Ny ulandsfond bekymrer støttepartier: ”Ingen af os kan finde ud af, hvad det her er”

Regeringen sniger sin egen udlændingepolitik ind under udviklingsbistanden med ny nærområde- og migrationsfond, frygter Enhedslisten og Radikale. Derfor efterspørger de en uddybende forklaring.  

Både Enhedslisten og Radikale Venstre savner detaljer omkring den nærområde- og migrationsfond, som regeringen foreslår at oprette i finanslovsudspillet.
Både Enhedslisten og Radikale Venstre savner detaljer omkring den nærområde- og migrationsfond, som regeringen foreslår at oprette i finanslovsudspillet. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Det vækker bekymring hos Radikale og Enhedslisten, at regeringen vil oprette en nærområde- og migrationsfond for at understøtte et ”retfærdigt og humant asylsystem”.

Netop den formulering har socialdemokrater nemlig siden 2018 brugt igen og igen, når de har udtalt sig om sit mål om at oprette et modtagecenter for asylansøgere udenfor Europas grænser.

 

Begge støttepartier frygter derfor, at fonden er med til at snige regeringens udlændingepolitik ind i dansk udviklingsbistand, der årligt bidrager med ca. 17 milliarder kroner til verdens fattigste.

”Vi har fået at vide, at fonden skal realisere socialdemokraternes udlændingepolitik, men at det samtidig bliver noget, vi godt kan se os selv i. Det beroliger mig ikke indtil videre,” siger Radikales udviklingsordfører, Anne Sophie Callesen (R).

Artiklen fortsætter efter grafikken.

En af de største udgiftsposter i fonden har navnet ’retfærdigt og humant asylsystem, inkl. hjemsendelser’, der i alt står til at få 300 millioner kroner årligt over en årrække.

”Vi frygter, at det er en fond, der skal bruges til at forhindre, at flygtninge kommer ind i Europa - eller som gør det nemmere at sende dem tilbage. Det vil vi have en garanti for, at det ikke bliver,” siger Enhedslistens udviklingsordfører, Christian Juhl.