Mobbetilsyn har én medarbejder til over 1.600 skoler: ”Det er begrænset, hvor meget vi kan undersøge”

Med én eneste medarbejder er det ikke meget Danske Center for Undervisningsmiljø kan gøre, når de fører tilsyn med mobbeindsatsen på skolerne. Direktøren ønsker flere ressourcer til at hjælpe elever og skoler.

Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix

Én medarbejder skal holde øje med, om de 1.640 grundskoler i hele Danmark overholder de love, der skal sikre eleverne et skoleliv fri for mobning.

Denne medarbejder skal ikke kun overvåge elevernes psykiske arbejdsmiljø, men også det fysiske – og det i alle dagtilbud og undervisningsinstitutioner i Danmark.

Mobbetilsynet foregår fra skrivebordet ud fra skolernes egen indrapporteringer - blandt andet på baggrund af de obligatoriske antimobnings-strategier, trivselsundersøgelser blandt eleverne og undervisningsmiljøvurderinger.

”Vi ser kun toppen af isbjerget på de problemer, der kan være med mobning ude på skolerne.”

Jannie Moon Lindskov, direktør DCUM

Det er virkeligheden hos Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM), der fungerer som statens og undervisningsministerens mobbetilsyn i hele landet.

”Det betyder, at når man sidder én mand og varetager tilsynet med hele Undervisningsdanmark, så er det begrænset, hvor meget vi kan undersøge,” konstaterer Jannie Moon Lindskov, direktør for DCUM.

Sagerne om de ekstreme tilfælde af mobning fra kostskolen Herlufsholm er usædvanlige og ligger ikke på DCUMs bord. Men direktøren for centeret påpeger, at de ”kun ser toppen af isbjerget på de problemer, der kan være med mobning ude på skolerne”.

På grund af de begrænsede ressourcer bliver tilsynet heller ikke brugt til at slå ned på problemer i de enkelte skoler, forklarer Jannie Moon Lindskov:

”Det handler mere om at sige noget generelt om, hvordan tilstanden er på undervisningsmiljøområdet i Danmark.”

Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00