Regeringen anbefaler nye restriktioner: Særligt kulturlivet rammes

Store dele af kulturlivet i form af blandt andet biografer, teatre og museer opfordres af regeringen til at lukke op til jul. Sådan lød meldingen fra statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde fredag eftermiddag. Årsagen skal findes i historisk høje smittetal.

Peter Ingemann Nielsen

Regeringen anbefaler, at forlystelsesparker, messer og kulturelle aktiviteter i biografer, museer og andet må lukke på baggrund af stigende coronasmitte i samfundet. Det seneste døgn er 11.194 personer registreret smittet.

Det meddelte statsminister Mette Frederiksen på et pressemøde fredag eftermiddag, kort efter at Epidemikommissionen havde afleveret sine nyeste anbefalinger til regeringen.

De nye restriktioner skal sikre, at færrest mulige mennesker forsamler sig tæt.

Derfor vil regeringen også indføre arealkrav i restauranter og butikker, så der for butikker under 2.000 kvadratmeter gælder, at der pr. kunde er et krav på fire kvadratmeter, mens der for større butikker over 2.000 kvadratmeter er et arealkrav på seks kvadratmeter pr. kunde.

Ligeledes skal serveringssteder stoppe med udskænkning af alkohol kl. 22 – og lukke kl. 23.

"Det, vi kommer til at foreslå i dag, vil desværre ramme kulturlivet. Det smerter mig. I lever af at samle os danskere. Sagen er bare den, at lige nu har vi behov for det modsatte. Hver enkelt af os skal se færre mennesker og holde mere afstand," sagde Mette Frederiksen.

Samtidig lød statsministerens budskab, at så meget som muligt bliver holdt åbent.

"Der er stadigvæk ikke tale om en nedlukning af samfundet, som vi så det seneste vinter. Vores mål er stadig at holde store dele af samfundet åbent."

På pressemødet blev det ikke nævnt, hvornår det anbefales, at de nye restriktioner skal gælde fra.

Udskudt møde i Epidemiudvalget

Kl. 13 – en time før pressemødet – havde regeringen i første omgang indkaldt Folketingets partier til møde i Epidemiudvalget, hvor beslutninger om nye restriktioner træffes.

Men på grund af den korte tidsfrist måtte mødet udskydes til efter pressemødet, og derfor har regeringen altså ikke endnu fundet flertal for de nye restriktioner.

Det gjorde Mette Frederiksen også opmærksom på under pressemødet – men med en understregning af, at de andre partier bør bakke op om de nye restriktioner.

"Jeg vil gerne rette en appel til alle Folketingets partier om, at I bakker entydigt op om Epidemikommissionens anbefalinger," lød det fra statsministeren.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) fortalte ligeledes, at regeringen går efter, at et bredt flertal bakker op om de nye restriktioner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00