Mens alle taler om Villy og Eva, drømmer Konservative om at snuppe borgmesterposten i Kolding

Villy Søvndal vil male Kolding rødt, og Eva Kjer Hansen kæmper for at bevare Venstres greb om magten. I kulissen lurer andre kandidater, som håber på at forpurre de politiske kendissers planer. Tag med til Kolding, hvor valgets udfald afhænger mere af personer end politik.

Bag de høje vinduer på første salen i Kolding Rådhus gemmer byrådssalen sig. Lige til venstre ligger det borgmesterkontor, som der er dømt hård kamp om frem mod kommunalvalget.
Bag de høje vinduer på første salen i Kolding Rådhus gemmer byrådssalen sig. Lige til venstre ligger det borgmesterkontor, som der er dømt hård kamp om frem mod kommunalvalget.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En skoleklasse står delvist småsnakkende, delvist lyttende til den entusiastiske rundviser, som har samlet flokken oppe for enden af rådhusets brede trappe.

Siden 1500-tallet har Kolding haft et rådhus liggende nogenlunde samme sted som i dag, på Akseltorv i byens midte. Så der er nok at fortælle om.

Og snart skal der skrives et nyt kapitel i den lokalpolitiske historiebog. For nu stopper Venstres borgmester, Jørn Pedersen, som siden 2010 har været fast mand i borgmesterkontoret på rådhusets første sal.

Hans afgang har udløst store spekulationer, om Venstre kan fastholde magten, eller om et systemskifte er på vej. Ikke mindst efter SF-koryfæet Villy Søvndal meldte sig ind i kampen om nøglerne til borgmesterkontoret.

”Det aldrig er en naturlov, hvad farve borgmesteren skal have. Men prøver man at tælle op og tænker i, hvad der kan ske, så tror jeg, at der er lagt et fundament for, at det kan fortsætte borgerligt. Men det kan jo gå mange veje,” siger Jørn Pedersen.

Han har været en populær lokalpolitisk skikkelse og ved seneste valg gik mere end halvdelen af alle partiets stemmer personligt til ham.

Venstre skulle have stærkere kandidat

Samtidig er Venstre på landsplan i modvind. Og da Villy Søvndal sidste år annoncerede sit kandidatur, var det ikke længere alle venstrefolk, som turde satse på den lokalt forankrede spidskandidat, Jakob Ville.

Kolding har en ikke alt for fjern fortid med socialdemokratisk bystyre. Og frygten for et nyt rødt flertal betød, at eks-minister og folketingsmedlem Eva Kjer Hansen blev trukket i ærmet og spurgt, om hun ville træde til.

Det fortæller hun selv, da Altinget møder hende på Tobbers Kaffebar ude i byen.

”Der var en usikkerhed om, Jakob Ville var stærk nok i kampen mod Villy. Analysen var, at hvis vi skulle fastholde borgmesterposten hos Venstre, så var der behov for at jeg kastede mig ind i det arbejde,” siger Eva Kjer Hansen hen over en kop cappuccino og baggrundsstøjen fra diskussionsivrige studerende.

Hun er godt nok fra Aabenraa, men har siden starten af 1990’erne været opstillet til Folketinget i Kolding Kredsen.

Og nu har hun - efter at have sikret sig titlen som borgmesterkandidat - købt en part af et hus med udsigt til byens gamle borgfæstning, Kolding Hus. Dog uden at sælge sit hus i Aabenraa, hvilket er noget flere politiske modstandere hæfter sig ved.

Eva Kjer Hansen (V) har været folketingsmedlem siden 1990. Hun er fra Aabenraa, men har gennem alle årene været opstillet som kandidat i Kolding.
Eva Kjer Hansen (V) har været folketingsmedlem siden 1990. Hun er fra Aabenraa, men har gennem alle årene været opstillet som kandidat i Kolding. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Borgmesterkamp uden for byrådet

På afstand tegner kampen om Kolding på den måde til først og fremmest at blive et opgør mellem to landspolitiske kendisser og et spørgsmål om, hvor meget kandidaternes lokale forankring betyder for vælgerne.

