vil jeg gerne sige et par ord på ministeriets vegne. Først til dig, Joy.

 

Kære Joy,

Da du blev kirkeminister for to år siden, var der ikke nogen her i landet – eller i Kirkeministeriet – der anede, hvad der ventede lige om hjørnet.

Hverken for dig og din lille Sarah, som vi alle i Kirkeministeriet har fulgt med blødende hjerte og varme tanker.

Eller for kirken og resten af samfundet i form af coronapandemien, som jeg skal love for også kaldte alle mand på dæk i det lille Kirkeministerium. 

Begge dele har du selv kaldt ”livsændrende udfordringer” i din forklaring på, hvorfor du valgte at stoppe som minister. Og det må man sige, at de var.

Men det taler til din ære, at du uanset personlige tab, uanset politiske orkaner, og uanset medier og kommentatorer – ja selv kirkemedier, som ikke ligefrem har lagt vægt på nåde og næstekærlighed – uanset alt det aldrig har mistet troen på det gode.

Du har en klippefast tro på, at det gode findes som mulighed overalt.

Både i dit eget private liv – selv når det så sortest ud. Og det ved vi, at det gjorde.

Og i den offentlige opgave, som du har taget på dig som politiker og minister, og som det handler om i dag. 

Da du blev kirkeminister for to år siden, var der ikke nogen her i landet – eller i Kirkeministeriet – der anede, hvad der ventede lige om hjørnet.

Christian Dons Christensen
Departementschef i Kirkeministeriet

Den opgave ved vi – for vi var vidner – at du har løftet både nat og dag. Og du har gjort det med en kæmpe indsats og ansvarsbevidsthed, og ofte under nærmest umulige vilkår.

Når du har gjort det, og når du har kunnet gøre det, så tror jeg, at det hænger sammen med, at du heller aldrig har mistet troen på, at det nytter at gøre en forskel. Ja, at dem, der kan, faktisk har pligt til at gøre en forskel.

Det er dén vilje og dét ønske om at gøre en forskel, som vi kender dig for. Og som vi vil huske dig for her i Kirkeministeriet.

Uanset hvor mange corona-åbninger og corona-lukninger af kirker, som vi har været igennem. Og det er ikke få. Og uanset hvor mange stemmer i og uden for kirken, der undervejs har syntes, at det var enten for meget eller for lidt. Så har du hele vejen igennem insisteret på, at kirke og tro er vigtige.

At kirke og tro betyder noget for mange mennesker og for store og små fællesskaber i alle hjørner af Danmark. Og at de ikke må glemmes.

For selv om de ikke producerer BNP, så er de også et fundament for alt det andet vigtige.

Det har du haft blik for.

Og det blik har du fastholdt, også selv om mange har gjort, hvad de kunne for at fremstille det anderledes. 

Du stopper som minister. Men du stopper heldigvis ikke som Joy.  

Christian Dons Christensen
Departementschef i Kirkeministeriet

Kære Joy,

Du stopper som minister. Men du stopper heldigvis ikke som Joy. 

Den Joy, vi har lært at kende i Kirkeministeriet, er omsorgsfuld og altid sød og omgængelig, uanset hvor højt bølgerne går.

Den Joy, vi kender, er også bundloyal over for sin opgave og sit ansvar – og over for det holdarbejde, som en regering jo også er. 

Den Joy, vi kender, sætter en ære at behandle mennesker omkring sig med respekt og venlighed.

Og sidst men ikke mindst, så er den Joy, vi kender, ikke i tvivl om, hvor og hvem hun selv er. Som politiker og som person.

Det er det sidste, der gør, at du har modet til at sige NEJ, når nok er nok.

Men det er også det, der gør, at du har modet til at sige JA til det, der for alvor betyder noget.

Det bedste bevis på din vilje til at sige ja til det, der for alvor betyder noget – ja til livet – er, at du forlader os præcis som da du kom:

Nemlig gravid. Og med en ny tro på fremtiden i din mave. Det glæder vi os inderligt over på dine vegne. 

Jeg er sikker på, at jeg taler på hele ministeriets vegne, når jeg siger dig et varmt tak for din indsats hos os gennem de seneste to år.

Det bedste bevis på din vilje til at sige ja til det, der for alvor betyder noget – ja til livet – er, at du forlader os præcis som da du kom: Nemlig gravid. Og med en ny tro på fremtiden i din mave.

