Partier om 2025-plan: Usympatisk, generationstyveri og løftebrud af dimensioner

2025-PLAN: Fra politisk side har hård kritik haglet ned over regeringens 2025-plan. Især en reform af SU'en har fået sindene i kog. Samtidig møder regeringen uklare meldinger og tavshed fra sine støttepartier.

Lars Løkke Rasmussen præsenterede i Spejlsalen på Christiansborg sine visioner for Danmark 2025.
Lars Løkke Rasmussen præsenterede i Spejlsalen på Christiansborg sine visioner for Danmark 2025.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Frederik Tillitz

”Generationstyveri”, ”generationsgave”, ”den forkerte vej at gå,” og ”den helt rigtige vej for Danmark”.

Menuen står på ris og ros, efter regeringen med sin 2025-plan lægger op til at hæve pensionsalderen, omlægge SU-systemet, lette af skatten i top og bund og stramme udlændingelovgivningen.

Efter statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterede i sin 2025-plan tirsdag, har reaktionerne stukket i øst og vest, men fra politisk side er reaktionerne kommet i form af hård kritik og komplet stilhed.

S: Ikke det rigtige svar på udfordringer
Hos Socialdemokraterne ser formand Mette Frederiksen det ikke nødvendigt at øge det økonomiske råderum ved at skære i SU'en og sætte pensionsalderen op, sådan som regeringen lægger op til i sin 2025-plan.

I Alternativet ser vi på hele den her problematik i et meget større perspektiv. Hvad er det for nogle uddannelser, vi vil have, og hvem skal have mulighed for at gå på dem? Det er også derfor, jeg siger til de unge: Se nu for pokker at få startet det ungdomsoprør

Uffe Elbæk
Politisk leder for Alternativet

Hun vil hellere diskutere, hvad det nuværende råderum skal bruges til.

”Der er et økonomisk råderum. Forhandlingerne i efteråret skal handle om, hvordan vi bruger de penge bedst. Regeringen vil bruge meget af det på skattelettelser, og så er der færre penge til at prioritere det, vi gerne vil,” siger hun til DR Nyheder.

Hun mener desuden, at topskattelettelser ikke er det rigtige svar på Danmarks udfordringer.

”Selvom regeringen lægger op til en vækst i den offentlige økonomi, skal man huske, at hver gang man bruger penge på topskattelettelser, så går de penge fra noget andet, som for eksempel vores sundhedsvæsen,” siger Mette Frederiksen til TV 2.

Hun vil ikke fremlægge sit eget partis plan for Danmarks fremtid, men fortæller, at råderummet vil være mindre, og at Socialdemokraterne derfor "ikke vil komme med så mange løfter" som statsminister Lars Løkke Rasmussen. Hun afviser dog ikke, at Socialdemokraterne kan blive en del af en politisk aftale.

R: En generationsgave
Hos Radikale hilser politisk leder Morten Østergaard en højere pensionsalder velkommen, men vil dog ikke tilslutte sig stramninger på udlændingeområdet.

Han ser positive elementer i regeringens 2025-plan og mener at kunne forhandle sig frem til det, han til DR Nyheder kalder for en generationsgave.

På Facebook er Ida Auken også gået ud og rost Lars Løkke Rasmussen for at tage flere gode radikale forslag fra valgkampen med i sin 2025-plan. Hun er dog også kritisk over for regeringens fremtidsplaner med miljøet og SU'en.

”Det er fint, at man vil give nogle penge med den ene hånd, men hvis man samtidig vil skære dramatisk ned på uddannelser og stikke snablen langt nede i uddannelserne med besparelser år efter år med den anden. Så er det bare ikke noget, man kan bruge til noget,” siger Ida Auken live på Facebook.

ALT: Oprør!
En af de mere markante udtalelser i løbet af dagen er fra Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, der opfordrer til et ungdomsoprør.

”I Alternativet ser vi på hele den her problematik i et meget større perspektiv. Hvad er det for nogle uddannelser, vi vil have, og hvem skal have mulighed for at gå på dem? Det er også derfor, jeg siger til de unge: Se nu for pokker at få startet det ungdomsoprør. Vi venter på jer, og os gamle skal nok stå ude på sidelinjen og heppe,” siger han til TV 2 News.

Han mener desuden, at besparelser på SU'en er et løftebrud af dimensioner.

DF: Lang vej igen
I blå blok er der lang vej til en aftale med DF, lyder det fra gruppeformand Peter Skaarup, der afviser stramninger på folkepension og SU.

