Nyrup langer ud efter statsrevisor-formand i Dong-sag

UNDERSØGELSE: Poul Nyrup Rasmussen kritiserer sammen med professor Steen Hildebrandt Statsrevisorernes formand for indblanding i undersøgelse.

Foto: Henning Bagger/Scanpix
Cecilie Gormsen

Forhenværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen retter sammen med professor emeritus Steen Hildebrandt en skarp kritik af statsrevisor-formand Peder Larsen (SF).

I et debatindlæg i Politiken fredag beskylder Nyrup og Hildebrandt Folketingets statsrevisorer og særligt formand Peder Larsen for på ”en særdeles kritisabel facon” at udsætte Rigsrevisionen for et pres – et pres, som de frygter, vil udvande den igangværende undersøgelse af det omstridte Dong-salg.

Kritikken kommer, efter at statsrevisorformanden tilbage i oktober i Altinget sagde, at det i højere grad er ideologi og ”kalkunjagt” end saglige argumenter, der er årsag til, at Rigsrevisionen skal se nærmere på Dong-salget.

Læs også: Statsrevisor-formand forventer intet af Dong-undersøgelse

Fakta
Om Statsrevisorerne
Statsrevisorerne overvåger, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at forvaltningen er så effektiv som muligt.

Statsrevisorerne udtaler kritik af ministerier og styrelser på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. Det er ligeledes Statsrevisorerne, som udtaler sig til offentligheden om, hvilke initiativer der bør ske på baggrund af Rigsrevisionens beretninger og notater. 

Statsrevisorerne er seks politikere, der er udpeget af Folketingets partier. De er valgt for en 4-års periode uafhængigt af folketingsvalg. De mødes en gang om måneden (bortset fra juli). Statsrevisorerne er de eneste, der kan bede Rigsrevisionen om at undersøge et område.  

”Sådanne udtalelser er naturligvis blevet bemærket i Rigsrevisionen,” skriver Poul Nyrup Rasmussen og Steen Hildebrandt, der samtidig understreger, at det er Statsrevisorerne, der står som selve opdragsgiveren, altså afsenderen af undersøgelsesanmodningen.

”Det, der især giver anledning til at minde offentligheden om Dong-sagen – også i denne mørke decembertid – er det pres, som Rigsrevisionen allerede fra dag ét blev udsat for,” skriver de to.

Poul Nyrup Rasmussen har tidligere kritiseret salget af Dong og kaldt det en katastrofe. 

Frygter indvirkning på undersøgelse
Nyrup og Hildebrandt frygter, at Peder Larsens udtalelser om, at han ikke tror, der er noget at komme efter, vil gå ud over Rigsrevisionens undersøgelse.

”Har det utidige pres fra Statsrevisorernes egen formand rent faktisk haft en virkning, således at sagen i sidste ende lukkes uden en tilbundsgående undersøgelse? Vi ved det ikke,” skriver Nyrup og Hildebrandt i deres debatindlæg.

Læs også: Statsrevisorerne vil alligevel undersøge Dong Energy

Statens omdiskuterede salg af Dong-aktier til investeringsbanken Goldman Sachs førte i 2014 til, at SF forlod Thorning-regeringen. Siden har flere stillet spørgsmålstegn ved, om aktierne blev solgt for billigt, og i september fik Rigsrevisionen så på ønske fra Dansk Folkepartis statsrevisor Henrik Thorup til opgave at undersøge salget.

"En kalkunjagt"
I interviewet i Altinget fra oktober giver Peder Larsen blandt andet udtryk for, at man ikke bør ”spilde krudt på noget, som sandsynligvis ikke fører til noget”.

”Jeg har meget svært ved at se, at man kommer til en entydig konklusion, om at Dong blev solgt for billigt,” sagde han til Altinget i oktober, inden han fortsatte:

”Det er jo blevet en kalkun-jagt, hvor nogle mener, deres største mål i livet er at skyde på Bjarne Corydon (S). Men det var en bred politisk beslutning at sælge, og jeg tror ikke, det kunne have været meget anderledes.”

Til Politiken oplyser Peder Larsen, at han er bekendt med kritikken fra Poul Nyrup Rasmussen og Steen Hildebrandt, men at han ikke ønsker at kommentere det yderligere, end han allerede har gjort:

”Jeg mener ikke, at der indtil videre er kommet noget nyt frem, som antyder, at der er noget behov for en undersøgelse. Det mente jeg ikke dengang, og det mener jeg stadig ikke. Nogle vil gerne holde liv i en polemik i det her, men det ønsker jeg ikke at deltage i,” siger Peder Larsen til Politiken.

Dokumentation

Dong-sagen
Folketingets Finansudvalg godkendte i januar 2014 en aftale om kapitalindskud i Dong Energy på ca. 13 milliarder kroner. I september 2015 besluttede et politisk flertal, at Dong Energy inden for 18 måneder skulle introduceres på fondsbørsen. Børsintroduktionen fandt sted 9. juni 2016. Den danske stat ejer også efter børsnoteringen størstedelen af Dong Energy (50,4%).

Kritikken af salget
En del går på, at salget aldrig skulle have fundet sted, så statens ejendel stadig ville være 81 procent, at Goldman Sachs er involveret, og at ledende medarbejdere i Dong i 2014 fik ret til at købe aktier til den daværende salgspris, og det har givet dem en større gevinst.

En anden del af kritikken går på, at salget var alt for billigt, fordi værdien af Dong i 2014 blev sat til 44,8 milliarder kroner (efter kapitaludvidelsen), men voksede til en værdi i udbuddet på 98,2 milliarder kroner. 
Ifølge mediet Føljeton negligerede Finansministeriet interne beregninger, som viste, at Dong Energy kunne øge sin værdi med 50 milliarder kroner ved at satse på havvindmølleparker. Det er den historie, som gav det sidste skub til, at sagen blev taget op af Statsrevisorerne på opfordring af Frank Aaen (EL) og ønske af statsrevisor Henrik Thorup (DF). 

- Fakta fra Rigsrevisionen og Føljeton


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Larsen

Fhv. formand (SF) for Statsrevisorerne, revisor
merkonom (Aarhus Købmandsskole 1996), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 1989)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Steen Hildebrandt

Foredragsholder, professor emeritus, Institut for Marketing og Organisation, Aarhus Universitet, adj. professor i lederskab, CBS og Aalborg Universitet, medlem af 2030-panelet, forfatter
Cand.merc. (Handelshøjskolen i Århus 1968), ph.d. (1976)

0:000:00