Kommentar af 
Mogens Lykketoft

Mogens Lykketoft: Lige nu er det vigtigste for Vesten en pragmatisk holdning til Kina

Lige nu er Kina er det vigtigste og det vanskeligste. Kinesisk pres er det Putin frygter allermest, skriver Mogens Lykketoft.

Det vil være meget afgørende, hvis Kina sammen med toneangivende lande som Indien, Indonesien, Brasilien og Sydafrika kan bringes til at medvirke i presset på Rusland, skriver Mogens Lykketoft. 
Det vil være meget afgørende, hvis Kina sammen med toneangivende lande som Indien, Indonesien, Brasilien og Sydafrika kan bringes til at medvirke i presset på Rusland, skriver Mogens Lykketoft. Foto: Sputnik/Reuters/Ritzau Scanpix
Mogens Lykketoft
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kriserne står i kø lige nu. Den globale risikovurdering, der udkom forleden, tegner billedet af en ny kold krig, men også risiko for eskalering og brug af atomvåben i Ukraine. I baggrunden rumler den stadig mere voldsomme klimakatastrofe, vældige folkevandringer og flygtningestrømme. 

Optimismen fra for ni måneder siden om en ny højkonjunktur efter pandemien er vendt til forventninger om arbejdsløshed og depression. Meget store befolkningsgrupper – ja, det meste af verden - lider under det store prishop som følge af energikrigen med Rusland.

Det kan ikke udelukkes, at vi i den nærmeste fremtid går fra meget slemt til endnu værre. Der er helt åbenbart høge omkring Putin, der tilskynder ham at smide atombomber.

Men den globale fordømmelse vil være voldsom, hvis Putin prøver at udrydde ukrainske styrker med taktiske atomvåben for at undgå fortsatte nederlag på slagmarken. Vesten vil være tvunget til at hjælpe Ukraine med flere og stærkere våben, og resterne af den stille accept af den russiske krig vil formentlig smuldre i Kina og Indien.

Der kan også komme opbrud på den russiske hjemmefront. En meget stor del af de værnepligtige, der indkaldes, rejser i stedet ud af landet, mens mange andre derhjemme demonstrerer mod krigen. Der er måske tredive millioner russiske husstande, der nu har VPN-forbindelser, så de kan hente nyheder uden om de totalt censurerede nationale medier.

Og for tusinder af familier er den mest konkrete katastrofale nyhed, at et familiemedlem kommer hjem fra slagmarken i en kiste. Da det senest skete under Ruslands krig i Afghanistan frem til 1989, blev det en afgørende brik i nedbrydningen af Sovjetunionen.

Der er med andre ord mulighed for dramatiske omsving – både til nye katastrofer og til pludselige positive omvæltninger

Mogens Lykketoft

Der er med andre ord mulighed for dramatiske omsving, både til nye katastrofer og til pludselige positive omvæltninger. Det kan være den økonomiske belastning for folk i Vesten bliver kort, enten fordi den globale politiske situation igen ændrer sig i ryk, eller fordi vi faktisk er hurtige til at spare på energien og udbygge den grønne energiforsyning i overensstemmelse med de mål, der er aftalt i EU.

Uanset om krisen bliver kort eller længere, gælder det om at holde ud og holde sammen. Vi skal modbevise Putins formodning om, at han kan splitte os, skabe dyb social uro gennem energikrisen og give medvind til de højrepopulister, han så flittigt har støttet gennem årene, så de kan vælte eller svække de regeringer, der står fast sammen mod den russiske aggression.

Vi har set det true, da Le Pen fik 41 procent af stemmerne i Frankrig tidligere på året, og nu da Salvini og Berlusconi kommer med i en regering i Italien. Vi ser hvordan Ungarns Orban er dybt illoyal over for sine partnere i EU og lefler for diktatoren i Kreml. Vi har brug for en entydig solidaritet i EU, både mellem lande og befolkningsgrupper.

I alle landene gælder det om at holde de indkomstsvage grupper fri af armod og fallit som følge af den inflation, som først og fremmest er skabt af Putins krig. Derfor er det godt, at EU-Kommissionens indgreb mod krigsprofitterne i energisektoren er vedtaget og at pengene skal bruge til sociale kompensationer for energikrisen.

Desuden skal vi gribe energikrisen som en enorm chance for hurtigt at øge produktionen af vedvarende energi. Vi har besluttet, at økonomien i grønne investeringer skal drives frem af CO2-afgifter. Men ingen regering i hele verden kunne overleve at gennemføre så stor en fordyrelse af fossile brændstoffer, som vi nu oplever som følge af krigen. Enhver grøn energiinvestering er – uanset det loft EU-kommissionen lægger på profitten - voldsomt privatøkonomisk rentabel.

Læs også

Det vil være meget afgørende, hvis Kina sammen med toneangivende lande som Indien, Indonesien, Brasilien og Sydafrika kan bringes til at medvirke i presset på Rusland – også uden russerne allerede er begyndt at bruge atomvåben.

Kina er det vigtigste og det vanskeligste. Kinesisk pres er det Putin frygter allermest. Lige nu er Rusland og Kina flettet sammen af fælles konfrontation med USA. Der er brug for en langt mere pragmatisk holdning til Kina end den, der er blevet hidset op i USA med Trump som anfører, og som Biden ikke helt har ændret på.

Der er meget, der kan bekymre, og meget, man kan kritisere og fordømme ved kinesiske Xi Jinpings politik; men amerikanske Kissinger kunne for halvtreds år siden stikke kilen ind imellem Rusland og Kina, selvom det kinesiske styre dengang var mindst lige så despotisk som nu, fordi det var et realpolitisk interessefælleskab. Lige nu er der samme behov for at fokusere på fælles interesser frem for uenighederne.

Det vil være meget afgørende, hvis Kina sammen med toneangivende lande som Indien, Indonesien, Brasilien og Sydafrika kan bringes til at medvirke i presset på Rusland

Mogens Lykketoft

Det vil ramme både Vesten og Kina hårdt, hvis samhandlen lammes af samme type sanktionspolitik, som vi fører over for Rusland. Vel er der produkter af særlig strategisk betydning, vi gerne vil trække hjem igen til egen fremstilling, men samhandlen betyder fortsat enormt for velstand og beskæftigelse.

Nationalisme og stormagtsambitioner må ikke overskygge, at samvirke mellem USA og Kina er afgørende for at sikre fred, økonomisk udvikling og globale klimaløsninger i det 21. århundrede. Hjemlig positionering i den amerikanske valgkamp og den kinesiske leders behov for at vise styrke op til genvalget på partikongressen må derfor ikke udvikle unødige modsætninger.

Europa bør virke som brobygger for at få afsluttet USA's handelskrig og igen bekræfte årtiers paradoksale men relativt fredelige status quo omkring Taiwan. Det er ikke sandsynligt at Kina overhovedet har styrke eller hensigt til militært at overrumple Taiwan, sådan som russerne forsøgte med Ukraine. Men man må i gang med at dyrke de fælles interesser, ellers kan det ikke udelukkes om 25 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00