Debat

Ny formand for Yngre Læger: Sundhedsforsikringer giver ulighed

DEBAT: Den sociale ulighed i sundhed er alt for stor, og samfundet bør ikke acceptere, at uligheden vokser sig større med udbredelsen af sundhedsforsikringer, skriver Helga Schultz, der er ny formand i Yngre Læger.

Jeg
vil gerne tage en diskussion om, hvordan vi som læger kan sikre mere lighed for
vores patienter, skriver Yngre Lægers nyvalgte formand, Helga Schultz.
Jeg vil gerne tage en diskussion om, hvordan vi som læger kan sikre mere lighed for vores patienter, skriver Yngre Lægers nyvalgte formand, Helga Schultz.Foto: Pressefoto/Yngre Læger
Helga Schultz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Selvom Danmark er et af de rigeste og mest lige lande i verden, har vi desværre stadig en alt for stor ulighed i sundhed.

Vi ved alle sammen, at chefkonsulenten i Rungsted har en væsentlig højere levealder end førtidspensionisten i Nordvest, og at psykiatriske patienter har en betydelig overdødelighed – det er velkendt, gammel viden. Og måske derfor bliver det også ofte både glemt og ignoreret.

For vi har jo et velfungerende og gratis sundhedsvæsen, ikke sandt? Men hvis vi har det, hvorfor har så mange danskere så anskaffet sig en sundhedsforsikring? Det burde jo være helt unødvendigt.

Her er svaret desværre også banalt i al sin pinlighed: man ønsker at sikre sig selv og sine nærmeste, også hvis det sker på bekostning af andre. Vi kan springe køen over og komme foran dem, der ingen sundhedsforsikring har – og vi ved godt, hvem der har en forsikring, se oppe i første afsnit…

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vil sætte fokus på samfundsemner
Tillad mig at præsentere mig selv – jeg hedder Helga Schultz, og jeg blev i sidste uge valgt til ny formand for Yngre Læger.

Yngre Læger er Danmarks største fagforening for læger, og langt de fleste af os arbejder på hospitalerne – vi er cirka 13.000, og det er os, du møder som det første, når du bliver indlagt, og det er os, der er 24/7/365 på hospitalerne.

Heldigvis har vi et godt offentligt sundhedsvæsen, men lige nu skal vi være opmærksomme på, at balancen ikke tipper, så vi står med to sundhedsvæsner: et privat med fasttrack for de velstående og et offentligt og udsultet for resten.

Helga Schultz
Formand, Yngre Læger

Jeg ved godt, at ulighed i sundhed måske ikke er det første, en fagforening skal forholde sig til – vi er til for medlemmerne og deres arbejdsmiljø, løn og uddannelse.

Men Yngre Læger er en moderne fagforening, som udover arbejdet med fagpolitiske kerneopgaver også arbejder med en politisk agenda – og derfor vil jeg som ny formand sammen med Yngre Lægers bestyrelse fortsat sætte fokus på emner, der har samfundsmæssig betydning.

Hertil hører den ulighed i sundhed, som samfundet i ophøjet ro accepterer, og som kun vokser sig større med udbredelsen af sundhedsforsikringerne – de, der har et godt arbejde, kan forhandle sig frem til en god sundhedsforsikring, som oven i købet også dækker deres ægtefælle og børn, mens den enlige mor på kontanthjælp og postbuddet kun kan drømme om den slags.

Balancen må ikke tippe
Heldigvis har vi et godt offentligt sundhedsvæsen, men lige nu skal vi være opmærksomme på, at balancen ikke tipper, så vi står med to sundhedsvæsner: et privat med fasttrack for de velstående og et offentligt og udsultet for resten.

Det ønsker jeg i hvert fald ikke at bidrage til, og derfor vil jeg til en begyndelse gerne tage en diskussion om, hvordan vi som læger kan sikre mere lighed for vores patienter.

I forlængelse af dette emne ønsker jeg også som ny formand at arbejde for, at psykiatriske patienter får mere end bare ”opmærksomhed”.

Der skal tilføres de ressourcer og det personale, som der er stor mangel på, både i voksen- og børne- og ungdomspsykiatrien. Opmærksomhed og tomme ord er ikke nok: det kan vi ikke være bekendt, og det skal ændres.

Må jeg slutteligt berolige mine medlemmer (og advare vores arbejdsgivere!): Vi skal være klar til overenskomstforhandlingerne i 2021, vi skal igen vise, at de offentligt ansatte kan stå sammen, ligesom vi gjorde i år med stor succes.

For selvfølgelig er Yngre Læger først og sidst en fagforening, og vi er klar til at kæmpe for vores medlemmers løn og arbejdsmiljø.

Det gør vi ud fra den overbevisning, at har de yngre læger det godt, har patienterne det også godt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helga Schultz

Forperson, Yngre Læger, læge, Onkologisk og Palliativ afdeling, Nordsjællands Hospital
PhD i medicin, Københavns universitet (2017), cand.med Københavns Universitet (2004)

0:000:00