Pia Kjærsgaard har oplevet svigt på Christiansborg "rigtig mange gange". Men hunden svigter hende aldrig

Det er kun et halvt år siden, at Pia Kjærsgaard fik hundehvalpen Sonja, men der har næsten aldrig været et tidspunkt i DF-dronningens karriere, hvor hun ikke har haft en hund som følgesvend. I en ellers "barsk og brutal branche" har de nemlig aldrig svigtet hende.

Pia Kjærsgaard har stort set haft hund igennem hele sin politiske karriere. Den seneste i flokken er Sonja, som DF-politikeren fik for et halvt år siden.<br>
Pia Kjærsgaard har stort set haft hund igennem hele sin politiske karriere. Den seneste i flokken er Sonja, som DF-politikeren fik for et halvt år siden.
Foto: Arthur Cammelbeeck/Altinget
Marie Møller Munksgaard

Når man har været så mange år i dansk politik, som Pia Kjærsgaard (DF) har, kan hver dag på Christiansborg ikke være lige sjov.

I løbet af det sidste halve år har den ukronede DF-dronning skulle tackle den ene udfordring efter den anden i det parti, som hun selv var med til at stifte.

Først trådte Kristian Thulesen (UFG) tilbage som formand for Dansk Folkeparti. Så kom dramaet om en ny partiformand. Og siden Morten Messerschmidt (DF) blev valgt til den post, har der været en så markant medlemsflugt, at folketingsgruppen nu er blevet mere end halveret siden sidste folketingsvalg.

Men selv i turbulente tider som disse kan den varme modtagelse, som Pia Kjærsgaards hund giver hende, være med til at løfte humøret.

Sommerserie: Hundetinget

"Hvis du vil have en ven i politik, så få en hund".

Sådan lyder det berømte ordsprog, som mange af os før har hørt. Og noget kan tyde på, at flere danske folketingspolitikere har taget det råd til sig.

For når der ikke er mange venner at finde på Christiansborg, kan man altid regne med menneskets mest trofaste ven: Hunden.

Altinget tager hen over sommeren fat i en række folketingspolitikere, der har et helt særligt forhold til deres hund – og som har hjulpet dem igennem helt særlige tider i deres politiske virke.

"Man kan jo ikke lade være med at blive glad, når ens hund hopper op og ned ad en i glæde i en halv time, efter at man er kommet ind ad døren," siger hun og tilføjer:

"Det betyder rigtig meget at have hund, der er så glad, når man kommer hjem efter en hård arbejdsdag. Så er den på den helt anden side af humøret, og det er bare skønt".

En stormende modtagelse hver eneste dag

Altinget tager hen over sommeren fat i en række folketingspolitikere, der har et helt særligt forhold til deres hund – og som har hjulpet dem igennem helt særlige tider i deres politiske karriere.

Hunde har altid været en del af Pia Kjærsgaards liv, siden hun var fire år gammel, hvor faren havde en jagthund, som hun blev "meget glad for".

Med en hund ved man i hvert fald, at tilliden er ubegrænset, og man kan stole på den hele livet

Pia Kjærsgaard (DF)
Folketingspolitiker

Men efter at Pia Kjærsgaard gik ind i politik, har det ikke altid været lige nemt at få enderne til at hænge sammen med en travl kalender og en hund, der venter derhjemme.

Men selvom Pia Kjærsgaards arbejde fylder, har det været vigtigt for hende at sikre, at hundene ikke er endt med at være alene derhjemme en hel dag, for "det er simpelthen for synd". 

Den garvede DF-politiker fremhæver, at det gode ved at have en hund også er, at de tvinger en ud ad døren for at gå en tur.

"Og det er altså godt for hovedet efter en lang arbejdsdag".

Læs også

Et frirum fra en benhård branche

Mens nogle tvivler på, om ordsproget, "hvis man vil have en ven i politik, skal man få en hund," er sandt, er der ingen tvivl hos Pia Kjærsgaard.

"Det er det. Råt og brutalt, ja. Med en hund ved man i hvert fald, at tilliden er ubegrænset, og man kan stole på den hele livet".

Den garvede DF-politiker, der har været i politik i snart 40 år, beskriver da også politik som en "barsk branche," hvor der findes venskaber, "lige indtil de ikke er der længere". 

"Det har jeg desværre oplevet rigtig, rigtig mange gange. Og det er benhamrende hårdt og brutalt. Det er også derfor, jeg er glad for at have Sonja, for sådan er det ikke med hunde. De svigter aldrig".

Svigt har den tidligere DF-formand og partistifter ellers oplevet en del af de seneste måneder. Samme dag, som Pia Kjærsgaard skulle holde sin 75-års reception på Christiansborg, valgte fem medlemmer nemlig at melde sig ud af partiet blandt andet grundet hende.

Ovenpå tumulten i partiet har det været dejligt for Pia Kjærsgaard at komme hjem til Sonja, der tager imod hende med masser af kærlighed.

"Hun afleder mine tanker fra den her ellers barske branche og får mig ud at gå en tur, så jeg får frisk luft igennem hovedet."

Hvad tror du, at det havde betydet, hvis ikke du havde haft din hund igennem den seneste tid?

"Det har jeg aldrig haft en forestilling om, for jeg har jo altid haft hund. Jeg har meget svært ved at forestille mig et liv uden hund".

Blå bog: Pia Kjærsgaard

Født: 23. februar 1947

Uddannelse: Købmandsskolen i København fra 1963 til 1965.

Politiske karriere:

  • Ældre- og socialordfører fra 2022.
  • Værdiordfører fra 2020.
  • Udlændinge- og dyrevelfærdsordfører fra 2019.
  • Folketingets formand fra 2015 til 2019.
  • Medlem af Udvalget for Forretningsordenen fra 2015.
  • Medlem af Folketingets Præsidium fra 2. oktober 2012.
  • Formand for Dansk Folkeparti fra 1995 til 2012.
  • Medstifter af Dansk Folkeparti i 1995.
  • Politisk leder af Fremskridtspartiet fra 1985til 1994.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Kjærsgaard

MF (DF), fhv. formand for Folketinget, fhv. partiformand, DF
kontor (Købmandsskolen København, 1965)

0:000:00