Kasseeftersyn peger på væsentlige udfordringer i Forsvaret

Regeringen har igangsat en række eftersyn af det danske forsvar for at kortlægge dets udfordringer. Nu er første del klar, og udfordringerne understreger behovet for milliardstore investeringer, siger forsvarsministeren.

Regeringen præsenterede onsdag resultaterne af det første eftersyn på forsvarsområdet, der skal bidrage til et mere "solidt fundament" fremadrettet.
Regeringen præsenterede onsdag resultaterne af det første eftersyn på forsvarsområdet, der skal bidrage til et mere "solidt fundament" fremadrettet.Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Forsinkede forligsinitiativer, udfordringer på IT-området og problemer med at rekruttere og fastholde personale.

Det er bare nogle af de udfordringer, som regeringens første kasseeftersyn af Forsvaret peger på.

Det skriver Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Problemer i Forsvaret

Her er de udfordringer på Forsvarsministeriets område, som regeringens første kasseeftersyn peger på:

  • Større nedslidning af materiel end forventet
  • Udfordringer på IT-området med teknisk gæld og nye krav til digitalisering
  • Efterslæb på Forsvarets ejendomsområde
  • Udfordringer med rekruttering og fastholdelse af personel
  • Behov for styrket finansiel kontrol
  • Flere forsinkede forligsinitiativer

Du kan læse nærmere om Forsvarsministeriets første kasseeftersyn her.


Kilde: Forsvarsministeriet

Kasseeftersynene er blevet iværksat som følge af Det Nationale Kompromis, der blev indgået i marts 2022. Her besluttede man at hæve Danmarks udgifter til forsvar og sikkerhed til to procent af bruttonationalt produkt inden udgangen af 2033 og tilføre ekstra midler til forsvarsområdet i både 2022 og 2023 grundet krigen i Ukraine.

Som led i disse investeringer skal regeringens kasseeftersyn være med til at sikre "et mere solidt fundament" for Forsvaret.

"Nye sikkerhedspolitiske udfordringer har gennem en årrække stillet større krav til det danske forsvar. Det har udfordret fundamentet for Forsvaret. Blandt andet derfor har vi igangsat et kasseeftersyn på Forsvarsministeriets område," siger forsvarsminister Morten Bødskov (S) i pressemeddelelsen.

De væsentlige udfordringer, som første del af regeringens kasseeftersyn kortlægger, understreger ifølge regeringen behovet for milliardstore investeringer i Forsvaret, "som skal dækkes ind i det kommende forsvarsforlig".

Udover en række konkrete udfordringer inden for Forsvaret, peger kasseeftersynet også på problemer med flere forsinkede forligsinitiativer.

Altinget logoForsvar
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget forsvar kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00