Frederiksen om nye stramninger: ”Jeg ved godt, at meldingen er nedslående”

CORONA: Et højt og "bekymrende" smittetal får nu regeringen til at indføre nye restriktioner i 38 kommuner. Det betyder, at restauranter, barer, biografer og teatre skal lukke ned, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Regeringen sætter nu ind over for den stigende coronasmitte i samfundet med yderligere tiltag.

De gældende tiltag – herunder forsamlingsforbud på ti personer - forlænges i hele landet, og i 38 kommuner vil der blive indført skærpede restriktioner.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S), som mandag holdt pressemøde i Statsministeriet om coronasituationen i Danmark.

"Jeg ved godt, at meldingen er nedslående for mange," sagde hun.

Men Danmark befinder sig igen et alvorligt sted i pandemien, hvor smitten er for høj, og situationen derfor er bekymrende, lød begrundelsen fra statsministeren, som igen opfordrer danskerne til at ses med så få som muligt og blive hjemme, hvis det er muligt:  

”Ved at blive hjemme i stedet for at gå ud, er du med til at bryde smittekæderne,” siger Mette Frederiksen og tilføjer:  

”I sidste ende er du med til at redde liv i vores land.”

38 kommuner lukker ned
Smitten er især høj i 38 af landets 98 kommuner, og her vil der fra onsdag gælde særlige krav, mens resten af landet kun skal følge de landsdækkende restriktioner.

De berørte kommuner er landets tre største byer - København, Aarhus og Odense - og næsten samtlige kommuner i Region Hovedstaden og en række kommuner i Region Sjælland.

Her skal alle elever fra 5. klasse og op sendes hjem til virtuel undervisning. Det gælder også studerende på ungdomsuddannelser og på videregående uddannelser. Derudover skal blandt andet restauranter, barer, biografer og teatre holde lukket. Restriktioner gælder i første omgang indtil 3. januar.

Foruden de nye krav opfordrer Mette Frederiksen også til, at alle offentligt ansatte, som ikke varetager ”kritiske funktioner”, sendes hjem, ligesom der er en "kraftig" opfordring til private arbejdsgivere om at lade medarbejdere arbejde hjemme, hvis deres arbejde ikke er afhængigt af at være til stede fysisk.

Vil kunne se nærmeste familie
Regeringen benyttede også pressemødet til at dele anbefalinger for den kommende juletid, hvor danskerne traditionen tro vil samles både til juleaften og nytårsaften.

Her var budskabet, at det vil være nødvendigt at se færre mennesker for at holde smitten nede. Og derfor vil mange danskere kunne se frem til en anderledes jul.

Men højtiden vil stadig kunne holdes med den ”allernærmeste” familie - også selvom man ikke har haft kontakt over en længere periode, sagde Mette Frederiksen på pressemødet. Dog var opfordringen, at det samlede antal deltagere i festlighederne ikke må overskride ti personer.

”Vi klarede foråret, vi klarede sommeren, og vi klarede efteråret. Og jeg er sikker på, at vi også kommer til at klare vinteren.”

Mette Frederiksen understregede samtidig, at Danmark indtil videre er sluppet billigt på grund af landets håndtering af virussen.

"Det er utroligt, at det ikke har været nødvendigt at gøre det før. Den måde, vi som land og befolkning har valgt at håndtere det, har været en succeshistorie," sagde hun. 

Forrige artikel Isabella Arendt stiller op til folketingsvalget i Københavns Storkreds Isabella Arendt stiller op til folketingsvalget i Københavns Storkreds Næste artikel Sådan bliver coronareglerne i december og i det nye år Sådan bliver coronareglerne i december og i det nye år