Mette Frederiksen efter møde med von der Leyen om havvind-løsning: Jeg tør ikke ikke sætte en dato på

Statsminister Mette Frederiksen kan ikke svare på, hvornår der kommer en løsning efter stoppet for den såkaldte åben dør-ordning. Dermed er en lang række private havvindprojekter sat på pause.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er i Bruxelles i forbindelse med et EU-topmøde, hvor der både er blevet diskuteret grøn energi og krigen i Ukraine.
Statsminister Mette Frederiksen (S) er i Bruxelles i forbindelse med et EU-topmøde, hvor der både er blevet diskuteret grøn energi og krigen i Ukraine.Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Der er stadig ikke fundet en løsning på stoppet af den såkaldte åben dør-ordning, efter statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag talte med EU-Kommisionens formand, Ursula von der Leyen.

"Der er fuldstændig enighed mellem EU-Kommissionen og Danmark om, at vi skal have fundet en løsning så hurtigt som muligt," siger statsminister Mette Frederiksen i Bruxelles, da hun møder pressen efter topmødet.

Men Mette Frederiksen er ikke mere konkret i forhold til, hvor lang tid danske virksomheder skal vente:

”Jeg tør ikke stå og sætte en dato på," siger statsministeren om udsigten til, hvornår en løsning vil blive præsenteret.

Statsministeren kan ligeledes ikke garantere, at danske virksomheder fortsat kan få lov til at ansøge om at opstille vindmøller gratis i fremtiden.

”Jeg kan ikke gå ind i indholdet," siger Mette Frederiksen.

Torsdag kunne Altinget oplyse, at Ursula von der Leyen var klar til at se på "meget hurtig løsning" af det danske problem - måske allerede inden for en uge.

Læs også

EU-topmøde handler om konkurrenceevne

I 25 år har danske virksomheder efter først til mølle-princippet kunne ansøge om at få lov til etablere vindenergi på et bestemt havareal uden at betale staten for adgangen til arealet. 

Men Energistyrelsen har nu sat en stopper for ordningen, der kaldes åben dør-ordningen. Energistyrelsen begrunder det med, at man skal afsøge, hvorvidt ordningen vil komme i problemer med EU-reglerne om statsstøtte. Bekymringen bunder i, om de danske virksomheders gratis adgang til havareal er konkurrenceforvridende for andre europæiske virksomheder. 

33 ansøgninger om havvindprojekter har siden juli været parkeret i det uvisse. Og virksomhederne, der har ansøgt, ved stadig ikke, hvordan fremtidsudsigterne ser ud.

Ugens EU-topmøde handler netop om, hvordan EU-landene kan lempe statsstøtteregler til fordel for det grønne område og blive konkurrencedygtige overfor USA og Kina. Det sker efter, at USA har lanceret nye skattelettelser, som styrke grøn omstilling i den amerikanske industri.

Læs også

DI: Det er en decideret katastrofe

Energistyrelsens pludselig tryk på pauseknappen har fået erhvervslivet op i det røde felt. I energiorganisationen Green Power Denmark stiller administrerende direktør, Kristian Jensen, sig uforstående. 

"Det her er fuldstændig uhørt. Regeringen smækker pludselig døren til den grønne omstilling i med et brag, der sender chokbølger igennem hele den grønne energibranche," udtalte han i en pressemeddelelse mandag, da ordningen blev stoppet.

Utilfredsheden deles af DI-direktøren Lars Sandahl Sørensen:

"Der er tale om en decideret katastrofe og potentielt den største forhindring for den grønne omstillings realisering i Danmark," udtalte han mandag i en pressemeddelelse.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00