Mette Frederiksen er valgt til kongelig undersøger: Starter forhandlinger om en ny regering fredag

Tre partier har peget på Mette Frederiksen til at undersøge muligheden for en bred regering. Hvor stor den mulighed er, "må vi vurdere hen ad vejen," siger hun.

Socialdemokratiet, Radikale og Moderaterne har peget på Mette Frederiksen til at undersøge muligheden for en regering hen over midten.
Socialdemokratiet, Radikale og Moderaterne har peget på Mette Frederiksen til at undersøge muligheden for en regering hen over midten.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Mette Frederiksen (S) er valgt som kongelig undersøger og får dermed serveretten til at forsøge at danne en ny regering.

Det står klart efter onsdagens dronningerunde, hvor Socialdemokratiet, Moderaterne og Radikale pegede på Mette Frederiksen til at undersøge muligheden for en bred regering.

Fredag er alle partierne og de nordatlantiske mandater derfor inviteret til Marienborg, hvor Mette Frederiksen vil lytte til de andre partiers ønsker. 

Men ifølge den siddende statsminister er valgets tale klar: 

"Vi har brug for en akutplan for det danske sundhedsvæsen, vi har behov for mere langsigtede løsninger i vores velfærdssamfund, vi skal videre på den grønne dagsorden, og så skal vi styrke dansk økonomi," siger Mette Frederiksen til TV 2 og tilføjer, at muligheden for en bred regering "må vi vurdere hen ad vejen".

Læs også: Regeringen er gået af, og nu går dronningerunden i gang – sådan forløber den 

Støjberg pegede på sig selv

I den borgerlige lejr pegede Venstre, Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Konservative og Dansk Folkeparti alle på Jakob Ellemann-Jensen (V) som kongelig undersøger.

Inger Støjbergs (DD) støtte måtte Venstre-formanden se langt efter. Inger Støjberg pegede i stedet på sig selv som kongelig undersøger med den begrundelse, at "andre borgerlige partier er gået væk fra tanken om en ren borgerlig regering".

Midt i dronningerunden løb Radikale med opmærksomheden. Partiets hidtidige formand, Sofie Carsten Nielsen, sendte nemlig Martin Lidegaard ind til dronningen, imens hun selv meddelte til pressen, at hun trækker sig som formand. Den beslutning kan du læse mere om her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024