Overblik: Her er oppositionens alternative finansiering af forsvarsforliget

Ni partier er gået sammen om en alternativ plan for finansiering af forsvaret, som indebærer prioritering af offentlige investeringer, aftalen om vinterhjælp og sanering i erhvervsstøtten. Få overblikket her.

"Vi har fremlagt finansiering krone for krone. Nu er der ikke længere noget argument for koblingen mellem
forsvarsforliget og store bededag. Nu er det op til regeringen, om de reelt vil samarbejde, så forsvaret ikke bliver taget
som gidsel," siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.
"Vi har fremlagt finansiering krone for krone. Nu er der ikke længere noget argument for koblingen mellem forsvarsforliget og store bededag. Nu er det op til regeringen, om de reelt vil samarbejde, så forsvaret ikke bliver taget som gidsel," siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Cindy Shummontien Green

Regeringen har været i stærk modvind, siden forslaget om at fjerne store bededag kom på dagsordenen.

Det skyldes blandt andet, at ni partier på tværs af det politiske spektrum finder det urimeligt at blive stillet over for ét muligt finansieringsforslag af forsvaret, før der er blevet indkaldt til forsvarsforhandlingerne.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra SF, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Konservative, Enhedslisten, Radikale, Alternativet, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Derfor er partierne gået sammen om at finde alternative finansieringsmuligheder til regeringens plan, der skal sikre, at den bredest mulige kreds af partier bliver inviteret til de kommende forsvarsforhandlinger.

Få et overblik over oppositionens finansieringsforslag her.

Offentlige investeringer skal prioriteres

  • Den offentlige investeringsramme blev løftet ad to omgange i løbet af 2022 med i alt fem milliarder kroner. Løftene skyldes en underliggende saldoforbedring på i alt fem milliarder kroner ved opdateringen i forbindelse med Danmarks Konvergensprogram 2022 og ved 2030-fremskrivningen.
  • Det samlede løft på fem milliarder kroner skal medfinansiere forsvarsløftet med 1,25 milliarder kroner mere end antagelsen i september 2022.

Overfinansiering i aftale om vinterhjælp

  • Derudover indgår Aftalen om vinterhjælp også i finansieringen. Partierne mener, at aftalen er varigt overfinansieret med omtrent én milliard kroner, hvorfor denne ikke-udmøntede finansiering indgår i planen.
  • Aftalen om vinterhjælp blev indgået i september 2022 af partierne Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservative, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne. 

Udvidelse af sanering af erhvervsstøtteordningerne

  • Partierne konstaterer, at der i regeringsgrundlaget er foreslået en sanering i erhvervsstøtten for to milliarder kroner, hvilket er 1,5 milliard kroner lavere end den brede aftale om reformer fra januar 2022.
  • Derfor vurderer partierne, at det er muligt at finde 0,75 milliarder kroner ved den tidligere ambition om at sanere erhvervsstøtten for 3,5 milliarder kroner.

Oppositionens tre bud på en alternativ finansieringsplan giver samlet tre miliarder kroner til at finansiere forsvarsforliget. Det er ifølge regeringen det samme beløb, som afskaffelsen af store bededag vil indbringe.

Læs hele pressemeddelelsen her.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00