Debat

European Energy: Nye afgifter er en massiv stopklods for regeringens egne energiambitioner

To forhindringer står i vejen for den grønne omstilling i Danmark: Elnettets langsommelige udbygning og de stigende producentomkostninger for sol- og vindenergi. Hvis vi skal møde de høje politiske ambitioner, skal producentbetalingerne udskydes på ubestemt tid, skriver Knud Erik Andersen.

De politiske ambitioner om at firedoble sol- og vindenergi kan godt mødes, hvis vi fjerner to store forhindringer, skriver Knud-Erik Andersen. 
De politiske ambitioner om at firedoble sol- og vindenergi kan godt mødes, hvis vi fjerner to store forhindringer, skriver Knud-Erik Andersen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Knud-Erik Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er en ambitiøs målsætning at firedoble produktionen af solenergi og landvind i Danmark, men det vil godt kunne lade sig gøre. Der er dog to afgørende forudsætninger, der skal være på plads, hvis vi skal kunne nå det inden 2030. For det første skal vi have sat skub i udbygningen af elnettet i Danmark. Elnettet skal være tilstrækkeligt stærkt til at kunne tage imod den grønne elproduktion, hvorend den produceres.

Nogle steder er elnettet allerede stærkt nok til at tage imod yderligere elproduktion, hvilket netselskaberne og Energinets fælles oversigt – kapacitetskortet – viser et øjebliksbillede af.

Samme kort viser dog også, at der er mange steder, hvor elnettet ikke er klar til at tage imod el fra nye grønne produktionsanlæg. Det er i princippet forståeligt, da de fleste boligejere heller ikke har trukket kabel frem fra eltavlen til carporten, så en kommende ladeboks til elbilen bare kan sluttes til.

I de områder hvor elnettet ikke er stærkt nok eller hvor tilslutning af planlagte anlæg vil optage kapaciteten, er hastigheden i udbygningen af elnettet afgørende. Vi oplever store variationer i de tilbagemeldinger, vi får fra netselskaberne og Energinet om hastigheden, som elnettet kan udbygges med. 

Temadebat

Meget mere sol og vind. Hvordan?

Danmark skal firedoble sin produktion af solenergi og landvind. På bare otte år. I hvert fald hvis det står til S-regeringen. 

Nu stiller Altinget Forsyning derfor spørgsmålet: Hvordan?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er sendt til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Indlæg kan sendes til [email protected].

Nogle gange taler vi om to år, mens der andre gange kan gå op til fem-seks år. Fem års ventetid på forstærkning af nettet er naturligvis slet ikke i tråd med den hastighed politikerne ønsker for den grønne omstilling. Samtidig tager det kun to år at bygge en solcellepark, hvilket betyder, at den manglende forstærkning af el-nettet er dét, der holder den grønne omstilling tilbage. 

Udbyg på forhånd

Set fra vores stol vil det også give god mening, hvis der åbnes op for, at udbygningen af elnettet i nogen grad blev gjort på forkant. Eller også bør vi indføre tidsfrister for, hvor længe netselskaberne må bruge på at udbygge og nettilslutte et vedvarende energianlæg. Kan fristen ikke overholdes, bør opgaven kunne sendes i udbud blandt andre leverandører.

Hvordan kan det give mening? Da udviklere af vedvarende energi årligt leverer en liste til Energinet over de projekter, der er i udvikling, inklusiv en indikator på, hvor sandsynligt det er, at hvert enkelt projekt bliver til noget, kan der skabes et overblik over, hvor behovet for netudbygning kommer.

Som danskbaseret virksomhed er det trist at ane en opbremsning i den grønne omstilling i Danmark forude

Knud-Erik Andersen
Direktør, European Energy

På den baggrund kunne udbygning af elnettet igangsættes, når det er tydeligt, at behovet i visse landsdele vil blive større. Her er Lolland-Falster og Vestjylland gode eksempler på, hvor der i særlig grad bør forventes et behov for mere udbygning. 

Stop de høje omkostninger

For det andet bør udviklerne af den grønne energikapacitet ikke pålægges højere omkostninger. Opgaven med at få sat tempo på den grønne omstilling er også afhængig af, at de firmaer, der bygger solcelle- og vindmølleparker, kan få acceptabel økonomi i projekterne.

Siden valget i 2019 er det i stigende grad blevet sværere at opnå. Det skyldes, at en række nye skatter, afgifter og tariffer som udviklere af solcelle- og vindmølleparker er blevet mødt med.  

Det gælder til eksempel Grøn Pulje (tidligere afholdt af staten), skat på landbrugsjord, der anvendes til grøn energi, kraftigt forhøjede tilslutningsbidrag på distributionsnet og transmissionsnet i 2023, forøgede indfødningstariffer i 2023, indførelsen af en pligt til at tilbyde salgsoption inden for seks gange møllehøjde med videre.  

De politiske ambitioner er store, og det er der brug for, men realiteten er, at de nye afgifter vil være en massiv stopklods for etableringen af solcelle- og vindmølleparker

Knud-Erik Andersen
Direktør, European Energy

Den eneste årsag til, at en andel af de planlagte VE-projekter alt andet lige vil kunne realiseres i Danmark efter indførslen af disse omkostninger, er at de nuværende strømpriser er usædvanligt høje. Såfremt de ekstraordinært høje strømpriser fortager sig, vil den grønne omstilling som direkte følge af de kommende producentbetalinger gå i stå.

Indførslen af de nye omkostninger er paradoksalt nok set sket efter klimavalget i 2019. 

Udskyd producentbetalinger

Vi kan ikke gennemføre projekter og dermed understøtte den grønne omstilling, hvis det ikke kan hænge sammen økonomisk. Vi har mulighed for at rette vores aktiviteter mod andre lande, men som danskbaseret virksomhed er det trist at ane en opbremsning i den grønne omstilling i Danmark forude.

Vores opfordring er derfor, at de kommende producentbetalinger revurderes og udskydes på ubestemt tid, indtil der er foretaget en saglig og tilstrækkelig grundig vurdering af konsekvenserne af de nye regler, hvilket vi til desværre må konstatere, at der endnu ikke har været politisk vilje og tid til at gennemføre.

De politiske ambitioner er store, og det er der brug for, men realiteten er, at de nye afgifter vil være en massiv stopklods for etableringen af solcelle- og vindmølleparker i Danmark og vil lede til mindre udbud af el, mindre uafhængighed af import og alt andet lige højere elpriser i Danmark, hvilket paradoksalt nok var regeringens hensigt at bekæmpe i Danmark kan mere II.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud-Erik Andersen

Adm. direktør, European Energy
ingeniør (DTU 1989)

0:000:00