Messerschmidt i retssalen: "Jeg har været fuldstændigt åben om, at mødet skiftede karakter"

Messerschmidt indtog igen vidneskranken. Her mente han, at han hele tiden havde været åben om EU-konferencens status som ”joint-event”, og at han handlede i "god tro" - Dohrmann modsiges af forsvaret, og en ny SMS sætter tvivl ved Radulescus vidneudsagn fra tirsdagens retsmøde.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Hvis du afholder en EU-konference, men ingen opdager, at EU-konferencen er afholdt. Har en EU-konference så fundet sted?

Det kan virke som et filosofisk tankespil, men det ér et af de centrale spørgsmål i Messerschmidt-sagen. Det vender vi tilbage til.

Anklagemyndigheden mener ikke, at EU-konferencen har fundet sted, men at pengene er brugt på Dansk Folkepartis sommergruppemøde i 2015, der foregik samtidigt med den påståede EU-konference.

Det er Morten Messerschmidt uenig i.

Hvis anklagemyndigheden får ret, er det svig med EU-midler.

Det spørgsmål var også omdrejningspunktet på sjettedagen - d. 11. august - for retssagen mod Messerschmidt, hvorfra vi giver dig tre nedslag, før retten fredag d. 13. august forventes at afsige dom.

Særskilt eller ”joint”-event?

Morten Messerschmidt indtog ved onsdagens retsmøde endnu engang vidneskranken. Han udtrykker, at han har handlet i ”god tro” og ikke har været lukket omkring, at konferencen blev ændret fra at være et ”særskilt event”, som det var i 2014, til et ”joint-event”, som det var i 2015.

”Det er rigtigt, at den oprindelige intention var at gøre det samme som i 2014. Der kommer så et folketingsvalg og en afstemning om retsforbeholdet. Det gør, at mødet ændrer karakter,” sagde Morten Messerschmidt fra vidneskranken.

Han mener alligevel, at brugen af EU-midler var berettiget.

I partifællerne fra Dansk Folkepartis vidneafhøringer, der foregik mandag d. 9. og tirsdag d. 10. august, lød det enstemmigt, at der ikke havde været en Meld-konference på DF-sommermødet.

Kristian Thulesen Dal (DF) medgav dog, at ”der havde været rigtigt meget EU-indhold”.

Messerschmidt mener nemlig ikke, at deltagernes bevidsthed om en EU-konference definerer, hvorvidt den har været der. Det handler i stedet om, hvorvidt der har været nok EU-indhold.

Og det rejser så spørgsmålet: Hvor meget EU-indhold skal et nationalt DF-sommermøde indeholde, før der har været en EU-konference?

I dokumentationen for EU-konferencen, som Meld-alliancen har indleveret til EU, med Morten Messerschmidts signatur, står der intet om et DF-sommergruppemøde.

Der står, at alle aktiviteter foretaget under Meld-konferencen udelukkende havde EU-indhold. De dokumenter kunne Morten Messerschmidt dog ikke genkende, men måtte tidligere medgive, at det måtte være hans signatur.

”Jeg har aldrig skrevet under på så mange papirer, som jeg har gjort her,” sagde Morten Messerschmidt i en tidligere forklaring.

Morten Messerschmidt har anerkendt, at det mere var ”dryp” af EU-indhold udover sommermødet, end det var en ”klump,” og så mente han i øvrigt, at: ”Jeg har kun lavet det politiske”, hvor ansvaret for det praktiske måtte tilfalde Meld- og DF-sekretariaterne.

”Jeg har en drøftelse med Peter Skaarup, om der ikke skulle være noget EU-indhold på sommermødet. Det har været 1. februar 2015. Jeg har en e-mail fra Jeanie Nørhave, hvor hun har drøftet dét med Kristian Thulesen Dahl, og de sagde alle, at i lyset af den kommende afstemning om retsforbeholdet var det en god idé med en konference,” sagde Morten Messerschmidt og fortsatte:

”Jeg giver ordren til Søren Peter Jensen om at få det i stand. Det kan man se fra korrespondancer mellem Jeanie Nørhave, Søren Peter Jensen og Michael Verbeke. Derefter giver jeg slip.”