Men mens Villy Søvndal og Eva Kjer Hansen udadtil tiltrækker sig det meste af opmærksomheden, så er feltet af borgmesterkandidater bredere, når man kommer tættere på. Flere andre partier melder sig også parate til at gå efter borgmesterposten.

Det er ikke i sig selv så bemærkelsesværdigt.

Mere særpræget er det, at ingen af de umiddelbare favoritter sidder i byrådet for nuværende. Det gælder ikke kun for SF og Venstre, men også Konservative, som ikke opnåede nogen mandater ved seneste kommunalvalg, og for Socialdemokratiet, der er endt med at pege på en spidskandidat uden for byrådsgruppen.

En tur op og ned ad Koldings centrale handelsstrøg med de små sidegader giver mulighed for at blive klogere på de forskellige partiers analyse af situationen.

På Tobbers Kaffebar lyder vurderingen fra Eva Kjer Hansen, at hun både i kraft af sin politiske erfaring og sit netværk på Christiansborg vil være den rette til at sikre Koldings fremtidige udvikling.

”Jeg tror, at Kolding Kommune vil have stor gavn af, at jeg kommer med det netværk, den erfaring og de politiske kontakter, som jeg har. Og det kan godt være, at jeg ikke har boet her. Men jeg har været til stede i rigtig mange år og har et rigtig godt kendskab til alle områder i kommunen,” siger hun.

Rødt flertal kræver jordskred

SF’s valglokaler ligger lige om hjørnet fra byens rådhus. Her forklarer Villy Søvndal, hvorfor han ser det som en klar fordel, at han ikke kun er et kendt ansigt på Kolding-egnen, men også en stor kender af den kommune, hvor han har boet siden han flyttede hertil som ung studerende i 1976.

Og så fremhæver også han sit politiske netværk som en gevinst for kommunen.

”Sandheden er, at Kolding får et bedre netværk med mig så langt øjet rækker. Jeg har været kollega med stort set alle de ministre, som sidder i øjeblikket. Det har Eva Kjer jo ikke. Hendes netværk er så at sige det forkerte,” siger Villy Søvndal.

Han har da også i samarbejde med Socialdemokratiet sikret sig, at ministre fra regeringen vil komme på besøg inden kommunalvalget.

Hos Venstre er det ikke mindst Villy Søvndals ”vælgertække”, man frygter. Ved regionsvalget i 2017 fik Villy Søvndal godt 8.300 personlige stemmer alene i Kolding Kommune. Til sammenligning fik Eva Kjer Hansen omkring 2.800 personlige stemmer ved folketingsvalget i 2019.

Det gjorde Venstre nervøse, da Villy Søvndal (SF) annoncerede sit borgmesterkandidatur på restaurant Skamlingsbanken i september 2020.
Det gjorde Venstre nervøse, da Villy Søvndal (SF) annoncerede sit borgmesterkandidatur på restaurant Skamlingsbanken i september 2020. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Men skal magtbalancen i byrådet tippes fra blåt til rødt flertal kræver det, at der bliver trukket knap 10.000 stemmer over midten svarende til cirka en femtedel af kommunens vælgerkorps.

”Der er flere grunde til, at vi alligevel er ved relativt godt mod. Både de landspolitiske tendenser, hvor vi sammen med socialdemokratiet står styrket, samt de personlige stemmetal, jeg tidligere har fået. Oven i det er der Evas besvær som en kandidat, der kommer ude fra, hvilket er et meget stort emne, når man taler med folk,” siger Villy Søvndal.

Konservative peger kun på sig selv

Ikke langt fra hvor Villy Søvndal uddeler sine SF-flyers, er Konservative i fuld gang med at indrette deres valglokaler i et tomt butikslokale. Håndværkerne er stadig i gang og ind til videre består det eneste møblement af et stort mørkt træbord omkranset af bløde stole med mørkgrønt betræk.

