Partier vil have centrale beregninger for genåbning lagt frem

BEREGNINGER: Folketingets partier kan trods pres ikke få indsigt i afgørende beregninger op til forhandlinger om genåbning af Danmark. Det kritiserer ordførere, som samtidig undrer sig over udmeldinger om unge og efterskoler på usikkert grundlag.

Folketingets partier vil have indsigt i beregningerne bag genåbningens næste fase.
Folketingets partier vil have indsigt i beregningerne bag genåbningens næste fase.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Hverken politikere eller offentligheden har fået adgang til tal og data bag de beregninger, der skal hjælpe politikerne til at genåbne Danmark.

Lige nu forhandler regeringen ellers med Folketingets partier om, hvorvidt det for eksempel er cafeer, efterskoler eller forlystelsesparker, der skal åbne i næste fase af genåbningen af Danmark.

Derfor skal data og tal på bordet, så partierne ikke famler i blinde, mener støttepartierne SF og Radikale samt Venstre.

I over en måned har sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) forsøgt at få indsigt i de beregninger, der ligger bag Statens Serum Instituts vurderinger af de sundhedsmæssige konsekvenser af en genåbning af Danmark.

"Vi er nødt til at få modellerne lagt frem, ellers famler vi i blinde i de her forhandlinger," siger Lindgreen, der personligt har bedt sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om at sørge for, at tallene bliver tilgængelige.

Sundhedsordfører Martin Geertsen (V) bakker op:

"Der er behov for mest mulig åbenhed om, hvad det er for variabler, man hælder ind i den her smittetryksmaskine, for lige nu styrer vi hele samfundet efter de tal," siger han.

Tvivl om efterskoleberegninger
Også SF savner adgang til beregningerne bag de risikovurderinger, Seruminstituttet foretager. Fredag kom et notat, der blandt andet vurderede, at en åbning af landets efterskoler ville medføre meget høj risiko for smitte.

Det fik gruppeformand Jacob Mark (SF) til at spørge ind til grundlaget for vurderingen, og det viste sig, at den var baseret på forhold på efterskoler under normale omstændigheder, uden coronarestriktioner.

Jacob Mark undrer sig:

"Det er over en måned siden, SF bad om en vurdering af, hvad der skal til, hvis man skal åbne efterskolerne på en sundhedsmæssig forsvarlig måde," siger han.

Er din kritik rettet mod myndighederne eller regeringen?

"Det er en kritik af, at regeringen ikke har fået lavet de beregninger, vi har bedt om. Mit indtryk er, at det ikke har været en prioritet for regeringen."

Skal skelne mellem faglighed og politik
Nylige udtalelser fra faglig direktør Kåre Mølbak understreger ifølge Stinus Lindgreen behovet for at kunne se de data, der ligger bag Seruminstituttets risikovurderinger. 

Op til weekenden var Mølbak i et interview med DR citeret for, at en stigning i antallet af smittede teenagere formentlig kunne forklares med, at unge tager let på smitterisikoen. En række eksperter kritiserede udtalelserne, da tallene dækkede over en periode, hvor Danmark ændrede teststrategi.

"Sådan noget skal man korrige for, hvis man skal bruge tallene til noget," forklarer Stinus Lindgreen. 

"Det er jo helt afgørende for de beslutninger, vi træffer, at vi kan skelne mellem, hvad der er objektive tal, og hvad der er politiserende. Hans udtalelser bliver brugt på en måde, man ikke kan forsvare ud fra tallene."

Mener du, at Mølbak udtaler sig politisk?

"Han bliver i hvert fald skarpvinklet på en måde, som ikke er holdbar," siger Lindgreen.

De unge i alderen 10-19 år er faktisk er den aldersgruppe, der har færrest registrerede smittede, bortset fra børn under 10 år.

Vil bede om beregninger – igen
Stinus Lindgreen bad allerede 2. april om at få fremlagt de data, der ligger bag beregningerne af smittetrykket. Han gentog anmodningen på et møde med leder af ekspertgruppen på Statens Serum Institut Robert Skov for 14 dage siden og har desuden skriftligt bedt sundhedsminister Magnus Heunicke om at sikre, at data bliver lagt frem.

"Svaret har hele tiden været, at de stadig arbejder på modellerne. Og det forstår jeg godt, under normale omstændigheder, men lige nu kan vi ikke vente," siger Lindgreen.

Hvor vigtigt er det for Radikale, at de her tal bliver lagt frem?

"Det er et klart krav, for lige nu har de beregninger afgørende betydning."

Betyder det, at I ikke vil indgå en aftale, medmindre I får de beregninger?

"Problemet er, at vi jo ikke kan lade være med at lave en genåbningsaftale. Men vi har brug for at se de beregninger nu."

Venstre er også ivrig efter at se beregningerne.

"Den her krise koster os millioner og atter millioner hver dag, så vi vil kunne se, hvilke beregninger der ligger bag de forskellige scenarier," siger Geertsen.

Er det noget, I vil kræve, eller er det noget, I godt kunne tænke jer?

"Vi har bedt om dem, og vi vil bede om dem igen. Men hvor hårdt det bliver sanktioneret, tror jeg, vi skal have en snak med os selv om."

Altinget har spurgt Sundhedsministeriet, om Magnus Heunicke vil sikre, at data bag Seruminstituttets modeller og anbefalinger bliver lagt frem. Sundhedsministeriet er ikke vendt tilbage.

Dokumentation

Afgørende beregninger

Folketingets partier er i øjeblikket i gang med forhandlinger om, hvilke dele af Danmark der skal åbne efter 10. maj.

En ekspertgruppe under Statens Serum Institut står for at beregne, hvad forskellige scenarier vil betyde for smittetrykket i Danmark. Ekspertgruppen består blandt andet af læger, statistikere, epidemiologer og dataloger. Beregningerne hviler på en række skøn, der er sat på matematisk formel. 

Ekspertgruppen leverede sin første rapport 2. april. Samtidig bad sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R) om at se de data, der lå bag rapportens konklusioner. Det vil blandt andet sige den såkaldte kildekode.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Martin Geertsen

Public affairs-rådgiver på sundhedsområdet, Primetime, fhv. MF og regionsrådsmedlem (V), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2008)

Stinus Lindgreen

MF (R), regionsrådsmedlem (R), Region Hovedstaden
ph.d. i bioinformatik (Københavns Uni. 2010)

0:000:00