”Nybrud” baner vej for uventet forlig i byggeriet

Ny overenskomst mellem DI og 3Fs byggegruppe rummer et særligt tillæg, der skal mindske løngab mellem danske og udenlandske byggearbejdere.

De afsluttende forhandlinger om byggeriets overenskomst gik i gang mandag middag og blev afsluttet tirsdag eftermiddag. Ifølge forhandlingsleder Niels Grøn fra DI forhandlede parterne "uafbrudt".
De afsluttende forhandlinger om byggeriets overenskomst gik i gang mandag middag og blev afsluttet tirsdag eftermiddag. Ifølge forhandlingsleder Niels Grøn fra DI forhandlede parterne "uafbrudt".Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jakob Krarup Bjerregaard

Udenlandske byggearbejdere, der kommer til Danmark for at arbejde, skal fremover have et særligt boligtillæg på op til 25 kroner i timen i de første måneder af ansættelsen.

Det er en konsekvens af den nye overenskomst, der tirsdag eftermiddag blev indgået mellem fagforbundet 3Fs byggegruppe og Dansk Industri (DI).

Aftalen vækker opsigt, fordi netop parterne i byggeriet ved de to seneste overenskomstforhandlinger, i 2017 og 2020, har haft særledes vanskeligt ved at nå hinanden.

Læs også

Topforhandler og formand for 3F Byggegruppen, Claus von Elling, fremhæver særligt det nye boligtillæg til udenlandske byggearbejdere.

”Boligtillægget er et nybrud. Det er en anerkendelse af, at der skal noget særligt til for at beskytte den udenlandske arbejdskraft,” siger han.

De netop afsluttede forhandlinger er første gang, 3F har haft DI som modpart ved forhandlingerne om byggeriets overenskomst. Til og med 2020 var modparten Dansk Byggeri, som i 2021 fusionerede med Dansk Industri.

Boligtillægget er et nybrud. Det er en anerkendelse af, at der skal noget særligt til for at beskytte den udenlandske arbejdskraft

Claus von Elling
Formand, 3F Byggegruppen

 ”Det har vi diskuteret med vores tidligere modpart i adskillige overenskomstforhandlinger og i hundredvis af timer, uden at vi har været i nærheden af hinanden. Så igen cadeau til Niels og Anja for, at vi lykkedes med at få lavet noget her, som begge parter faktisk synes er et godt tiltag,” siger Claus von Elling, der på vegne af 3F har forhandlet sammen med næstformand Palle Bisgaard.

Niels og Anja er DIs topforhandlere ved byggeriforhandlingerne, vicedirektør Niels Grøn og underdirektør Anja Bülow Jensen.

”Med det nye element, som vi har forhandlet frem her i dag, et boligtillæg til udenlandske kolleger, mener vi faktisk, at vi har fundet en god, afbalanceret løsning på en velkendt udfordring. En udfordring, som har været temasat i mange år tilbage,” siger Niels Grøn.

Fra velstillede til mindre velstillede

Overenskomsten mellem Dansk Industri (DI) og Byggegruppen i 3F var på forhånd udset til at blive den vel nok vanskeligste af de store aftaler, der skulle falde på plads.

Det er således første gang siden 2014, at arbejdsgivere og lønmodtagere i byggeriet når til enighed uden at skulle en tur forbi Forligsinstitutionen. Af den grund var tirsdagens forlig uventet.

På lange stræk ligner aftalen mellem DI og 3F Byggeri den aftale, der søndag den 19. februar i år blev indgået mellem DI og CO-Industri på industriens område.

Byggeriets forhandlere har holdt sig indenfor den samme økonomiske ramme, men har også på mindst ét væsentligt punkt gået egne veje. Hvor industriforliget bød på en stigning på 2 procentpoint i arbejdsgivernes indbetalinger til den såkaldte fritvalgskonto, er det tilsvarende tal i byggeriet en anelse lavere, nemlig 1,8 procent.

Læs også

Pengene bliver i stedet brugt på at indføre et særligt boligtillæg til udenlandske byggearbejdere. De står til at få op til 25 kroner ekstra i timen i de første fire måneder, de arbejder i Danmark. Og hvis arbejdsgiveren ikke stiller en bolig til rådighed, kan den udenlandske medarbejder få det særlige tillæg i op til 12 måneder, oplyser 3F.

Tillægget skal gøre op med en situation, hvor mange udenlandske byggearbejdere arbejder i omegnen af mindstelønnen, mens mange faglærte danske byggearbejdere går til markant højere lønninger.

Ifølge Claus von Elling koster det nye boligtillæg på de øvrige lønstigninger.

”Vi har jo givet en lille smule på fritvalgskontoen. Men det er et mandat, vi har fået af vores forhandlingsudvalg, og som vi også havde i 2020. De var faktisk klar til at flytte midlerne fra de velstillede til de lidt mindre velstillede,” siger han.

Claus von Elling vurderer, at der samtidigt er opnået tilpas høje lønstigninger til, at byggearbejderne kan få genskabt reallønnen inden for et par år.

Tre store forlig på plads

Med forliget i byggeriet er de der nu indgået forlig på de største områder på det private arbejdsmarked.

Først kom gennembrudsforliget mellem DI og CO-Industri på industriens område, siden fulgte et gennembrud i forhandlingerne mellem DI og 3F Transport. Og som den sidste af de store kom tirsdag eftermiddag aftalen mellem DI og 3F Byggegruppen.

En række mindre områder mangler endnu at få overenskomsterne på plads, og ligeledes tirsdag kom forligsmand Jan Reckendorff med en opfordring til parterne om at ”fremskynde forhandlingerne om at forny overenskomsterne mest muligt med henblik på en afklaring”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus von Elling

Gruppeformand, 3F Byggegruppen, formand for Bygge-, Anlægs- og Trækartellet (BAT)
Tømrer, akademimerkonom i ledelse

0:000:00