Pensionskommissionen er på trapperne – og derfor ender anbefalingerne ikke i skraldespanden

I ugerne efter påske ventes Pensionskommissionen at komme med sine anbefalinger om, hvad der skal ske med folkepensionsalderen efter 2040, hvor den runder 70 år. På trods af en ny og milliarddyr forsvarsaftale forventes kommissionens økonomiske spillerum at være det samme som før, og anbefalingerne kan få vidtrækkende betydning både politisk og for arbejdsmarkedets parter.

Debatten om retfærdighed i pensionssystemet må forventes at blusse op på ny, når Pensionsskommissionen afrapporterer efter påskeferien. Her ses Mette Frederiksen lancere forslaget om den såkaldte Arne-pension.  
Debatten om retfærdighed i pensionssystemet må forventes at blusse op på ny, når Pensionsskommissionen afrapporterer efter påskeferien. Her ses Mette Frederiksen lancere forslaget om den såkaldte Arne-pension.  Foto: Ritzau Scanpix
Rikke Brøndum

Det er før set, at tunge ekspertrapporter fra forskellige kommissioner over årene er blevet hældt ned ad brættet af politikerne og endt nederst i en skuffe.  

Men det bliver næppe tilfældet, når Pensionskommissionen efter påske ventes at aflevere sine længe ventede anbefalinger.

Kommissionen har med tidligere DA-formand Jørn Neergaard Larsen i spidsen brugt det sidste halvandet år på at undersøge, om pensionsalderen skal stoppe med at stige efter 2040, stige i lavere tempo eller slet og ret fortsætte sin nuværende kadence.

I lyset af Det Nationale Kompromis og 18 milliarder kroner ekstra om året til forsvaret har blandt andet 3F og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) advaret om, at der nu ikke længere er råd til at ændre noget som helst. Der har sågar været spekulationer om, hvorvidt kommissionens anbefalinger vil ende nederst i en skuffe i Finansministeriet. 

Afgørende økonomisk betydning

Men kommissionens spilleplade er ikke blevet mindre. Som Finansministeriets afdelingschef forleden forklarede, har staten i forvejen indregnet et underskud i de tekniske fremskrivninger frem mod 2030. Selv om aftalen lægger beslag på statskassen på kortere sigt, er holdbarheden af dansk økonomi ikke ændret.

For de store FH-forbund som FOA , 3F og HK, der længe har presset på for at stoppe stigningen - eller som minimum indføre en differentieret pensionsalder - er det gode nyheder. Omvendt har Dansk Arbejdsgiverforening for få dage siden advaret mod at stoppe den planlagte stigning af frygt for, at det vil erodere fundamentet under dansk økonomi.   

Christiansborg vil da også holde rigtig godt øje med anbefalingerne og har tilmed taget forskud på én af Kommissionens opgaver, nemlig modregningen af arbejdsindtægter i folkepensionen, som partierne nu vil afskaffe for at skaffe flere hænder.

De rige pensionister

Intet er sluppet ud om anbefalingerne endnu, men ser på man på kommissionens opdrag, vil de givet puste nyt liv i debatten om retfærdig pension mellem højt- og lavt uddannede og mellem unge og ældre, hvor regeringen i kølvandet på Arne-pensionen står stærkt.

Det er værd at huske, at alle forslag om lempelser af pensionsalderen inden 2040 skal være finansieret indenfor det nuværende pensionssystem. Skulle Kommissionen smide forslag på bordet i den retning, vil det være svært at feje dem af banen af økonomiske grunde, og både Enhedslisten og SF må forventes at holde regeringen hårdt op på dem.

En anden del af opgaverne har været at se på, om danskerne har incitament nok til at spare op og arbejde efter pensionsalderen. Det interessante er, at danske pensionister under ét faktisk er blandt verdens rigeste.

Alligevel har det ikke skortet på ekstra ydelser fra Christiansborg over årene i form af eksempelvis varme- og helbredstillæg og supplerende pensionsydelser. Og selv om pensionister er en vigtig vælgergruppe for især Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, er partierne godt klar over, at for mange ekstra tillæg vil få især lavtlønnede til at spare mindre op selv gennem egne pensionsordninger og overenskomster. Her er spørgsmålet, om kommissionen vil rette kritik af politikerne og i givet fald hvor skarp, den bliver.

Opmærksomheden vil selvfølgelig være rettet mod anbefalingerne om pensionsalderen, som har potentiale til at trække fronterne op blandt arbejdsgivere, lønmodtagere og politikerne. Men det bliver næppe det eneste, der er værd at lægge mærke til. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00