Nu er politik vigtigt igen

KLUMME: "Venstre og den uvorne søn LA har vakt den politiske lyst til live," skriver Altingets chefredaktør Rasmus Nielsen i et nyt Skud for Borgen.

EFTER NOGLE ÅR med fokusgruppe-designede budskaber mod vælgermidten er Venstre tilbage i det ideologiske førersæde. Tak for det. Nu bliver politik vigtigt igen. Der bliver forskel på, om statsministeren hedder Rasmussen eller Frederiksen.

2025-planen er et svendestykke i klare budskaber. Op gennem nullerne kunne man efter et udspil have svært ved at huske, hvad det egentlig gik ud på; men ikke denne gang. Vælgerne har nu et forhandlingsoplæg, der også vil være mægtig velegnet som valgoplæg. Alle kan huske og forstå, hvad det er for justeringer af vores fælles samfund, Venstre vil.

De otte indsatsområder kommunikeres i sprogligt præcise og letforståelige overskrifter, så alle kan være med, eksempelvis:

Det skal bedre betale sig at arbejde. Senere pension. Styr på flygtningestrøm. Nyt SU-system. Øget opsparing til alderdom.

Store, brede udspil, der involverer massive vælgergrupper.

GÅR VI NED i de enkelte punkter, fortsætter klarhed i politisk vilje og sproglig formidling. Et par linjer fra planen:

"Nedsættelse af topskat for årsindkomster under en million kroner. Topskattesatsen reduceres for denne personkreds med fem procentpoint – fra femten til ti procent." Udspil på området, som Venstres uvorne søn Liberal Alliance har gjort heroisk. Elsk mig, had mig – men hér er, hvad fatter vil.

Socialt frikort til hjemløse, så de får mulighed for at tjene et mindre beløb skattefrit. En lille sag i det store spil, men af værdimæssig betydning. Alle forstår, at regeringen her vil mindske regel-bøvlet og sætte den udsatte borger først. Give ham en chance. Ellers samler han alligevel også bare sorte flasker. Og så er det alligevel den hjemløse, der har sat SKAT på gaden.

Lavere rentefradrag indfases i 2021-2025. Igen dejligt konkret. Alle forstår det. Og med den lave rente, vi har for tiden, er det ikke noget, der gør ondt på nogen. Endnu. Selv ikke på boligpriserne. Afsted med den.

HVAD VI SER i øjeblikket, er en gennem tiderne nedarvet evne til at regere. Som Socialdemokraterne har Venstre været vant til at styre regeringsgangene. 

Anderledes med debat-partier som SF og nu Liberal Alliance. Lad os tage Samuelsens parti, der som bekendt i den grad har tændt rampelyset med sit ultimative krav om, at topskatten skal sænkes fem procent – også på den allersidste tjene krone, dem over årsmillionen. For en gangs skyld er det ikke velfærds-overbud fra "de to store socialdemokratiske partier", men liberale over- og underbud, der sætter dagsordenen. Det er befriende.

Igen må det fremhæves, at politik er blevet noget, der gør en forskel. Flere offentlige ydelser til de mange – eller lavere skat til de få, der har særligt talent og flid? Tag selv og vælg.

POLITIKERLEDE ER ET af folkestyrets alvorligste problemer i disse år. Lad os håbe, at den for tiden storspillende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) magter at holde formen frem mod en værdig afgørelse. Mellem blåt flertal og valg. Det kommer til at gå ganske stærkt. Enten justeres samfundet frem mod 2025 i en let liberal retning, eller vi får et, skal vi gætte på et tidligt 2017-valg. Det ser pænt ud i historiebøgerne: valg i 2015 og 2017. Eller måske ender det bare med endnu færre flygtninge og først topskat efter 1,5 mio. i årsløn?

Spændende, spændende. Uhyggeligt spændende. Venstre og den uvorne søn LA har vakt den politiske lyst til live.

Forrige artikel Åbne grænser – dæmpet skattevilje Næste artikel Valgrummel? Sæson for meningsmålinger