Siddique citerede Schlüter og kaldte integrationen en succes: “Det går ufatteligt godt”

Det brede flertal på Christiansborg kan og vil ikke forstå, at integrationen af indvandrere i Danmark generelt er en succes, lød det fra Frie Grønnes Sikandar Siddique i Folkemødets første partiledertale. 

Daniel Bue LauritzenBirk Sebastian Kotkas

ALLINGE: Selvom Sikandar Siddique, politisk leder af partiet Frie Grønne, på næsten alle politiske områder er helt uenig med firsernes konservative statsminister, Poul Schlüter, valgte han alligevel at gengive et af den nyligt afdøde toppolitikers mest ikoniske citater i sin partiledertale på Folkemødets hovedscene.

“Det går ufatteligt godt,” reciterede Siddique.

Forleden bragte Politiken nemlig en historie, som Sikandar Siddique ser som beviset på, at de fleste partier og politikere i Folketinget tager fejl i deres syn på integrationen. 

Her lød det, at langt overvægten - ni ud af ti - efterkommere af indvandrere til Danmark bidrager præcis lige så meget til samfundet som gennemsnitsdanskeren. 

Den konklusion står i stor kontrast til Christiansborgs retorik om indvandrere, mente Sikandar Siddique.

“Hvis man følger den politiske debat skulle man næsten tro, at integrationen aldrig har gået værre. Så lyder det næsten som om, at indvandrere og efterkommere er på kontanthjælp. Når det lyder allerværst, så skulle man næste tro, at alle indvandrere er ved at planlægge et eller andet vanvittigt terrorangreb,” sagde Siddique og fortsatte: 

“Det er slet ikke retvisende. Overhovedet ikke retvisende.”

Fra Blågårds Plads til Allinge

Sikandar Siddique fortsatte ved at rette sin kritik direkte mod statsminister Mette Frederiksen (S), som han mener benytter en direkte skadelig retorik om indvandrere. 

Den bør hun overveje nøje, lød det fra partilederen. Kraka-undersøgelsen fra Politiken viste nemlig, at Mette Frederiksens egne vælgere i Aalborg ikke bidrager mere til samfundet end førstegangsindvandrere, sagde Siddique. 

“Prøv at tænk på, hvis hun talte på samme måde til sin valgkreds, som hun gør til førstegenerationsindvandrere. Så tror jeg ikke, at hun ville blive genvalgt,” sagde han. 

Sikandar Siddique er vokset op ved Blågårds Plads på Nørrebro med forældre, der er flyttet til Danmark fra Pakistan. Herfra ved han, fortalte han, hvor vigtigt det er, at indvandrere og efterkommere mødes med et positivt sind af omverdenen. 

“Når man som jeg er vokset op på Blågårds Plads på Nørrebro, så ved man, hvor meget der skal til for ikke at falde ved siden af. Så ved man, hvor meget der skal til for ikke at træde ved siden af. Man har brug for, at samfundet taler én op. Man har brug for, at folk omkring én taler én op. Man har brug for en god portion held for at ende som taler på folkemødet,”  sagde han. 

Derfor opfordrerede han i talen til, at hans kollegaer på Christiansborg ændrer retorikken om integration og indvandrere.  

“Lad os nu for pokker fejre, at det går godt. Lad os anerkende det. Lad os være stolte af det. Lad os pakke skræmmekampagnerne og hetzen væk.”

Du kan se hele partiledertalen i toppen af artiklen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00