Ny aftale genindfører lønkompensation i 38 nedlukkede kommuner

CORONA: Regeringen og arbejdsmarkedets parter er enige om at genindføre lønkompensation i de 38 kommuner, som er underlagt skærpede restriktioner. Ordningen har tidligere reddet titusindvis af arbejdspladser, lyder det fra beskæftigelsesministeren.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Alle virksomheder i 38 delvist nedlukkede kommuner kan nu igen søge om lønkompensation.

Det betyder blandt andet, at restauranter kan sende tjenere hjem med støtte fra staten, mens kokkene holder gang i omsætningen gennem take-away.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter er nemlig blevet enige om at genindføre lønkompensationsordningen for de kommuner, der er underlagt særligt skærpede restriktioner i kampen mod coronasmitte.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

”Jeg er glad for, at parterne igen tager ansvar for hurtigt at genindføre lønkompensation i de 38 kommuner, som er underlagt skærpede restriktioner. Ordningen har tidligere vist sig at redde titusindvis af arbejdspladser og vil derfor kunne holde hånden under virksomhederne og deres ansatte, men også give noget øget fleksibilitet for de nedlukkede erhverv,” skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i pressemeddelelsen.

Kan udrulles til flere kommuner 
Ordningen gælder fra 9. december, hvor de skærpede restriktioner trådte i kraft, og indtil de bliver ophævet. Slutdatoen for restriktionerne er indtil videre 3. januar.

Derudover er det besluttet at udrulle lønkompensationen til flere kommuner, hvis de på et senere tidspunkt bliver underlagt lignende restriktioner. Regeringen har torsdag indkaldt til et pressemøde om, at restriktionerne skal udvides til flere kommuner.

Betydelige omkostninger
Den administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, er tilfreds med aftalen. Men han påpeger, at det ikke ændrer ved, at restriktionerne koster de berørte virksomheder dyrt.

”Jeg er tilfreds med, at vi har fundet sammen og sikret lønkompensation og arbejdsfordeling. Denne aftale ændrer dog ikke ved, at der er betydelige omkostninger også for virksomhederne ved at benytte ordningerne,” lyder det.

Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, er overbevist om, at ordningen vil redde arbejdspladser i kommunerne.

”Vi har genoplivet den gamle lønkompensationsordning, som vi indgik aftale om i marts måned, da Danmark lukkede ned. Jeg er meget tilfreds med modellen, som jeg er sikker på endnu engang vil være med til at forebygge afskedigelser og dermed holde hånden under store dele af arbejdsmarkedet,” skriver Lizette Risgaard. 

Lønkompensationen dækker 75 procent af lønnen for funktionærer og 90 procent for ikke-funktionærer. Staten dækker dog maksimalt 30.000 kroner om måneden per ansat. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00