Notat indikerer: Her er regeringen klar til at give sig i forhandlinger om finansloven

STRATEGI: Det måtte være op til forhandlinger, om der var penge til nødlidende universiteter, sagde regeringen sidste uge. Men nu afslører internt notat, at S-regeringen forventer at give 300 millioner til humaniora og samfundsfag som politisk indrømmelse.

Regeringen planlægger at lukke det finansieringshul, som humaniora og samfundsfag på landets universiteter frygtede forud for finanslovsforhandlingerne

Det viser et internt regeringsnotat, som Altinget er kommet i besiddelse af.

Notatet afslører, at regeringen forventer at finde pengene, men først under selve forhandlingerne, hvor regeringen har afsat 1,8 milliarder kroner i en såkaldt forhandlingsreserve til "indrømmelser i forhandlingerne om FL20". Med andre ord de godbidder, regeringen kan give støttepartierne under forhandlingerne. ”Heraf”,  som det fremgår af notatet, ”0,3 mia. kr. årligt til HUM-SAMF”.

Ifølge den såkaldte prioriteringsskitse, der blev fremlagt for regeringens koordinationsudvalg 5. september 2019, er taxameterløftet af humaniora og samfundsfag, som de Radikales uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, sidste uge kaldte “fuldstændig afgørende” at videreføre, således allerede budgetteret. 

Hele tiden planen?
I sidste uge forlød det fra socialdemokraterne, at de 300 millioner kroner til universiteterne ikke længere var givet på forhånd, fordi det såkaldte kassetjek viste, at rådighedsrummet var mindre end ventet.

Før valget havde regeringspartiet ellers udtrykkelig forpligtet sig til at videreførte taxameterløftet.

“Nu siger vi med åbne øjne, at vi forpligter os til, at det løft fortsætter. Det vil vi gerne bruge nogle penge på,” sagde Mattias Tesfaye (S) til Altinget.

Men efter kassetjekket sagde uddannelsesordfører Kasper Sand Kjær (S) så til Altinget, at taxameterløftet nu igen var til forhandling, men at regeringen ville “gøre alt, hvad vi kan for at finde pengene”.

R: Uforståeligt og ødelæggende
"Det siger desværre meget om socialdemokraternes manglende prioritering af videregående uddannelse," skriver Katrine Robsøe i en kommentar til Altinget, at taxameterløftet gøres "til en politisk spillebrik, som det desværre ser ud til, at socialdemokraterne vil gøre det til".

Hun udtrykker forhåbning om, at regeringen "kommer på bedre tanker" og ikke "gambler med vores uddannelses i et politisk spil". 

Finansminister Nicolai Wammen ønsker ikke at kommentere på "et embedsmandspapir, der ikke er politisk godkendt", oplyser hans særlige rådgiver. 

Læs hele artiklen på Altinget Forskning, hvor du får flere kommentarer og endnu mere baggrund i sagen om mulige besparelser på universiteterne.

Forrige artikel Dansk forfatter bliver taleskriver for Dan Jørgensen Dansk forfatter bliver taleskriver for Dan Jørgensen Næste artikel Konservative fremsætter forslag om cigaretpris på mindst 60 kroner Konservative fremsætter forslag om cigaretpris på mindst 60 kroner