Jacob Mark frygtede, at en hund ville give endnu mere dårlig samvittighed. Men sygdommen gjorde realiteten til en helt anden

Da Jacob Marks kæreste foreslog at få en hund, frygtede han, at det ville blive endnu et væsen at have dårlig samvittighed over for. Men siden SF-politikeren i november blev ramt af stress, har hunden Ebba hjulpet ham igennem sygdomsforløbet. Læs Altingets sommerserie her.

Jacob Mark har tilbragt meget tid sammen med sin hund Ebba, efter han blev sygemeldt fra Folketinget i november. I dag er han tilbage på Christiansborg, men det er han ikke sikker på, at han havde været uden Ebba.
Jacob Mark har tilbragt meget tid sammen med sin hund Ebba, efter han blev sygemeldt fra Folketinget i november. I dag er han tilbage på Christiansborg, men det er han ikke sikker på, at han havde været uden Ebba.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Jacob Mark (SF) sad på en træstub i solen med hunden Ebba ved sin side, da det skete.

Den susen, han havde haft for ørene de sidste mange måneder, stoppede. Og langsomt kunne han for alvor bide mærke i alle indtrykkene omkring sig igen.

Solen, der skinnede. Vinden, der blæste. Og følelsen af at sidde i naturen med sin glade golden retriever lige ved siden af.

"Det var første gang i lang tid, at jeg nød momentet og kunne mærke, hvor dejligt det var bare at sidde der," siger Jacob Mark.

SF-politikeren begyndte at gå lange ture i en nærliggende hundeskov med sin hund, efter at han i november sygemeldte sig fra Folketinget grundet en øjensygdom, der skyldes langvarig overbelastning af krop og sind.

Sommerserie: Hundetinget

"Hvis du vil have en ven i politik, så få en hund".

Sådan lyder det berømte ordsprog, som mange af os før har hørt. Og noget kan tyde på, at flere danske folketingspolitikere har taget det råd til sig.

For når der ikke er mange venner at finde på Christiansborg, kan man altid regne med menneskets mest trofaste ven: Hunden.

Altinget tager hen over sommeren fat i en række folketingspolitikere, der har et helt særligt forhold til deres hund – og som har hjulpet dem igennem helt særlige tider i deres politiske virke.

Midt i det voldsomme skift fra et travlt liv på Christiansborg til et stille hus i Holbæk blev hunden en form for "wingman" for Jacob Mark gennem sygdomsforløbet.

"Det er ret ensomt at være alene derhjemme hele tiden. Især fordi jeg har været vant til at se rigtig mange mennesker hver eneste dag. Men man føler sig på en eller anden måde aldrig helt alene, når man har en hund," siger han.

Den evige dårlige samvittighed

Altinget tager hen over sommeren fat i en række folketingspolitikere, der har et helt særligt forhold til deres hund – og som har hjulpet dem igennem helt særlige tider i deres politiske karriere.

Selvom Jacob Mark ikke kan undvære sin hund Ebba i dag, tøvede han, da hans forlovede, Christina Krzyrosiak Hansen (S), foreslog, at de skulle få hund.

"Jeg var bange for, at det var endnu et væsen, som jeg skulle have dårlig samvittighed over ikke at være der nok for, ligesom jeg ofte har følt det med familie og venner," siger han.

Allerede da Jacob Mark som 18-årig blev byrådsmedlem i Køge, begyndte tendensen med at sige nej til ting på grund af den travle kalender. Det blev kun værre, efter at han blev folketingsmedlem og gruppeformand for SF.

Når han endelig så vennerne eller familien, føltes det ofte mere som en tjekliste, der skulle krydses af for at pleje den dårlige samvittighed. Og den følelse kunne Jacob Mark ikke overskue at få forstærket med en hund i sit liv.

"Det har været ubehageligt at føle, at jeg aldrig kunne være der for de mennesker, der er vigtige i mit liv, " siger han.

Men på trods af sin indledende skepsis endte Jacob Mark med at overgive sig, efter at hans forlovede i en længere periode dagligt sendte ham billeder af den ene golden retriever efter den anden.

"Og nu er Ebba endt med at blive noget af det bedste, jeg har".

