Lidegaard betvivler ikke Auken: Ledelsen skulle have grebet ind for lang tid siden

SEXISME: Radikale er i åben konflikt om, hvorvidt partiledelsen har talt sandt om kendskabet til Morten Østergaards krænkende adfærd. Ledelsen skulle have grebet ind for længe siden, fastslår Martin Lidegaard.

Opdateret 15. oktober 2020, klokken 15.50, med kommentar fra Sofie Carsten Nielsen

Radikale Venstre-profilen Martin Lidegaard betvivler ikke partifællen Ida Auken, som har anklaget partileder Sofie Carsten Nielsen for at have dækket over tidligere leder Morten Østergaards upassende adfærd. Det skriver han i et opslag på Facebook.

"Jeg har ikke grund til at betvivle, at Ida taler sandt. Jeg kender af gode grunde ikke det konkrete hændelsesforløb den pågældende aften, som Ida og Sofie husker så forskelligt. Men den vigtigste pointe er, at flere i ledelsen, herunder Sofie, generelt vidste nok om Mortens upassende adfærd til, at der skulle have været grebet ind for lang tid siden," skriver Martin Lidegaard.

Partiets tidligere leder, Morten Østergaard, har været i vælten, efter at fire sager om krænkende adfærd er kommet frem og har ført til, at folketingspolitikere fra Radikale Venstre ligger i åben konflikt om, hvorvidt partiledelsen har talt usandt om kendskabet til Morten Østergaards adfærd.

Upassende adfærd på Folkemødet
Ida Auken berettede i går på Facebook, at hun fortalte Sofie Carsten Nielsen, landsformanden og partisekretæren i juni 2017 om en "særdeles alvorlig sag" om, at "Morten Østergaard på Folkemødet 2017 havde stået og befamlet en ung kvinde mod hendes vilje og med stærkt grænseoverskridende adfærd havde forsøgt at få hende til at gå i seng med sig".

Hun skrev fredag på Facebook, at han ud ud over folketingsmedlem Lotte Rod (R) havde forulempet tre kvinder, som han var chef for, mens Sofie Carsten Nielsen fredag meddelte på et pressemøde, at hun ikke kendte til flere sager om Morten Østergaard end sagen om Lotte Rod.

Ida Auken mente derfor, at "Sofie Carsten Nielsen ikke fortalte hele sandheden" under pressemødet, og at ledelsen havde haft "mulighed for at komme frem med alle oplysninger over for folketingsgruppen, i den officielle redegørelse og over for hovedbestyrelsen".

"Ingen af de muligheder er blevet grebet af ledelsen. Jeg kan se, at man nu forsøger at lukke et kapitel i partiets historie uden at tage et tilstrækkeligt opgør med ledelsessvigtet," skrev hun.

Afviser igen kendskab til sagen
Sofie Carsten Nielsen skrev i går på Facebook, at hun var "rasende" over påstandene, som var "falske" og et "forsøg på at destabilisere partiet". Hun afviser i et skriftligt svar til Altinget igen at have kendt til sagen.

"Der er en verden til forskel på at kende til en konkret krænkelsessag og at have løse snakke om Mortens adfærd i øvrigt. Det er vigtigt for mig at understrege, at det hverken er mit eller andre kollegers ansvar, at Morten kunne blive fuld og pinlig til fester," skriver hun og fortsætter:

"Ikke desto mindre, så har jeg ligesom andre snakket med Morten om det, og jeg har opfordret ham til at rette op på det. Og det var faktisk mit indtryk, at han også tog opsangene til sig og ændrede adfærd".

Martin Lidegaard, som er tidligere udenrigsminister, stillede op til posten som ny politisk leder i et kampvalg mod Sofie Carsten Nielsen, som vandt valget. Han skriver på Facebook, at han er "ikke længere kandidat til posten som politisk leder af Radikale Venstre," og at "det er lodret forkert, når nogen antyder, at jeg skulle have orkestreret Ida Aukens eller nogle andres udmeldinger, endsige været bekendt med dem på forhånd".

Forrige artikel Topmøde: Sådan skal EU-lederne forhindre Brexit-forhandlinger i at gå i fisk Topmøde: Sådan skal EU-lederne forhindre Brexit-forhandlinger i at gå i fisk Næste artikel Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til seks lande og stater Udenrigsministeriet fraråder ikke-nødvendige rejser til seks lande og stater