"Vi synes ikke, det er særligt sympatisk, at man skal arbejde et halvt år længere. Vi har allerede øget pensionsalderen en hel del. Plus vi ser, at de studerende skal betale de bedst lønnedes skattelettelser. Det synes vi ikke, er i orden," siger han til Ekstra Bladet.

Peter Skaarup slår dog fast, at DF går til forhandlingerne med et ønske om at genskabe kontrollen over Danmark, og at velfærdspolitik også er udlændingepolitik for DF.

LA holder mund
Liberal Alliance derimod er gået i tænkepause og vil ikke udtale sig før i morgen. Sådan lyder det fra Ole Birk Olesen, finansordfører for Liberal Alliance, til DR P1.

”Altså vores indstilling til det er velkendt. Der er ikke noget, der har ændret sig. Vi har lige taget en lille tænkepause, ikke fordi vi vil skifte politik, men fordi vi gerne vil kunne præsentere vores politik og formulere den rigtig godt i lyset af det, som regeringen her præsenterer,” siger han.

Derfor kommer der ingen kommentarer til regeringens 2025-plan fra Liberal Alliance før onsdag.

K: Udspil er en god begyndelse
Den konservative partileder, Søren Pape Poulsen, er positiv over for Løkkes udspil om tryghed for boligejerne, lavere skat på arbejde og stærkere politi.

”Jeg jubler ikke, men jeg synes, at der er gode takter, og at udspillet er en god begyndelse. Særligt er jeg fortrøstningsfuld på de danske boligejeres vegne,” siger han.

Søren Pape Poulsen ser desuden positivt på flere asylstrmninger, men mener, at der i 2025-planen er et manglende fokus på naturen og miljøet.

DI: God retning for Danmark
I DI mener man, at regeringen sætter den helt rigtige retning for Danmark, og glæder sig over, at regeringens plan rummer et klart mål om at løfte Danmarks velstand med 65 milliarder kroner.

”Regeringens plan sætter en god retning for Danmark, hvor vores virksomheder og deres medarbejdere får bedre mulighed for at skabe den vækst og velstand, som giver os råd til at udvikle vores samfund. På den måde sikrer vi, at Danmark også om 10, 15 og 20 år kan være et stærkt og velstående land,” siger DI’s administrerende direktør Karsten Dybvad i en pressemeddelse.

Han peger på, at regeringen vil lette skatten på arbejde ved både at hæve beskæftigelsesfradraget og ved at sænke topskatten. Det vil gøre det lettere for virksomhederne at få de medarbejdere, de har brug for, vurderer DI.

”Virksomhederne har brug for flere dygtige medarbejdere, så vi kan skabe ny vækst i Danmark. Med en lavere skat på arbejde kan vi få endnu flere danskere til at yde en ekstra indsats – til gavn for os alle,” siger Karsten Dybvad.

LO: Løser ikke problemerne
Lizette Risgaard, formand for LO, mener ikke, at regeringens 2025-plan løser Danmarks udfordringer.

”Det gør til gengæld massive investeringer i uddannelse, der skal sikre, at vi også om 10 år har gode job,” siger Lizette Risgaard i en pressemeddelelse.

”Danmarks største udfordring består uden sammenligning i, at vi skal være dygtigere. Derfor er der ikke råd til regeringens skattelettelser. Hvis vi skal klare os i konkurrencen, skal vi investere alt, hvad vi overhovedet kan, i uddannelse og efteruddannelse - og så skal vi sætte massivt ind på et bedre arbejdsmiljø, så vi kan holde til at arbejde,” siger LO’s formand, Lizette Risgaard.

Hun mener desuden, at det er urimeligt, at danskerne bliver presset til at blive på arbejdsmarkedet et halvt år mere.

FA: Rygstød til væksten
I finanssektoren ser man med glæde på lempelser i skatten på arbejde og styrkede incitamenter til virksomheder til at investere i Danmark, der vil styrke væksten i Danmark.

”Danmark hænger fast i en alt for lav vækst. Hvis vi skal ud af det vadested, og det skal vi, er det helt nødvendigt med lempelser i skatten. Derfor er det er meget positivt, at regeringen vil lette skattetrykket både i bunden og i toppen af skalaen,” siger Mariane Dissing, administrerende direktør i FA i en pressemeddelse.

Mariane Dissing hæfter sig også positvt ved, at regeringen foreslår ændringer i pensionssystemet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00