Debat

Niels Fuglsang: EU skal lave nødplan for, hvordan vores hjem isoleres næste vinter

Vi finansierer den russiske krigsmaskine, når vi opvarmer vores huse. På kort sigt skal EU lave en nødplan for, hvordan vores bygninger kan isoleres næste vinter, og på langt sigt skal vi være helt uafhængige af udenlandsk energi, skriver MEP Niels Fuglsang (S).

Vi har selv givet Putin et våben, han kan bruge mod os ved at skrue ned for gassen, skriver Niels Fuglsang (S).
Vi har selv givet Putin et våben, han kan bruge mod os ved at skrue ned for gassen, skriver Niels Fuglsang (S).Foto: Europa-Parlamentet
Niels Fuglsang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

EU’s klimalovpakke, Fit for 55, er nu også blevet en sikkerhedspakke. Danmark er heldigvis et af de EU-lande, der er mindst afhængig af russisk energiforsyning. Det er vi blandt andet takket være årtiers investering i vedvarende energi og energieffektiviseringer.

Det tragiske er dog, at EU som helhed gennem en årrække har gjort sig selv dybt afhængige af både sort og usikker russisk energi.

Rusland leverer i dag ifølge EU-Kommissionen over 40 procent af EU’s gasimport og over 25 procent af EU’s olieimport.

Temadebat

Hvordan skal vi erstatte russisk gas?

Den russiske invasion af Ukraine har for alvor slået fast, at forsyningspolitik er sikkerhedspolitik. Og nu skal Danmarks import af russisk gas begrænses. Det er der generelt enighed om blandt Folketingets partier.

Til gengæld deler ét spørgsmål vandene: Hvordan skal vi erstatte den energi, vi får fra russisk gas?

Om temadebatter:
Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected]

De milliarder, vi sender østpå for at opvarme vores huse, er med til at finansiere den aktuelle krig, men samtidig vil det have store negative konsekvenser for vores egen økonomi og langt de fleste enkelte europæeres hverdag, hvis vi stopper importen fra den ene dag til den anden.

Vi har selv givet Putin et våben, han kan bruge mod os ved at skrue ned for gassen.

Det er der heldigvis enighed om i Folketinget generelt, og mine europæiske kolleger synes også at være kommet mere til fornuft. Måske vigtigst af alt er det, at Tyskland har bremset færdiggørelsen af rørledningen Nord Stream 2, som jeg længe har ment var en elendig idé at gennemføre, både med tanke på grøn omstilling og forsyningssikkerhed.

Farvel til russisk gas

Spørgsmålet, der trænger sig på nu, er selvfølgelig: Hvad gør vi så? Kan vi blive uafhængige? Her bør vi komme med et kortsigtet og et langsigtet svar.

Vi har selv givet Putin et våben, han kan bruge mod os ved at skrue ned for gassen

Niels Fuglsang
MEP (S)

På kort sigt har vi nogle muligheder: EU’s medlemslande bør opsætte et nødprogram for, hvordan huse kan isoleres inden næste vinter, så vi reducerer vores efterspørgsel på opvarmning.

Derudover bør vi støtte, eksempelvis via subsidier, som vi gør i Danmark, at husholdningerne erstatter gasfyr med varmepumper, der også vil spare signifikant på energien. Både forskere og EU-Kommissionen peger også helt rigtigt på, at vi skal diversificere vores energiimport.

Her handler det blandt andet om at afsøge mulighederne for mere import af energi fra lande som Norge, men også fra Nordafrika og Mellemøsten. Vi kan også importere mere flydende naturgas fra USA, som den amerikanske udenrigsminister Anthony Blinken allerede gav lovning på i sidste måned.

Læs også

Vi skal være helt uafhængige af udlandet

På længere sigt skal vi være helt uafhængige af import af udenlandsk energi. For den fossile energi kommer ofte fra lande, vi ikke deler værdier med, om det så er Rusland eller i Mellemøsten. Derfor bør vi lave en konkret tidsplan for, hvornår vi skal være uafhængige. Samtidig skal vi blive ved med massivt at udbygge vind og solenergi - især ude på vandet.

EU’s medlemslande bør opsætte et nødprogram for, hvordan huse kan isoleres inden næste vinter, så vi reducerer vores efterspørgsel på opvarmning

Niels Fuglsang
MEP (S)

Derudover har vi mange muligheder for at øge energieffektiviteten ved at isolere vores bygninger, udrulle fjernvarme og udnytte overskudsvarme fra vores industri og datacentre.

Hver gang, vi øger vores energieffektivitet med en procent, sænker vi vores gasimport med 2,6 procent.

Som chefforhandler på EU’s nye energieffektiviseringsdirektiv gør jeg derfor i øjeblikket alt for, at vi skal sætte ambitiøse, bindende mål for energieffektivisering. Det er sammen med en massiv og hastig udbygning af grøn energi et af de vigtigste elementer til fremtidig energiuafhængighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Niels Fuglsang

MEP (S)
ph.d. (CBS 2021), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00