Den tidligere generalsekretær i Meld, Michael Verbeke, afviste i sin vidneforklaring blankt at have haft noget kendskab til et DF-sommermøde: ”For mig at se var det udelukkende en europæisk konference”

Og DF-gruppeformanden med ansvaret i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup (DF), sagde tirsdag, at han "ikke havde haft en Meld-konference på tapetet”.

Søren Peter Jensen var Morten Messerschmidts daværende assistent og er tiltalt for dokumentfalsk. Jeanie Nørhave er sekretariatsleder i Dansk Folkeparti. Hun har skrevet under på servicekontrakten mellem Color Hotel Skagen, hotellet hvor EU-konferencen/DF-sommermødet blev afholdt, og Meld.

Hun underskrev på vegne af hotellet, og Morten Messerschmidt underskrev som præsident for Meld. 

Morten Messerschmidt fastholdt onsdag i retten, at serviceleverandør-kontrakten var et ”internt" dokument i Meld. Kontrakten var dog også et krav for udbetaling af EU-midler og indsendt til EU af Meld.

Messerschmidt bestrider Radulescus vidneforklaring
Anklagemyndigheden har fremlagt en liste over medlemmerne af Meld, som er brugt som dokumentation overfor EU-revisionen. Flere af listens ti medlemmer havde, under deres vidneafhøringer, svært ved at genkende, at de skulle have været en del af det tidligere EU-parti.

Et af dem var gårsdagens vidne, den tidligere rumænske senator, Cristian Radulescus.

Morten Messerschmidt havde dog været hjemme og studse lidt over Radulescus vidneforklaring og havde frembragt en SMS mellem Messerschmidt selv og en assistent, til Michael Verbekes forgænger som generalsekretær for Meld, Juan Manuel Ghersinich.

”Han havde været i kontakt med Radulescus. Jeg var på ferie i Syditalien, og jeg synes, at i forhold til det billede, der er blevet givet tidligere, kan jeg i hvert fald, i god tro sige, at jeg tænkte, der var styr på processen,” udtalte Morten Messerschmidt i slutningen af det sjette retsmøde.

Forsvaret fortsatte med at forklare, hvordan SMS-funktionen på en IPhone virker.

Dohrmann modsiges af forsvaret
Anklagemyndigheden ønskede ved retsmødet onsdag at fremlægge ny dokumentation for deres påstand om, at Meld-konferencen aldrig fandt sted. Der blev fremvist to nyhedsbreve af Kristian Thulesen Dahl, hvori der stod, at de skulle på sommergruppemødet for at ”lægge en plan for vores arbejde i Folketinget i den kommende tid”.

Men også forsvaret ønskede at fremlægge nyhedsbreve:

Han viste først forsiden på ”Europæisk Folkeblad” med de daværende fire Europa-parlamentarikere fra DF, der havde titlen ”Status fra MEP-gruppen på sommergruppemødet i Skagen”.

Forsvaret fremhævede derudover to ting: Et pressemøde fra sommermødet, hvor Thulesen Dahl havde talt om EU, og at Morten Messerschmidt havde holdt en orientering om EU på sommermødet. 

Og til sidst et billede af Jørn Dohrmann (tidl. MEP for DF), der holder oplæg på sommermødet, og en billedtekst, der beskriver, at han har holdt et oplæg om at "alkolåse skal gøres obligatoriske”.

Dohrmann sagde i sin vidneforklaring, at han ikke kunne mindes at have afholdt et EU-oplæg på hverken Meld-konferencen eller DF-sommermødet. De nye oplysninger stemmer overens, med den dokumentation Meld-alliancen indsendte til EU, over oplægsholdere på Meld-konferencen.

Næste retsmøde er fredag d. 12. august 2021, hvor der kl. 15 forventes domsafsigelse.

Overblik

Få det fulde overblik og tidslinje her.

Læs overblikket fra de første retsdage:

Paragrafferne:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

Jørn Dohrmann

Fhv. MF og MEP for DF, nu aktiv i Moderaterne
Automatikmekaniker (1988)

Jeanie Nørhave

Administrationschef og HR Chef, Danmarksdemokraterne
Administration, diplomuddannelse, lederuddannelse (Rigspolitiet)

0:000:00