Måling: Danskerne er splittede om lærernes vilkår

OK18: Det er ikke kun KL og fagforbundene, der ikke kan enes om lærernes arbejdstid. En ny måling viser, at danskerne er dybt uenige om, hvorvidt lærerne har for hårde kår. Et problem, hvis OK18 ender i konflikt, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Foto: Tariq Mikkel Khan/Ritzau Scanpix
Anders Redder

Mens lønmodtagerorganisationerne indtil videre står last og brast om lærernes arbejdsvilkår under OK18-dramaet gennem den såkaldte musketered, er danskerne anderledes splittede på området.

Det viser en ny måling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Her svarer 41 procent, at folkeskolelærerne har for hårde arbejdsvilkår, mens 39 procent mener, at vilkårene er passende. Syv procent mener, at lærerne direkte har for gode arbejdsvilkår.

Flere meningsmålinger har i løbet af den seneste måned vist, at danskernes sympati udtalt er med de offentligt ansatte under OK18-forhandlingerne. Ifølge valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet understreger de nye tal, at velviljen over for lønmodtagerne ikke er drevet af sympati for lærerne.

”Mange danskere viser forståelse for, at offentligt ansatte vil have mere i løn. Men det er straks sværere at forholde sig til, at lærernes arbejdstider er en forudsætning for en løsning. Det er ikke musketereden med lærerne, der giver medvind i meningsmålingerne, og jeg tror, at fagforbundene er overrasket over de her tal,” siger han.

Kan blive et problem ved konflikt
Kort før påske besluttede forligsmand Mette Christensen at udskyde den varslede konflikt med to uger.

Over weekenden fortsatte armlægningen derfor i Forligsinstitutionen, blandt andet med en 14-timers forgæves maratonforhandling mellem KL’s Michael Ziegler (K) og lærerformanden Anders Bondo om lærernes arbejdstid, der er en af flere gordiske knuder, der skal løses, hvis en storkonflikt skal afblæses.

Netop derfor er det dårligt nyt for lærerne, når danskerne ikke i højere grad udtrykker sympati med deres arbejdsvilkår. Det vurderer arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedal.

”Den offentlige opinion er fuldstændig afgørende for fagforbundene under OK18. Det er meget vigtigt for lærerne, at deres krav fremstår legitime og fair.”

”Der er en overhængende sandsynlighed for, at en konflikt afsluttes med et regeringsindgreb. Og i et sådant tilfælde vil regeringen tage notits af, at danskerne er splittet i spørgsmålet om lærernes arbejdsvilkår,” siger Laust Høgedal.

Læs hele artiklen med Anders Bondos reaktion på målingen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00