Lykketoft advarer ny regering mod at føre klassisk V-reformpolitik

Socialdemokratiet skal ikke lade sig forføre af blå reformpolitik, som man gjorde under Thorning-regeringen. Det vigtigste for en ny S-ledet regering er, at politikken ikke øger uligheden, mener S-nestor.   

S-nestor Mogens Lykketoft håber, at en ny regering med Socialdemokratiet i spidsen vil føre en politik, der sikrer de fattigste familier i Danmark og ikke giver skattelettelser. 
S-nestor Mogens Lykketoft håber, at en ny regering med Socialdemokratiet i spidsen vil føre en politik, der sikrer de fattigste familier i Danmark og ikke giver skattelettelser. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Ninna Gøbel Rønberg

I de her dage og uger sidder Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V) i både Statsministeriet og på Marienborg og prøver at blive enige om, hvad der skal stå på det blanke stykke papir, der kan blive til et regeringsgrundlag for en midterregering.

Nu kommer statsministerens mentor og forgænger på formandsposten, Mogens Lykketoft, med en advarsel:

Undgå at føre en økonomisk reformpolitik, som Venstre traditionelt har stået for, når partiet har haft magten, og som den socialdemokratisk ledede Thorning-regering videreførte fra 2011 til 2015.

"Mange frygter, at en mulig regering med S og V vil genoptage dette såkaldte reform-amok-løb. Jeg håber virkelig, at samtalen om reformer denne gang tager en anden retning, så den store ulighed mindskes – ikke øges," skriver Lykketoft, der også er tidligere finansminister, i et debatindlæg på Altinget.

I S-R-SF-regeringens grundlag stod der ordret, at "udgangspunktet for regeringen er VK-regeringens økonomiske politik i bredeste forstand". Det omfattede blandt andet planen om at hæve efterløn- og pensionsalderen gradvist.  

Dannes en regering på det spinkle rød-grønne flertal, inkluderer dét Radikale, der ikke hidtil har rummet synderlig vilje til at bringe en retfærdig fordeling så meget længere end Venstre.

Mogens Lykketoft
Tidligere formand og minister, Socialdemokratiet

Desuden gennemførte Thorning sammen med Radikale og Venstre også yderligere skattelettelser i perioden.

Og det er det scenarie, Lykketoft advarer imod, hvis Socialdemokratiet og Venstre ender i regering.

"Der mangler penge til mange ting, som statsministeren har været ude at sige, så skal man jo ikke give penge ud til skattelettelser. Der er andre projekter, der er mere relevante i forhold til de opgaver, de står overfor," siger han i et interview med Altinget.

Principielt er Mogens Lykketoft dog ikke modstander af, at Mette Frederiksen forsøger at danne en regering over midten med blandt andre Venstre.

"Jeg synes, det er en udmærket bestræbelse, at S og V forsøger at danne en regering. Men om det kan ende der, det kommer an på indholdet, vil jeg mene," siger han til Altinget.

En regering skal tage hånd om fattige familier

Mogens Lykketoft mener, at der skal være reformer på en ny S-ledet regerings dosmerseddel. Blandt andet i forhold til at løse de større udfordringer med manglende arbejdskraft.

Men der er behov for en ny balance i arbejdsmarkedsreformerne, hvor man går væk fra at øge arbejdsudbuddet ved at forringe overførselsindkomsterne og præmiere de velhavende, mener Lykketoft.

Derudover er det afgørende, at Socialdemokratiet holder fast i flere de aftaler, som partiet gennemførte sammen med sit røde parlamentariske grundlag i den seneste regeringsperiode.

Det gælder forbedringen kontanthjælpen, børnetilskud og dagpenge og en fortsættelse af den ekstra varmehjælp til lavindkomstgrupper med gasfyring.

Læs også

Men der er ingen garantier. Det gjorde fungerende beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) senest klart i den her uge, hvor han udtalte til Jyllands-Posten, at Socialdemokratiet ikke kan garantere, at det ekstra børnetilskud til udsatte familie, som partiet gennemførte med SF, R, EL og Alternativet, videreføres i en ny regering.

Mette Frederiksen (S) har da også været meget tydelig, at omkring et samlet regeringsgrundlag vil se anderledes ud end det, partierne hver især er gået til valg på.

Kan en bred regering levere det?

Det kræver som bekendt 90 mandater at få sin politik gennemført. Derfor er det også usikkert, om der overhovedet er et flertal for den retning, Lykketoft ønsker, når en kommende regering sætter sig til rette i ministerkontorerne.

"Lad os nu se, hvad der kommer ud af det. Selv med andre flertalskombinationer, der inkluderer Radikale, er der grænser for, i hvor høj grad Mette Frederiksen kan realisere, hvad hun mener."

"Hvis der i stedet for en SV-regering dannes en regering på det spinkle rød-grønne flertal, inkluderer dét Radikale, der ikke hidtil har rummet synderlig vilje til at bringe en retfærdig fordeling så meget længere end Venstre."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00