Nyt landbrugsudspil: Frygten for flere traktordemonstrationer spøger i regeringens miljøindsats

Landmændene skal udlede mindre kvælstof, skriver regeringen i deres nye landbrugsudspil, som kritiseres af både støttepartierne og Venstre. Hør, hvorfor den debat kan kædes sammen med regeringens frygt for flere traktordemonstrationer, i dagens Ajour.

Landmænd demonstrerede i traktorer i november 2020 mod regeringens beslutning om at lukke alle minkfarme. 
Landmænd demonstrerede i traktorer i november 2020 mod regeringens beslutning om at lukke alle minkfarme. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

I sidste uge præsenterede regeringen det længe ventede landbrugsudspil, som skal få landmændenes CO2-udslip ned med syv millioner ton inden 2030.

Udover at bruge nye teknologier til at få udledningen ned, vil regeringen også se på landmændenes brug af kvælstof. Når danske landmænd gøder deres marker med kvælstof, slipper en del af det nemlig ud i søer og åer og forurener vores miljø.

Danmark har lovet EU, at vi skal have et bedre vandmiljø inden 2027, og derfor vil man udlede 15.000 ton mindre til den tid. Nu har regeringen så lavet en plan for, hvor de vil finde de første 10.400 ton.

Venstre synes, det er for mange ton, og støttepartierne synes, det er for lidt. 

Hør Altingets miljøredaktør Hjalte Kragesteen forklare om den sag i Altinget Ajour, hvor han både trækker tråde til landmændenes traktordemonstrationerne i november sidste år, og giver sit bud på, hvordan regeringen kan finde et flertal for sit udspil.

Læs også

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lea Wermelin

MF (S), fhv. miljøminister
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2011)

Rasmus Prehn

MF (S), fhv. minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og for udvikling
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2002)

0:000:00