 
 
 
 
 
Vis dette opslag på Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Et opslag delt af Jacob Mark (@jacobmarkfolketinget)

Sygdomsforløbet

Ikke længe efter at Ebba kom ind i Jacob Marks og Christina Krzyrosiak Hansens liv, åbnede verden op i sommeren 2021 efter corona.

Mens mange andre fejrede friheden med solskin, is og lange sommeraftener, kunne Jacob Mark ikke følge med tempoet i den genåbnede verden, og kroppen begyndte at sige fra. Synet blev værre, og samtidig fik han let hovedpine og blev svimmel.

I november måned blev det klart. Han måtte sygemeldes på ubestemt tid, og pludselig var det primært Ebba, han brugte sin tid sammen med, da hans forlovede også havde travlt som borgmester for Holbæk Kommune.

"Det er vildt mærkeligt at være i dansk toppolitik, hvor det går godt, det går hurtigt. Men lige pludselig slukkede det hele bare. Så kunne jeg ikke noget mere. Der var det rigtig rart at have Ebba med mig".

Hvis ikke Jacob Mark havde haft Ebba ved sin side gennem forløbet, frygter han, at "der havde været flere mørke dage" under sygemeldingen, og at han ikke nødvendigvis havde været tilbage i Folketinget på nuværende tidspunkt, som han er i dag.

"Hunde har en overnaturlig evne til at mærke, når der sker noget negativt inde i dig, og så sætter de sig bare helt op ad en for at trøste dig".

Læs også

At nyde øjeblikket

Det er ikke kun i løbet af hans sygemelding, at Ebba har været et vigtigt væsen i Jacob Marks liv. Hans hund har nemlig generelt givet ham en bedre balance og prioritering i sit liv.

"Førhen har det oftest været sådan, at hvis jeg var et sted, så var jeg et helt andet sted i hovedet. Hvis jeg sad i en forhandling, så tænkte jeg på, hvordan det gik i de andres forhandlinger," siger han.

SF-politikeren beskriver det som en konstant "fomo" – fear of missing out – der har jagtet ham.

Hunde har en overnaturlig evne til at mærke, når der sker noget negativt inde i dig, og så sætter de sig bare helt op ad en for at trøste dig

Jacob Mark (SF)
Folketingspolitiker

"Hunde kan ikke få fomo. De kan kun være til stede, der hvor de er. På den måde ejer hunde den egenskab, jeg allerhelst vil have, nemlig at nyde øjeblikket hele tiden," siger Jacob Mark.

I dag er Jacob Mark blevet bedre til at være til stede, og han fremhæver samtidig, at han har fået mere lyst til "at lave andet end politik til tider", efter at Ebba er kommet ind i hans liv.

"Før jeg blev syg, brugte jeg hunden som undskyldning for at tage tidligere hjem. Men nu siger jeg bare, at jeg vil tidligere hjem, fordi jeg ikke gider arbejde hele tiden og gerne vil være sammen med Ebba og Christina".

Da Jacob Mark skal forklare magien ved at have en hund, beskriver han det kort og godt som "ubetinget kærlighed".

"Jeg tror, at ubetinget kærlighed er en af de primære grunde til, at vi lever. Det betyder, at uanset hvor mange der skriver på Facebook, at jeg er et kvaj, eller hvis jeg ikke har fået min vilje i en forhandling, så kommer jeg hjem, og så står Ebba stadig med sit smil og er helt oppe og køre".

Ordsproget om, at "hvis du vil have en ven i politik, så få en hund," køber han ikke. Christiansborg er et "venligt" sted, som er bedre, end rygterne påstår. Det er klart, siger Jacob Mark, at hundens ubetingede støtte og tillid finder han ikke mange steder.

"Men det gør du heller ikke uden for borgen".

Blå bog: Jacob Mark

Født: 16. oktober 1991.

Uddannelse: Bachelor i journalistik, politik og administration ved Roskilde Universitet fra 2013 til 2017.

Politiske karriere:

  • Næstformand for Socialistisk Folkepartis folketingsgruppe fra 2022.
  • Finansordfører og medieordfører fra 2019 til 2020.
  • Formand for Socialistisk Folkepartis folketingsgruppe fra 2016 til 2022.
  • Folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Sjællands Storkreds 2015.
  • Medlem af landsledelsen for Socialistisk Folkeparti fra 2014.
  • Medlem af byrådet i Køge Kommune fra 2010 til 2015.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00