Analyse af 
Andreas Krog

Piben får en anden lyd, når ”vicefinansministeren” skal vikariere for Forsvarets største fan

Med Jakob Ellemann-Jensens sygemelding får Forsvarsministeriet nu en mand i spidsen, som tog initiativ til kulegravningen af ministeriets økonomi. ”Vicefinansminister” Troels Lund Poulsen er ikke nødvendigvis lige så lydhør og venlig stemt overfor Forsvaret, som Ellemann er.

Økonominister Troels Lund Poulsen (t.v.) er vikarierende forsvarsminister mens Jakob Ellemann-Jensen (t.h.) er sygemeldt.
Økonominister Troels Lund Poulsen (t.v.) er vikarierende forsvarsminister mens Jakob Ellemann-Jensen (t.h.) er sygemeldt. Foto: Emil Helms / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Mandag aften meddelte forsvarsminister og vicestatsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) at han tager sygeorlov på ubestemt tid på grund af overanstrengelse. Stafetten som forsvarsminister gives videre til Ellemanns tro væbner, økonomiminister Troels Lund Poulsen (V), der nu skal dobbeltjobbe.

Det er nok den værst tænkelige vikar Forsvarsministeriet og Forsvaret kunne tænke sig. Især hvis man helst ikke vil blive sagt imod, få kritiske spørgsmål eller blive udfordret på om økonomien nu også hænger sammen. Ikke uvæsentligt her på tærsklen til indgåelsen af et nyt forsvarsforlig, der vil tilføre Forsvaret et trecifret milliardbeløb over de næste ti år. 

Troels Lund Poulsen har godt nok ikke titel af finansminister. Den post ville Socialdemokratiet under ingen omstændigheder afgive, da SVM-regeringen blev dannet for knap to måneder siden. Men det gør i det store hele ikke den store forskel. Troels Lund Poulsen er en form for ”vicefinansminister”, der skal holde et vågent øje med finansminister Nicolai Wammen (S).

Derfor er Troels Lund Poulsen godt nede i tallene i statsregnskabet og har sammen med Wammen en interesse i, at Forsvaret ikke får flere penge end det med Lund Poulsen og Wammens briller er nødvendigt at få.

Forsvaret har desuden ikke længere en partileder og vicestatsminister til at tale sin sag i SVM-regeringens koordinations- og økonomiudvalg. 

Troels Lund Poulsen vil med stor sandsynlighed være økonomiminister før han er forsvarsminister. For i sidste ende er hans opgave at vogte statens finanser.

En opgave han tager alvorligt. Uanset om han er minister eller finansordfører i opposition. Det fik Forsvarsministeriet at mærke for omkring et år siden, da Rigsrevisionen på Troels Lund Poulsens initiativ blev bedt om at kulegrave økonomistyringen i Forsvarsministeriet.

Kulegravningen viste et ministerium, der ikke kunne redegøre for, om pengene fra forsvarsforliget i 2018 nu også var anvendt sådan, som politikerne havde ønsket. Samtidig var der ikke styr på implementeringen og økonomistyringen i forbindelse med opbygningen af den tunge brigade, som med 4,4 milliarder kroner var den største post i 2018-forliget.