Christian Dons Christensen
Departementschef i Kirkeministeriet

 

Kære Ane,

Først og fremmest et meget stort tillykke til dig med ministerposten.

Det kan godt være, at det er kvarterets mindste hus, du er kommet til. Men jobbet som kirkeminister er meget vigtigere end mange tror. Og meget sværere end mange tror.

Det tror jeg er blevet tydeligt gennem de seneste 1½ år – også for andre end os, der arbejder med det til daglig.

En af grundene til det, at det er svært, er, at der er omtrent lige så mange forskellige bud på, hvad en god kirkeminister er, som der er … jeg havde nær sagt profiler på Facebook.

Nej, som der er medlemmer af folkekirken, og det er ikke så få: Det er tre fjerdedele af alle os danskere. Og faktisk som der er borgere i Danmark, for der er jo også alle de andre trossamfund uden for folkekirken, som samler danskere i alle afskygninger. 

Der er omtrent lige så mange forskellige bud på, hvad en god kirkeminister er, som der er … jeg havde nær sagt profiler på Facebook.

Christian Dons Christensen
Departementschef i Kirkeministeriet

Det kræver sin kvinde – og helst én, der kan stå fast og har fødderne solidt plantet i dansk muld og kultur. Og det må man sige, at du har.

Du har selv beskrevet din opvækst i Nordjylland i et stærkt lokalsamfund. Og hvis der er én disciplin, hvor folkekirken slår det officielle Danmark med flere længder, så er det faktisk at være tilstede i lokalsamfund i hele Danmark, både på land og i by.

Folkekirken samler.

Og det kan en kirkeminister også.

Det gælder især en med den tilgang, som du allerede har ry for. Du er kendt for at lytte og tænke dig om, før du tager din beslutning. Og for at tage beslutninger, som både giver plads til forskellighed, men som også sikrer sammenhæng og sund fornuft på tværs af forskellighederne.

At du er en samler, kan man også allerede mærke i dine første interviews.

Du har allerede markeret dig som varm tilhænger af folkekirken som institution. Og en tilhænger af dialog og respekt for hinandens frihed, både til at tro og til ikke at tro.

Det er præcis, hvad vi står for i Kirkeministeriet, og vi glæder os meget til at hjælpe dig med din nye opgave.

Til slut vil jeg sige, at vi selvfølgelig også har lagt mærke til, at nysgerrige journalister har udfrittet dig om din egen tro og hvor tit du kommer i kirke. Det er helt traditionelt for en ny kirkeminister, selv om det nærmest lyder som om det var din – eller Kirkeministeriets – opgave at tro på andres vegne.

Læs også

Men også det spørgsmål har du svaret utroligt godt og ærligt på. Også selv om det, som du siger, er ukendt territorie for dig pludselig at skulle tale om tro offentligt.

Men så kan jeg trøste dig med, at din tro i det mindste ikke er bestemt i Grundloven. Det er det kun Dronningens, der er.

Hun er til gengæld en klog kvinde, som engang har sagt, at der jo heldigvis ikke er nogen, som går og tjekker efter om man går i kirke. Og hun har sagt, at hvis man gør det, så skal man ikke gøre det med et udråbstegn på ryggen.

Men hun har også – og det skal være det sidste jeg siger i dag – sagt, at hun ikke selv var nogen særlig flittig kirkegænger før hun blev regent. Det kom først senere.

Så hvem ved, om det måske kan smitte af på samme måde, at blive Kirkeminister.

Rigtig hjerteligt velkommen til Kirkeministeriet. Vi glæder os meget til samarbejdet.

Fakta

Departementschef Christian Dons Christensen har delt manuskriptet til den tale, han holdt fredag eftermiddag i Kirkeministeriet i forbindelse med overdragelsen af ministerposten fra Joy Mogensen (S) til Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Det er Altinget, der har bedt departementschefen dele talen.

Det talte ord gælder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Dons Christensen

Departementschef, Kirkeministeriet, fhv. ambassadør
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1995), sprogofficer i russisk og serbokroatisk (Forsvarsakademiet 1989)

Joy Mogensen

Fhv. kultur- og kirkeminister, borgmester (S), Roskilde Kommune
BA i kultur- og sprogmødestudier (Roskilde Uni. 2005)

Ane Halsboe-Jørgensen

Beskæftigelsesminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00