Lokalredaktørernes bud: Her bider hovedstadens politikere negle

MAGTKAMPE: De politiske grundvolde skælver under rådhusene i København og Frederiksberg. Men også i omegnskommunerne Halsnæs, Helsingør, Lyngby-Taarbæk og flere andre kan marginaler blive afgørende.

Hovedstaden er hovedlandet for socialdemokratiske og konservative højborge.

Ud af de 29 kommuner har de 13 været ledet af det samme parti i hvert fald siden den forrige kommunalreform i de tidlige 70’ere.

De ti har haft ubrudt socialdemokratisk styre. Ud over København er det primært Vestegns-kommuner og så Tårnby mod øst.

Frederiksberg, Gentofte og Vallensbæk har haft den ene konservative borgmester efter den anden.

Hertil kommer Lyngby-Taarbæk og Hørsholm, som kun helt undtagelsesvist har haft andre borgmestre end konservative. Samt Allerød, der i de seneste godt 25 år har kunnet regnes til den konservative fold.

Det samme gælder umiddelbart for Helsingør, der dog i 2009 endte hos Venstres Johannes Hecht-Nielsen efter en kaotisk konstituering.

I 2013 fik Benedikte Kiær dog kommunen tilbage på konservative hænder, og nu kæmper hun for at holde grebet om bastionen.

”Det er spændende, for det er ikke mange mandater, der skal skifte, inden hun risikerer at miste magten,” siger Jesper Munch Nielsen, der er politisk redaktør på Helsingør Dagblad.

Hasselriis kæmper i Halsnæs
Avisen fik i oktober lavet en måling, der viste medvind til Socialdemokratiet i Helsingør. Men trods den prognose er Jesper Munch Nielsen forsigtig med at konkludere, at Benedikte Kiær skulle stå lige på nippet til at miste sin borgmesterpost.

”Det er jo et øjebliksbillede. Og vi fik lavet en tilsvarende måling nogenlunde samme tid inden valget i 2013, som havde samme tendens. Alligevel gik Konservative frem på valgdagen,” siger Jesper Munch Nielsen.

Også Hillerød fik en konservativ borgmester i 2013, men baseret på blot tre mandater ud af 27 og en heldig konstituering af Dorte Meldgaard. Socialdemokratiet står traditionelt stærkt i kommunen, og tidligere borgmester Kirsten Jensen (S) satser hårdt på at vinde magten tilbage.

I nabokommunerne Gribskov og Halsnæs kan der ligeledes blive drama.

I Halsnæs skiftede borgmesterposten fra Socialdemokratiet til Venstre ved seneste valg. Men for et halvt år siden mistede V-borgmester Steen Hasselriis sit flertal, da der blev brug for en af partiets suppleanter, som i mellemtiden var skiftet til Alternativet.

”Det kommer til at blive meget få stemmer, som kan afgøre, om det tipper den ene eller den anden vej,” siger Niels Jørgen Larsen, der er lokalredaktør i Halsnæs for Frederiksborg Amts Avis.

København og Frederiksberg – sker det nu?
Også i Halnæs spillede Dansk Folkeparti en afgørende rolle ved seneste valg ved at sikre Steen Hasselriis flertallet.

Men i modsætning til mange andre kommuner rundt om i landet er det i Halsnæs utænkeligt, at Dansk Folkeparti på valgnatten vil kunne pege på Hasselriis’ udfordrer, den halvt så gamle Steffen Jensen (S).

”Så længe de nuværende personer sidder, vil du aldrig opleve, at Dansk Folkeparti går sammen med Socialdemokratiet imod Venstre. Der er nogle personlige modsætninger, som gør det umuligt,” siger Niels Jørgen Larsen.

Trods spændingen om rådhuset i Halsnæs, så vil den største opmærksomhed ved valget formentlig samle sig om to rådhuse godt 60 kilometer længere sydøstpå.

Både i København og på Frederiksberg er der dømt konstitueringsspænding til den helt store guldmedalje.

Selv om de fleste kommentatorer efterhånden er enige om, at Frank Jensen (S) nok skal holde fast i København, så kan der udefra set være større usikkerhed for Jørgen Glenthøjs (K) fremtid på Frederiksberg.