Konservatives borgmesterkandidat Knud Erik Langhoff er pensioneret bankmand og jævnaldrende med Villy Søvndal, men har tidligere siddet otte år i byrådet i Kolding. Og ganske som Villy fremhæver også han sit lokale tilhørsforhold som en vigtig styrke.

”Lokalpolitik er noget andet end folketingspolitik, og vi ser det som en fordel for os, at Venstres kandidat kommer udefra og knap nok har fået slået landingsstellet ned,” siger Knud Erik Langhoff.

Vi er klar på flere scenarier.

Knud Erik Langhoff (K)
Borgmesterkandidat

På sin IPad viser han en lille valgvideo, hvor han går rundt på jorden til slægtsgården tæt ved Sønder Stenderup syd for Kolding Fjord og fortæller om familiens flere hundrede år lange tilhørsforhold her.

Selv om Knud Erik Langhoff og Konservative ikke opnåede valg i 2017, så ser han en klar åbning nu.

Både fordi Jørn Pedersen stopper. Men også fordi de landspolitiske vinde giver rygstød til Konservative og modvind til både Dansk Folkeparti og Venstre.

Det kan give de lokale Konservative kandidater mere luft under vingerne og grundlag for at drømme om at opnå de afgørende mandater.

 

Konservatives borgmesterkandidat Knud Erik Langhoff vil kun pege på sig selv inden valget. Efter valget kan han forestille sig forskellige scenarier.
Konservatives borgmesterkandidat Knud Erik Langhoff vil kun pege på sig selv inden valget. Efter valget kan han forestille sig forskellige scenarier. Foto: Kim Rosenkilde/Altinget

Skulle de ske, er det kildne spørgsmål, om han vil støtte Eva Kjer Hansen som borgmester, eller om han selv vil gå efter posten, og måske endda kan finde på at konstituere sig med de røde partier. Ganske som hans partiformand Søren Pape Poulsen gjorde det i Viborg Kommune i 2009.

”Vi har vores egen borgmesterkandidat, og peger ikke  på andre end os selv, før resultatet foreligger. Men vi er klar på flere scenarier,” siger han.

Uden at have nogen meningsmålinger at læne sig op ad, så må hver enkelt lave sine egne analyser og vurderinger af, hvor Koldings vælgere kan finde på at flytte deres kryds hen på valgdagen.

Op ad bakke at vende S-nedtur

For Socialdemokratiet har det ikke set godt ud de seneste mange år. Fra at være det dominerende parti ved valget i den nysammelagte Kolding Kommune i 2005 sidder man nu kun på fire ud af byrådets 25 mandater.

I 2018 stoppede partiets hidtidige borgmesterkandidat Christian Haugk til fordel for et nyt job i Haderslev Kommune. I kølvandet på hans exit var der snak om at prøve at overtale det lokale folketingsmedlem og partiets nuværende finansordfører Christian Rabjerg Madsen til at stille op.

Sådan kom det ikke til at gå.

I stedet blev det Birgitte Munk Grunnet, som godt nok er trofast Socialdemokrat, men ikke har direkte politisk erfaring. Helt fremmede er lokalpolitik dog ikke for hende. Hun voksede op med en far i byrådet i den gamle Vamdrup Kommune, hvor hun selv bor den dag i dag.

”Jeg meldte mig klar til at blive vores borgmesterkandidat, inden vi vidste, at Villy og Eva Kjer ville stille op. Men nu er det jo sådan det er. Og jeg håber og tro da, at mit kandidatur er realistisk,” siger hun.

Birgitte Munk Grunnet arbejder som chefkonsulent i Kolding Kommune, og kender derfor systemet indefra. Hendes job indebærer blandt andet, at hun en dag om ugen har kontor i kommunens nye Bæredygtighedshus, som ligger midt på byens handelsstrøg.

