Minister opgiver at redde herningensere fra kæmperegning

LEX HERNING: Hverken juridisk eller moralsk pres kan redde midtjyske varmekunder fra ekstraregning på 172 millioner kroner. Klima- og energiminister Lars Chr. Lilleholt afviser, at regeringen beskytter Venstre og Lars Krarup.

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Klaus Ulrik Mortensen

Efter halvanden måneds fordømmelse af det smuthul, som det midtjyske fjernvarmeselskab EGJ Varme har udnyttet til at udskrive ekstraregninger på 454 millioner kroner, accepterer energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) nu, at han ikke kan gøre noget for at redde borgerne i den konkrete sag.

“En ændring af de nuværende forrentningsregler kræver politisk drøftelse og en ændring af varmeforsyningsloven. Det er et grundlæggende princip, at der som det klare udgangspunkt ikke lovgives med tilbagevirkende kraft. En fremtidig ændring af reglerne vil derfor i udgangspunktet ikke få virkning for den konkrete afgørelse fra Energitilsynet,” skriver han i et skriftligt svar til Jens Joel (S).

Man kan altid klage
Retorikken er gradvist blevet skruet op i takt med, at først Altinget, og så i weeekenden en række omnibusmedier, har boret sig ned i sagen.

Hele tiden med en spirende tone af, at man – måske – ville ændre lovgivningen således, at man forhindrede EGJ Varme i at opkræve anden halvdel af den halve milliard kroner store ekstraregning.

Jeg lovgiver for hele Danmark som minister og ikke alene for Herning. Og i denne sag er regeringen varmeforbrugernes talsmand.

Lars Christian Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

I 2012 gav Energitilsynet endelig tilladelse til, at EJG Varme, som er en tredjedel ejet af Herning Kommune, kunne opkræve 282 millioner kroner i forrentet indskudskapital hos kunderne. En gæld, som netop er blevet betalt af.

Og i januar 2017 kom tilladelsen så til at opkræve 172 millioner kroner. Forhåbningen hos en række aktører og politikere var, at den sidste regning kunne bremses ved hjælp af politisk handlekraft, men det lys slukker ministeren nu.

“I den konkrete sag fra Herning vedrørende forrentning af indskudskapital har Energitilsynet truffet afgørelse efter gældende ret. Energitilsynet er en uafhængig myndighed, og den konkrete afgørelse kan, som andre afgørelser Energitilsynet træffer, indbringes for Energiklagenævnet,” skriver Lilleholt.

"Regeringen beskytter Lars Krarup"
I Herning er Per Winther-Rasmussen aktiv i en fire mand stor borgergruppe, som i nu fem år har kæmpet en frugtesløs kamp mod fjernvarmeselskabet og kommunen.

“Vi har ikke klaget til Energiklagenævnet endnu, men vi kommer bestemt til at gøre det. Det ville være tosset ikke at forsøge at ændre afgørelsen,” siger han.

Historikken er dog ikke på borgergruppens side. I 2014 afviste Energiklagenævnet, at der skulle have været uregelmæssigheder i forløbet som førte til udskrivelsen af de første ekstraregninger. Hvilket fik daværende radikale minister Rasmus Helveg Petersen til at understrege, at eventuelle stridsmål måtte afklares ved domstolene.

Per Winther-Rasmussen håber stadig, at et politisk pres vil få Lilleholt til at ændre synspunkt i sagen.

“Jeg kan forstå, at både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti går ind for en tilbagerulning af loven. Men desværre tror jeg, at Lilleholt vil støtte borgmester Lars Krarup i sagen,” siger han.

S: Hvorfor sker der ikke noget?
Den sidste anklage vender vi tilbage til. Hvad Jens Joels (S) synspunkter angår, er det rigtigt, at han på nuværende tidspunkt ikke vil afvise, at man stadig kan nå at hjælpe borgerne i Herning.

“En af de ting, som vi nu skal undersøge, er hvornår det juridiske vindue lukker. Men det kræver jo, at ministeren indkalder til forhandlinger,” siger han og fortsætter:

“Jeg kan forstå, at han i pressen taler om, at han gerne vil løse problemet hurtigst muligt. Men hvorfor har vi så ikke fået en invitation fra ministeren? Og hvis det passer, at ministeren har haft en løsning klar siden efterårets forsyningsstrategi, hvorfor er der så ikke sket noget endnu?”

Lilleholt: Vi skynder os
Lars Chr. Lilleholt fortæller til Altinget, at han vil indkalde partierne til forhandlinger så hurtigt som muligt.

“Det er min hensigt at gøre det her så hurtigt som overhovedet muligt. Jeg noterer mig, at der tilsyneladende er bred opbakning til at tage de nødvendige politiske initiativer, så vi kan sikre fjermvarmeforbrugerne,” siger Lilleholt.

Ifølge ministeren skal manl være ganske varsom med lovgivning med tilbagevirkende kraft. Og derfor ligner det en tabt sag hor herningenserne. 

"Vi kigger juridisk på, hvilke muligheder der er i forhold til de værker, der har ansøgninger liggende hos Energitilsynet,” siger ministeren med henvisning til de 56 ansøgninger til en samlet værdi af 2,5 milliarder kroner, der aktuelt ligger i kø.

Beskytter du Lars Krarup og Venstre i Herning ved ikke at ville blande dig i den konkrete sag?

"Nej nej. Det vil jeg slet ikke forholde mig til. Jeg lovgiver for hele Danmark som minister og ikke alene for Herning. Og i denne sag er regeringen varmeforbrugernes talsmand.“

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Jens Joel

MF (S), beskæftigelsesordfører, næstformand i folketingsgruppen
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00