Løkke skifter forklaring om Støjberg

RIGSRET: Lars Løkke Rasmussen siger nu, at han som daværende statsminister blev advaret om, at Inger Støjbergs retorik om unge asylpar var "hård og firkantet" i forhold til, hvad juraen kunne bære. Det står i kontrast til, hvad han oplyste i Instrukskommissionen.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Jakob NielsenKristine Korsgaard

Lars Løkke Rasmussen har skiftet forklaring på et væsentligt punkt i sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks.

Modsat, hvad han forklarede i Instrukskommissionen i september, siger den daværende statsminister nu, at han allerede i marts 2016 blev advaret om, at Inger Støjbergs retorik i sagen om unge asylpar nok var hårdere, end juraen kunne bære.

Det oplyste han tirsdag i Folketinget i debatten om en rigsretssag mod Inger Støjberg.  

”Jeg blev selv forud for en værdipolitisk forespørgselsdebat her i salen 4. marts 2016 briefet af embedsmænd i Statsministeriet og Udlændingeministeriet om at være opmærksom på, at den politiske retorik måske nok var lidt hård og firkantet, men at juraen var klar, og at man ikke undtagelsesfrit kunne adskille ægtepar”, sagde Lars Løkke.

Det står i modsætning til, hvad den tidligere statsminister oplyste, da han i september 2020 blev afhørt i Instrukskommissionen.

Her var Løkkes overordnede forklaring, at han ikke på noget tidspunkt i ugerne omkring udsendelsen af Inger Støjbergs ulovlige pressemeddelelse den 10. februar 2016 blev gjort opmærksom på, at der var bekymring om den daværende udlændingeministers meldinger om asylparrene.

I Instrukskommissionen svarede Lars Løkke klart ”nej” på et konkret spørgsmål om, hvorvidt han havde fået at vide, at en konkret embedsmand mente, at udlændingeministeren havde meldt hårdere ud, end juraen kunne holde til.

Spørgsmålet er væsentligt, fordi man som statsminister har en særlig pligt til at føre tilsyn med sine ministre.

Hvem vidste hvad?
Når Inger Støjberg om nogle måneder sidder på anklagebænken i Rigsretten, vil det helt afgørende spørgsmål netop være, om hun var vidende om, at der var udstedt en ulovlig ordre om at adskille alle unge asylpar uden undtagelse, og at der i en periode blev administreret ulovligt.

I den forbindelse vil det også være væsentligt, om de øverste embedsmænd og regeringens øvrige ministre vidste, at der foregik noget, der potentielt kunne være ulovligt.

Da Lars Løkke Rasmussen blev afhørt i september, gav han generelt indtryk af, at sagen havde fyldt meget lidt i hans bevidsthed i foråret 2016, og at han ikke var blevet advaret om noget ulovligt.

Blev "eksplicit" gjort opmærksom
Men da Løkke Rasmussen tog ordet i Folketinget tirsdag eftermiddag, oplyste han uopfordret i sin ordførertale, at han fra embedsmænd i Stats- og Udlændingeministeriet ”eksplicit” blev ”gjort opmærksom på, at jeg skulle være opmærksom på, at den politiske kommunikation var lidt til den hårde side, men at juraen selvfølgelig var klar”.

”Instrukskommissionen spurgte jo ikke nærmere ind til det”, tilføjede Lars Løkke Rasmussen fra talerstolen.

Realiteten er, at Instrukskommissionens udspørger Lars Kjeldsen faktisk borede en del i netop det spørgsmål.

Læs også

Udspørger borede i sagen
I Altingets artikel fra afhøringen i september 2020 stod følgende ordveksling mellem udspørger Lars Kjeldsen og Lars Løkke Rasmussen:

Løkke blev spurgt, om han blev orienteret om, at hans minister havde meldt hårdere ud, end juraen kunne holde til?

"Nej," svarede Løkke.

"Jeg blev orienteret om, at der ville blive administreret efter reglerne," forklarede han.

Blev du orienteret om, at der havde været et forløb om det?

"Nej," svarede Løkke højt.

Altinget har bedt Lars Løkke forholde sig til modsætningen mellem, hvad han sagde i Instrukskommissionen i september, og hvad han sagde i Folketinget tirsdag. Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra den forhenværende statsminister. 

Lars Løkke Rasmussen var en del af det mindretal på 30 folketingsmedlemmer, der stemte imod at rejse en sag mod Inger Støjberg ved Rigsretten. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

0:000:00