Migrations-aftale er ikke bindende – men kritikerne kan have en pointe

FAKTATJEK: FN-aftale om migration er ikke juridisk bindende. Alligevel kan man ikke bare feje kritikernes bekymringer af banen, vurderer eksperter over for TjekDet.dk.

Kritikere frygter, at FN-aftale kan åbne motorvej for migranter fra Afrika. Men den påstand skyder eksperter ned.
Kritikere frygter, at FN-aftale kan åbne motorvej for migranter fra Afrika. Men den påstand skyder eksperter ned.Foto: /ritzau/Emilio Morenatti
Rasmus Dahl Løppenthin

En ny FN-aftale om migration har sat sindene i kog på Christiansborg og sociale medier.

En række debattører på Facebook og Twitter tordner mod aftalen, som ifølge Dansk Folkeparti betyder, at "migranter får flere rettigheder og bedre forhold, fuld adgang til arbejdsmarkedet i de lande, de ankommer til, og nemmere ved at tage sociale ydelser med fra land til land."

Det skriver formand Kristian Thuelsen Dahl i sit ugentlige nyhedsbrev. Han vil derfor have regeringen til at sløjfe planerne om at tilslutte sig aftalen om migration i december.

Omvendt sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ved spørgetimen tirsdag, at han aldrig tidligere havde oplevet så meget misinformation som i forbindelse med debatten om FN's migrationsaftale.

Hvis Danmark skriver under, kan man jo godt forestille sig, at nogen vil bruge den (FN-aftalen, red.) som argument i den politiske debat.

Peter Starup
Lektor, Syddansk Universitet

Men hvad er op og ned i aftalen, der specifikt fremhæver, at landene i erklæringen skal anerkende de "positive" aspekter ved såkaldt "regulær migration". 

Det har TjekDet.dk sat sig for at undersøge.

Centralt står spørgsmålet om, hvorvidt Danmark kan blive tvunget til at modtage migranter, som vi ikke ellers ville have givet opholdstilladelse? 

Og her giver svaret sig sig selv, forklarer Peter Starup, der er lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet med speciale i udlændingelovgivning. 

“Det er rimeligt oplagt, for dokumentet siger jo, at det ikke er juridisk bindende. Hvis der skulle komme nogle politiske tilkendegivelser fra FN om, hvad Danmark bør gøre på bestemte områder, kan vi i princippet vælge at overhøre dem,” siger han og får opbakning fra en anden ekspert på området.

”Aftalen er en politisk hensigtserklæring, den er ikke juridisk bindende,” siger Louise Halleskov Storgaard, der er lektor på Juridisk Institut ved Aarhus Universitet med speciale i udlændingeret. 

Mulig politisk konsekvens
Pointen er imidlertid, at FN-aftaler ikke kun er jura. Det er er også politik. Derfor kan det ikke afvises, at kritikerne har en pointe i, at de såkaldte "globalister" vil bruge aftalen til at styrke en dagsorden om, at migration samlet set er et gode for verdenssamfundet.

Sådan lyder vurderingen fra Peter Starup fra Syddansk Universitet.  

“Hvis Danmark skriver under, kan man jo godt forestille sig, at nogen vil bruge den (FN-aftalen, red.) som argument i den politiske debat,” siger han.

Læs meget mere på TjekDet.dk, hvor eksperterne går i dybden med, hvilke politiske konsekvenser det kan få, hvis Danmark tilslutter sig FN-aftalen om migration.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00