Pia Olsen Dyhr i kontraangreb på LA: 47 milliarder mere til velfærd

KOLDING: SF vil bruge milliarder på flere varme hænder i den offentlige sektor. Samtidig understregede Pia Olsen Dyhr i sin formandstale, at partiet vil være balancens stemme i valgkampens sværdslag om udlændingepolitik og kontanthjælpsloft.

Foto: Frank Cilius / Ritzau Scanpix
Simon LesselAnders Redder

Det er store landsmøde-weekend i dansk politik. 

Og i Kolding, hvor folkesocialisterne samler sig frem til søndag, gik det ikke ubemærket hen, at Liberal Alliance i dag afholder sit møde parallelt i København. 

Mens Liberal Alliance i morges spillede ud med en 2030-plan med markante skattelettelser og nulvækst i den offentlige sektor, brugte SF-leder Pia Olsen Dyhr sin tale på at lancere et rødt kontraangreb: 

En ny 2025-plan med 47 ekstra milliarder til offentlig velfærd. Finansieringen? En topskat på aktier og værdipapirer og en ny formueskat. 

Hvis vi prioriterer anderledes, dropper skattelettelserne og beder de mest velhavende bidrage lidt mere, så har vi råd til 25.000 flere offentligt ansatte end regeringens plan.

Pia Olsen Dyhr
Partiformand, SF

”Selv en farveblind kan se kontrasterne i dag. Kolding og København. Det er folketingsvalget kogt ned til en bouillonterning. To vidt forskellige visioner for Danmark. To vidt forskellige valg,” lød det fra Pia Olsen Dyhr.

Flere offentligt ansatte  
Landsmødetalen bliver med al sandsynlighed et pejlemærke for det fokus, partiet vil lægge frem mod valgdagen.

Og det var SF classic, Pia Olsen Dyhr havde med til salen.

Lægerne og sygeplejerskerne løber alt for stærkt. De manglende pædagoger i daginstitutionerne, som DR i programmet ”Hvem passer vores børn?” dokumenterede, er ifølge Pia Olsen Dyhr ”blevet historien om afviklingen af vores velfærdssamfund”.  

”Med regeringens plan vil der komme endnu færre i 2025. Faktisk 11.000 færre offentligt ansatte, mens der kommer flere børn og flere ældre. Det er 11.000 færre politibetjente, sosu-hjælpere, sygeplejersker, skolelærere, HK’ere, pædagoger,” sagde partilederen. 

Det hænger ikke sammen, konstaterede Pia Olsen Dyhr og henviste til partiets 2025-udspil med en offentlig vækst på 0,9 procent. En vækst, der mere end dækker det såkaldt demografiske træk, som en aldrende befolkning skaber.  

”Hvis vi prioriterer anderledes, dropper skattelettelserne og beder de mest velhavende bidrage lidt mere, så har vi råd til 25.000 flere offentligt ansatte end regeringens plan,” sagde hun.

Ingen ultimative krav 
SF’s 2025-plan skal skabe flere varme hænder, minimumsnormeringer i institutionerne og overskud i arbejdet til sygeplejersker, plejepersonale, skolelærere og resten af SF’s kernevælgere. 

Det er den røde tråd, der kommer til at præge partiets valgkamp.

Men i talen åbenbarede Pia Olsen Dyhr samtidig forskellen på, hvad der er rød tråd, og hvad der er røde linjer. Såvel i det sagte, som i det usagte. 

Den røde pensel – forstået som ultimative krav – skal SF’s vælgere ikke forvente bliver svunget på det politiske tableau under valgkampen og ved etableringen af en eventuel rød regering efter valget. 

“Vi lever i en tid med hurtige overskrifter, sort-hvide tegninger af verden og en opdeling af alting i ondt eller godt. Det ville være nemt at ride med på bølgen, men jeg synes, vi skal insistere på nuancerne og være ærlige om de dilemmaer, vi står i,” skitserede Pia Olsen Dyhr for salen.

Balancens stemme 
Et af de dilemmaer er udlændingepolitikken. Børnene på Sjælsmark. Og kvoteflygtningene. 

Partiet går ikke til valg på en stram eller slap udlændingepolitik, men på en venstreorienteret udlændingepolitik, lød det fra partiformanden, inden hun gjorde det klart for salen, at hun ville lyve for dem, "hvis jeg sagde, at vi får en udlændingepolitik ene og alene baseret på vores værdier efter et valg".

For SF skal være et parti, "man kan stole på". Et parti, "man kan lave aftaler med", og et parti, der ikke løber sin vej, "når den første modstand melder sig", forklarede partilederen, inden hun selv konkluderede:  

"Det er ikke nogen nem balance."

Balancegangen kom til udtryk i snakken om kontanthjælpsloftet. Pia Olsen Dyhr har tidligere betegnet en afskaffelse af loftet som et ultimativt krav. Men det blev i talen erstattet af et løfte om at “gøre alt i vores magt” for at veksle kravet til realpolitik.  

Altså ingen ultimative krav – hverken på velfærd, grøn omstilling eller udlændingepolitik – i denne omgang.

Læs også

Bedstemor med slag i   
Salen i Kolding emmede af folketingsvalg, om end der også blev varmet op til europaparlamentsvalget i maj.   

Her stiller SF med "en bedstemor med slag i", som Pia Olsen kaldte den 74-årige stemmesluger Margrete Auken, der ved sidste EU-valg fik 153.000 stemmer. 

Fredag aften afviste det britiske parlament (igen igen igen) skilsmisseaftalen med EU, og det kommende parlamentsvalg falder i dystre tider for Unionen, mener Pia Olsen Dyhr: 

”Hele det europæiske projekts sjæl er på spil i de her år. Det er nemt at miste håbet, når man ser, hvor svært det er at enes om en fælles og solidarisk flygtningepolitik. Når man ser, hvor svært det er at få de store virksomheder til at bidrage til velfærden.” 

”Men håbet skal ikke findes hver for sig. Det skal findes sammen. Vi har brug for hinanden. Vi har brug for stærke fællesskaber. Vi kan ikke løse de grænseoverskridende problemer alene,” konstaterede partilederen.

Farvel til Holger K 
Snakken om EU banede vejen for et farvel til partikoryfæet Holger K. Nielsen, der efter folketingsvalget er fortid i dansk politik.

For det var netop, da håbet i europapolitikken svandt ind, at den tidligere SF-formand var med til at strikke et kompromis sammen i 1992 – og dermed lagde brostenene til Danmarks forbeholdsfyldte medlemskab, da EF blev til EU.  

”Tak for dine bidrag til danmarkshistorien. Ud af rigtig mange vil jeg nævne netop det nationale kompromis – dit fingeraftryk på hele Europa,” lød afskedssalutten, inden den tidligere partiformand omfavnede den nuværende på talerstolen. 

Dokumentation

SF's valgresultater siden 1970'erne

Valgår Stemmeandel (pct.)  Mandater i Folketinget
1975 5 9
1977 3,9 7
1979 5,9 11
1981 11,3 21
1984 11,5 21
1987 14,6 27
1988 13 24
1990 8,3 15
1994 7,3 13
1998 7,6 13
2001 6,4 12
2005 6 11
2007 13 23
2011 9,2 16
2015 4,2 7

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00