Socialdemokratiets borgmesterkandidat Birgitte Munk Grunnet har ikke direkte politsk erfaring, men har i mange år arbejdet i den offentlige sektor i jobcentre, regionen og nu Kolding Kommune.
Socialdemokratiets borgmesterkandidat Birgitte Munk Grunnet har ikke direkte politsk erfaring, men har i mange år arbejdet i den offentlige sektor i jobcentre, regionen og nu Kolding Kommune. Foto: Socialdemokratiet/Pressefoto

Stedet beskrives som et ”knudepunkt for bæredygtighed og grøn omstilling, hvor borgere, erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, foreninger og Kolding Kommune sammen kan sætte skub på den bæredygtige omstilling”.

Kan Pape-tricket bruges i Kolding?

Selv om hun på den måde allerede er professionelt engageret i udviklingen af Kolding, så er hendes valgkamp henvist til fritiden. Socialdemokratiets valgbutik i midtbyen åbner først senere på uge, så derfor møder Altinget møder hende på den nærliggende Blå Bistro.

”Det er lidt en ulige kamp, og for mig handler det om at komme ud og banke på en masse døre. Men resultatet kan blive uforudsigeligt, og vi samarbejder gerne bredt,” siger Birgitte Munk Grunnet.

Hos Socialdemokratiet i Kolding er man helt på det rene med, at man skal have fuld blæst i sejlene fra partiets landspolitiske medvind for at kunne indfri drømmen om borgmesterposten. Men samarbejdet med SF er tæt og hovedambitionen er, at sikre et nyt flertal.

Det er lidt en ulige kamp.

Birgitte Munk Grunnet (S)
Borgmesterkandidat

Lykkes det, er det endnu ikke aftalt, hvem der skal have borgmesterposten. Det kan komme an på forhold, som hvem der bliver det største parti, hvem der får flest personlige stemmer og hvem der trækker en fremgang.

Men hvad med Konservative. Kunne de røde partier finde på at pege på en borgerlig borgmester, bare det ikke bliver Eva Kjer Hansen?

”Bliver det et blåt flertal, så er det jo i hvert fald svært at forestille sig, at det bliver en rød borgmester. Hvad der så kommer til at ske, det vil jeg ikke gisne om på nuværende tidspunkt. Men i det spil vil der være forskellige muligheder,” lyder meldingen fra Villy Søvndal tilbage i SF’s hovedkvarter.

Valg handler mere om personer end politik

Et kommunalvalg handler naturligvis ikke kun om, hvem borgmesterkandidaterne er. I Kolding er der også stort fokus på emner som byudvikling, folkeskole, erhvervsliv og den demokratiske inddragelse af borgerne.

Mere konkret ikke mindst har diskussioner om at omdanne dele af byens erhvervshavn til boligområde givet stor ballade, som stadig rumler.

Samtidig er der en svag tendens til faldende befolkningstal, som skal vendes, og så har der været store besparelser inden for de seneste år, som har ramt ikke mindst folkeskolen. Oven i det kommer hele miljø- og klimadiskussionen, som også ser ud til at kunne blive et centralt tema her som mange andre steder i landet.

Men det er ikke lokale politiske skærmydsler, der kommer til at afgøre, om valget i Kolding ender med et jordskred eller ej.

Det er i hvert fald ikke analysen i borgmesterkontoret på byens historiske rådhus. Det kontor, som det hele drejer sig om.

For 12 år siden stod Jørn Pedersen selv i spidsen for et systemskifte. Om det kommer til at ske igen, er ifølge ham mere et spørgsmål om personer end om politik.

”Jeg fornemmer ikke, at uenighederne er så store, når det kommer til stykket, og at det er politik der for alvor flytter folk. Jeg tror mere, at det bliver en tro på personer. En tro på hvem der tegner fremtiden,” siger Jørn Pedersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Villy Søvndal

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), fhv. udenrigsminister og partiformand (SF)
Lærer (Kolding Seminarium 1980)

Knud Erik Langhoff

Borgmester (K), Kolding Kommune
landmand, merkonom, erhvervsrådgiver









0:000:00