Debat

Medlem af Etisk Råd: Nej tak til en psykiatriplan i kølvandet af drabene i Field’s

Vi skal ikke haste en tiårsplan for psykiatrien igennem på baggrund af den tragiske hændelse i Field’s. Det vil resultere i overfladiske lappeløsninger, frem for en større gentænkning med mennesket i fokus, skriver Knud Kristensen.

Heunickes løfte om at fremrykke tiårsplanen for psykiatrien vækker bekymring, skriver Knud Kristensen. 
Heunickes løfte om at fremrykke tiårsplanen for psykiatrien vækker bekymring, skriver Knud Kristensen. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Knud Kristensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Efter den ulykkelige hændelse i Fields er der pludselig kommet gang i diskussionen om psykiatrien og den længe ventede tiårsplan.

Baggrunden for interessen er, at den anholdte efter politiets oplysninger er kendt i psykiatrien. Dette har ført til en debat om, hvorvidt de tragiske drab og drabsforsøg kunne have været undgået.

Strengt taget giver det ingen mening at diskutere dette endnu, for vi ved alt for lidt. Hvad vil det sige at "være kendt i psykiatrien" – og hvilken behandling har den pågældende fået/ikke fået?

Heunicke lovede 6. juli at forsøge at fremrykke debatten om den kommende tiårsplan. Det gør mig bekymret

Knud Kristensen
Medlem, Det Etiske Råd, Rådet for Socialt Udsatte, fhv. formand, Sind

Personligt vil jeg nøjes med at genfremsætte det forslag, som jeg sammen med daværende sektorformand i FOA Karen Stæhr fremsatte den 2. februar 2014 i Politiken: Lav en havarikommission med uvildige deltagere, så det ikke 'bare' er psykiatrien, der undersøger sig selv, som tilfældet er med de såkaldte kerneårsagsanalyser.

Vi skylder ofrene, deres pårørende – og hinanden – at benytte lejligheden til at blive klogere og drage lære af så ulykkelige hændelser. Ikke kun nu, men hver gang, der sker voldsomme hændelser, som involverer mennesker, der er tilknyttet psykiatrien (eller burde være det).

Undgå lappeløsninger på systemet

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lovede 6. juli at forsøge at fremrykke debatten om den kommende tiårsplan. Det gør mig bekymret.

Bekymret af to grunde: For det første fordi det aldrig er nogen god ide at gennemføre omfattende ændringer på baggrund af en enkelt begivenhed (uanset hvor alvorlig denne begivenhed er).

For det andet fordi det så alt for let ender med en plan som igen-igen lapper på konkrete huller i indsatsen i hospitalspsykiatrien.

Den lovede tiårsplan skal netop ikke være en plan for psykiatrien – men en plan for indsatsen for de mennesker som er ramt af psykiske lidelser, eller er i risiko for at blive det. Planen skal handle om mennesker og ikke om systemer.

Vi skal på samme tid gøre en indsats for at forebygge, at mennesker bliver ramt af psykiske lidelser (blandt andet ved at fremme den mentale sundhed generelt) og forbedre indsatsen for dem, der allerede er ramt. Den forbedrede indsats skal både være i forhold til de tidlige indsatser (der ofte ikke gives i hospitalspsykiatrien) og i forhold til de allerhårdest ramte.

Jeg vil advare mod, at man – for at vise handlekraft på en forfærdelig tragisk baggrund – laver en plan for psykiatrien

Knud Kristensen
Medlem, Det Etiske Råd, Rådet for Socialt Udsatte, fhv. formand, Sind

Vi skal på samme tid forbedre her-og-nu indsatsen og prioritere forskning og faglig udvikling.

Vi skal også forbedre tilgængeligheden, kapaciteten og sammenhængen på tværs af sektorerne. Mennesker med psykiske lidelser har brug for hjælp, støtte og behandling på tværs af regionernes hospitalspsykiatri, privat praktiserende (special)læger og psykologer og den kommunale sociale sektor.

Overfladiske småreparationer

Det faglige oplæg til tiårsplanen fra Social- og Sundhedsstyrelserne peger på nødvendigheden af at sætte ambitiøse mål med afsæt i det enkelte menneske. Mål der går på tværs og tager afsæt i den enkeltes mulighed for at leve et godt og meningsfuldt liv.

Jeg vil advare mod, at man – for at vise handlekraft på en forfærdelig tragisk baggrund – laver en plan for psykiatrien og glemmer mennesket.

Jeg ved godt, at vi (herunder jeg selv) er utålmodige og allerede har ventet alt for længe på tiårsplanen.

Men heller vente lidt længere end at ende med endnu en ubrugelig plan for overfladiske små-reparationer på et system, der jo har brug for en omfattende hovedreparation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Kristensen

Medlem af Det Etiske Råd og Rådet for Socialt Udsatte, formand for Udsatterådet i Aarhus Kommune
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00