Rådhuspolitikere vil have svar: Vi skal være sikre på, at de høje herbergspriser også går til de hjemløse

Der skal klarhed over sagen, hvor Københavns Kommune mistænkes for ulovligt at bruge millioner af kroner, der skulle være gået til herberger, til at lønne egne ansatte. Sådan lyder det fra Konservative og SF, efter en ny arbejdsmiljøsag er dukket op.

I de samme måneder, som Arbejdstilsynet kritiserede arbejdsmiljøet på herberget, skrev Socialtilsynet i et notat, at der på Cafe Klare var "få medarbejderressourcer. Særligt set i forhold til den takst, der gennem flere år er fastsat i samarbejdet med driftsoverenskomsten med Københavns Kommune".
I de samme måneder, som Arbejdstilsynet kritiserede arbejdsmiljøet på herberget, skrev Socialtilsynet i et notat, at der på Cafe Klare var "få medarbejderressourcer. Særligt set i forhold til den takst, der gennem flere år er fastsat i samarbejdet med driftsoverenskomsten med Københavns Kommune".Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Kasper FrandsenSøren Dahl

Ansatte på herberger skal ikke udsættes for betydelig fare, fordi de alt for ofte er alene med beboere, der kan være voldelige og psykotiske.

Og da slet ikke når det sker på et herberg, der tager en af landets højeste døgntakster.

Sådan lyder det fra SF og Konservative på Rådhuset i Københavns Kommune.

De to partier reagerer på, at Altinget kan afsløre, at to myndigheder næsten simultant - men uafhængigt af hinanden - i foråret 2022 kritiserede henholdsvis arbejdsvilkårene og prisniveauet på kvindeherberget Cafe Klare på Vesterbro.

Der skal også være tillid til, at de midler, som kommunen - og i sidste ende staten - betaler til Mændenes Hjem, rent faktisk går til ansættelse og aflønning af personale ude på selve herberget og ikke til noget andet.

Annika Smith (SF)
Medlem af Københavns Borgerrepræsentation

"Det er jo afgørende, at personalet har det antal kolleger, de har brug for, og ikke bliver ladt alene i situationer med borgere, der udviser farlig eller psykotisk adfærd," siger Konservatives Karina Bergmann.

Hun henviser til, at Arbejdstilsynet i en rapport fra april 2022 kritiserede forholdene på Cafe Klare, fordi de ansatte var alene med hjemløse og udsatte kvinder, der kan have en ”uforudsigelig og udadreagerende adfærd”.

"Arbejdstilsynet skriver, at de ansatte er i risiko for at udvikle angst, stress og posttraumatisk stress, og det forstår man jo godt, når man læser, hvilke situationer de har stået i," fortsætter hun og påpeger, at hun finder det ”dybt uansvarligt, både fra et politisk og et ledelsesmæssigt synspunkt”. 

Tilsynet krævede med et såkaldt strakspåbud, at arbejdspladsen sikrede sig mod alenearbejde for de ansatte.

Altinget logoHovedstaden
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget hovedstaden kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00