Nyt fra Sverige: Borgerlig partileder skal forsøge at danne regering

SVENSK EFTERSPIL: Partiformanden for det borgerlige midterparti Centerpartiet, Annie Lööf, er den tredje partileder, der skal forsøge at skabe en ny regering i Sverige.

Centerpartiets formand, Annie Lööf, er den næste partileder, der skal forsøge at danne en ny svensk regering.

Det skriver Altinget.se.

Den svenske Riksdags talman, Andreas Norlén, har torsdag givet den borgerlige partileder mandat til at lede den næste såkaldte sonderingsrunde, hvor hun skal afsøge mulige regeringskonstellationer.

Det sker, i kølvandet på at Ulf Kristersson, der er leder af det borgerlige parti Moderaterne, onsdag blev nedstemt som statsministerkandidat i Riksdagen, efter blandt andet Centerpartiet og det andet borgerlige parti Liberale stemte imod ham.

35-årige Annie Lööf bliver den tredje partileder, der får opgaven med at danne en ny svensk regering. Først fik Ulf Kristersson mandatet, men han endte med at kaste håndklædet i ringen. Herefter forsøgte den fungerende socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven, men det var også uden succes. Endelig blev Kristersson tvunget ud i en afstemning i Riksdagen, som var den, han tabte onsdag.

Selvom Annie Lööf nu skal lede forsøget på en regeringsdannelse, er det ikke ensbetydende med, at hun bliver den næste svenske statsminister. Men hendes placering som borgerligt midterparti kan måske bidrage til et samarbejde på tværs af de to blokke, der har været ret låste i forhandlingerne.

Et samarbejde på tværs af blokkene kan vise sig at blive nøglen til at finde en ny regering. I Sverige kræver det 175 mandater at have et flertal i Riksdagen, men den rød-grønne blok har kun 144 mandater, og den borgerlige alliance kun har 143 mandater. Sverigedemokraterne har de resterende 62 mandater, men da ingen af partierne vil samarbejde med dem, er det nødvendigt at finde en regering, der kan få støtte på tværs af blokkene.

Forrige artikel Støjberg afviser fattigdomskritik af integrationsydelse: Det er et partsindlæg Støjberg afviser fattigdomskritik af integrationsydelse: Det er et partsindlæg Næste artikel Ny måling: Der er dødt løb mellem blokkene Ny måling: Der er dødt løb mellem blokkene