I modsætning til tidligere valg har den radikale spidskandidat Lone Loklindt ikke lovet at pege på en konservativ borgmester. Går de borgerlige partier lidt tilbage, kan hun blive tungen på vægtskålen.

Kronprinser og kronprinsser
Ud af hovedstadens 29 borgmestre er der kun en enkelt, som ikke genopstiller til posten. Det er Henrik Zimino (S), der har siddet trygt i Tårnby siden 1994.

Her er det arvtageren Allan Andersen (S), som skal samle stafetten op som den kun tredje borgmester siden 1970.

I den forgange periode er stafetten også gået i arv i Brøndby, hvor Ib Terp blev syg og siden døde. Her er det Kent Max Magelund (S), der har sat sig til rette i borgmesterstolen.

Og i sommer overlod Karin Søjberg Holst (S) i Gladsaxe den borgmesterkæde, som hun har værnet om siden valget i 2001, til partifællen Trine Græse.

En anden veteran, Hans Toft (K) fra Gentofte, har på trods af sine 70 år valgt at genopstille til yderligere fire år. Og det er ikke nødvendigvis sidste gang.

”Hvis helbredet tillader det, så kan jeg ikke se, hvorfor han ikke skulle kunne finde på at stille op igen om fire år. Jeg synes heller ikke, at jeg kan se, at der er kørt en kronprins eller kronprinsesse i stilling,” siger Jesper Bjørn Larsen, redaktør for Villabyerne.

Generationsskifte trækker ud
Jesper Bjørn Larsen peger samtidig på, at Gentofte ikke nødvendigvis vil blive ved med at være en lige så stærk konservativ højborg, som den er nu, hvor partiet sidder på absolut flertal.

”Hans Toft og Konservative har rigtig godt fat om de ældre. Men der flytter mange børnefamilier til, og jeg er spændt på at se, hvordan de vil stemme. Og mister Konservative sit absolutte flertal, kan det slippe en helt ny politisk dynamik løs, ” siger Jesper Bjørn Larsen.

At et parti traditionelt står stærkt i et område, er ikke ensbetydende med, at det også er selvskrevet til at fortsætte med en borgmesterpost.

Den lære har Socialdemokratiet ikke mindst gjort sig i Glostrup, hvor Venstres John Engelhardt tog over efter valget i 2009 og nu sidder som en populær borgmester.

Traume-konstituering spøger i Lyngby-Taarbæk
For Konservative var tabet af Lyngby-Taarbæk i 2009 en traumatisk oplevelse. Ikke mindst fordi det skete efter et af de mest omdiskuterede lokalpolitiske konstitueringskup i nyere tid.

Sofia Osmani (K) fik kommunen erobret tilbage i 2013 med et stærkt personligt valg. Men hun skal ikke vide sig helt sikker denne gang.

”Det er nok mest sandsynligt, at det bliver hende igen. Men den socialdemokratiske udfordrer Simon Pihl Sørensen har været med siden starten af 90’erne, og det her er ved at være sidste chance for ham,” siger Lars Schmidt, områderedaktør for Det Grønne Område.

Med undtagelsen af valget i 2009 har Socialdemokratiet traditionelt støtte en konservativ borgmester. Også i 2013. Men Lars Schmidt har hæftet sig ved, at viceborgmester Simon Pihl Sørensen i flere sager har lagt afstand til Konservative for i stedet at lægge sig tættere op ad Venstre.

”Venstres spidskandidat Søren P. Rasmussen har ikke opbakning fra andre. Og Socialdemokratiets chance kan være, hvis Søren P. Rasmussen vil forsøge at forhindre Sofia Osmani i at få posten,” siger Lars Schmidt.

Forrige artikel Hvor skal krydset sættes? Prøv kandidattesten Hvor skal krydset sættes? Prøv kandidattesten Næste artikel Samuelsen om EU’s agenturdyst: Danmark er ikke med for enhver pris Samuelsen om EU’s agenturdyst: Danmark er ikke med for enhver pris