EU-chef vil love Danmark hurtig løsning på fastfrysning af havvind for milliarder

Statsministeren kan håbe på grønt lys for en ny ordning i en fart, når hun torsdag drøfter en brandvarm sag om havvindmøller og statsstøtte med EU-Kommissionens formand.

I august besøgte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, statsminister Mette Frederiksen på Marienborg for at drøfte energiprojekter i østersøområdet. Her ses de to sammen med lederne fra Litauen, Polen, Estland og Finland.
I august besøgte EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, statsminister Mette Frederiksen på Marienborg for at drøfte energiprojekter i østersøområdet. Her ses de to sammen med lederne fra Litauen, Polen, Estland og Finland. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Når Mette Frederiksen (S) i forbindelse med et EU-topmøde torsdag tager en sag af afgørende vigtighed for Danmark op med Ursula von der Leyen, kan statsministeren regne med opbakning til en hasteløsning.

Ifølge Altingets oplysninger arbejder EU-Kommissionen allerede på flere modeller, som i løbet af få dage kan føre til en ny ordning for etablering af havvindmølleparker i danske farvande. En ordning, som kan blive dyrere for energiselskaberne, men bedre for den danske statskasse.

Vi har behov for den havvind, så det er ikke noget, hverken vi fra dansk side eller EU i mine øjne skal bruge lang tid på.

Kæmpestore grønne investeringer ud for Danmarks kyster er sat i bero, efter at de danske myndigheder i mandags selv trak i nødbremsen af frygt for at bryde EU’s statsstøtteregler.

”Energistyrelsen reagerer, fordi der kan være en risiko for, at det kan være i modstrid med EU-retten. Og det må man så få afdækket så hurtigt, som det overhovedet kan lade sig gøre,” sagde statsministeren, da hun tirsdag orienterede Folketingets europaudvalg:

”Vi har behov for den havvind, så det er ikke noget, hverken vi fra dansk side eller EU i mine øjne skal bruge lang tid på,” sagde hun.

Sagen er så vigtig, at Mette Frederiksen vil tage den op med kommissionsformanden i margenen af topmødet torsdag, hvor et af hovedemnerne faktisk netop er en bred diskussion om mere lempelige regler for grøn statsstøtte i Europa.