Politisk kommentator: "Mette Frederiksens manøvre er stærkt provokerende for Enhedslisten"

Det er overraskende, at Enhedslisten er blevet sat uden for døren, mens Liberal Alliance får lov at blive inden for, vurderer Altingets politiske kommentator. Mette Frederiksens førstevalg er entydigt den blå Ellemann, lyder det.

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Socialdemokratiet har sat sit tidligere støtteparti uden for døren, mens partiet fortsætter forhandlingerne med flere af de blå.

Og det er "en meget speciel måde at skære skinken på". 

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter kongelig undersøger Mette Frederiksen onsdag fastslog, at de kommende forhandlinger om en ny regering bliver uden fire af Folketingets partier: Alternativet, Enhedslisten, Nye Borgerlige og Danmarksdemokraterne.

"Det er overraskende, at Mette Frederiksen (S) har smidt Enhedslisten og Alternativet ud, men samtidig har beholdt partier som Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i forhandlingskredsen," siger Holstein og fortsætter: 

"Enhedslisten er imod en bred regering over midten, og ud fra den betragtning er det logisk nok at hive dem ud af forhandlingerne. Men det samme kan man jo sige om DF og LA, så der brister logikken."

Derfor er der ifølge Erik Holstein heller ingen tvivl om, at det er en manøvre, der er "stærkt provokerende" for partiet, der har været et "ret loyalt støtteparti i over tre år", vurderer Holstein. 

"Det kan få Mai Villadsen (EL) til at hæve prisen, hvis Mette Frederiksen alligevel må vende tilbage til sit parlamentariske grundlag."

Læs også

Ellemann er Frederiksens førstevalg 

Mens fire partier altså er ude, er Venstre, Moderaterne, Radikale, Liberal Alliance, Konservative, SF og Dansk Folkeparti fortsat en del af forhandlingerne. Og ser man på de partier, er det ifølge Holstein tydeligt, hvad Mette Frederiksen har lagt vægt på: 

"Hun har valgt at prioritere de partier, der ønsker – eller i hvert fald ikke blankt afviser – de såkaldte velfærdsreformer, der især har til formål at udvide arbejdsstyrken," vurderer Erik Holstein. 

Som det største borgerlige parti er Venstre det første til at møde til forhandlinger med Socialdemokratiet. Og det er samtidig udtryk for, at det helt entydigt er Jakob Ellemann-Jensen (V), der er “Mette Frederiksens førstevalg”, vurderer Altingets politiske kommentator: 

"S og V er kernen i forhandlingerne, og de andre partier er så ringe, der breder sig fra centrum. Kikser det med Venstre, kan Mette Frederiksen overveje en konstruktion med Moderaterne, Radikale og SF. Men det vil være mindre tillokkende for hende. Løkke (M) er ikke kendt som en holdspiller, og Martin Lidegaard (R) har ikke fuld kontrol over sit eget parti.” 

Sidstnævnte parti, SF, lader ifølge den politiske kommentator til at være meget opsat på at få en plads i Mette Frederiksens kommende regering. Spørgsmålet er dog, hvilken pris støttepartiet ender med at skulle betale for at forblive ved forhandlingsbordet: 

”Nu er SF det eneste venstrefløjsparti, der er tilbage sammen med Socialdemokratiet og en stribe borgerlige partier. Det lader til, at Pia Olsen Dyhr (SF) vil gå meget langt for at komme med i en regering, men det kan efterlade SF i en meget sårbar situation,” siger Erik Holstein.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00