Radikale lemper sit krav om udenlandsk arbejdskraft

FINANSLOV: Radikale opgiver foreløbig sit krav om at sænke den såkaldte beløbsgrænse for at få mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark. De foreslår i stedet at lade virksomheder ansætte faglærte arbejdere fra lande uden for EU på danske løn- og arbejdsvilkår. "Umiddelbart positivt," siger S.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenKristine Korsgaard

Det har længe stået på Radikales ønskeliste at få åbnet for mere udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU. 

Nu forsøger Radikale derfor at komme regeringen og de to andre støttepartier i møde ved at lempe et centralt krav.

Hidtil har partiet i sit finanslovsudspil foreslået en simpel sænkning af beløbsgrænsen, det vil sige grænsen for, hvad man skal tjene for at få lov at komme til Danmark og arbejde, fra de i dag gældende 427.000 kroner til 325.000 kroner.

Det forslag har både SF og Enhedslisten rynket på næsen ad, og derfor justerer partileder Morten Østergaard nu forslaget.

"Metoden kunne i stedet være, at man simpelthen bare siger, at virksomheder med overenskomst kan ansætte folk i faglærte stillinger, hvis bare de betaler dem den samme løn og giver dem samme vilkår, som hvis de havde ansat en dansk faglært," siger han.

Kommer det her forslag i erkendelse af, at det bliver svært at få sænket beløbsgrænsen?

"Ja, den erkendelse gjorde vi os i sommer. Men det er jo ikke sådan, at man er forhindret i at gøre det, hvis der på et tidspunkt opstår flertal for det. Hvis folk kommer hertil og udfører faglært arbejde til faglært løn, så er jeg sådan set ligeglad med, om vi kalder det at ændre beløbsgrænsen, eller om vi kalder det noget andet," siger han.

Skipper: Ikke vores kop te
Adgangen til udenlandsk arbejdskraft fra lande uden for EU udgør en af de skarpe kanter mellem Radikale, som ønsker nemmere adgang, og regeringen, SF og Enhedslisten, som hellere vil satse på opkvalificering af danske ledige og arbejdskraft fra andre EU-lande.

Politisk ordfører Pernille Skipper (EL) er også skeptisk over for det nye forslag fra Radikale, men hælder det dog ikke fuldstændig af brættet.

"Vi ser ikke et behov for endnu mere udenlandsk arbejdskraft," siger hun.

Ville I kunne leve med det, hvis de kun må komme hertil og arbejde på danske vilkår?

"Det er sjældent så enkelt. Hvis man på nogen måde skal gøre det, skal man sikre nogle alvorlige værn mod social dumping, det vil sige risikoen for at trykke løn og arbejdsvilkår i Danmark. Det må vi jo så kigge på, men det er bestemt ikke Enhedslistens kop te," siger Skipper.

Også SF er umiddelbart negativt indstillet, men partiformand Pia Olsen Dyhr vil afvente flere detaljer om forslaget, inden hun fælder en endelig dom.

S: Positiv melding
I Socialdemokratiet tager man anderledes godt imod de nye toner fra Radikale.

"Det er umiddelbart positivt, at Radikale bevæger sig væk fra sit fokus på mindsteindtjeningskravet og ind på et andet regime, hvor vi kan diskutere nogle andre løsninger," siger finansordfører Christian Rabjerg Madsen. 

Læs, hvad Dansk Industri og fagbevægelsen mener om forslaget i den fulde artikel på Altinget Arbejdsmarked.

 

 

Dokumentation

Opholdstilladelser på erhvervsområdet

Statsborgere fra de nordiske lande, EU/EØS-lande og Schweiz er fritaget for krav om arbejdstilladelse i Danmark. Personer fra lande uden for EU er omfattet af udlændingelovens krav om opholds- og arbejdstilladelse, når de ønsker at arbejde i Danmark.

Her er de mest almindelige ordninger:

Beløbsordningen: Personer, som er tilbudt arbejde med årlig indkomst på mindst 427.000 kroner inklusive pension. Det svarer til en månedsløn på 35.600 kroner.

Positivlisten: Positivlisten er en liste over job, hvor der er mangel på højt kvalificeret arbejdskraft i Danmark. For at internationale medarbejdere kan få adgang til Danmark efter positivlisten, skal medarbejderen være tilbudt ansættelse i en virksomhed i Danmark og have en uddannelse, som kvalificerer til jobbet. Positivlisten bliver opdateret to gange årligt. Her kan du se, hvilke job der er på listen.

Fast-track-ordningen: Personer, der er tilbudt ansættelse i en certificeret virksomhed, har mulighed for hurtig og fleksibel jobstart samt mulighed for at arbejde skiftevis i Danmark og udlandet. Her kan du se listen over samtlige virksomheder, som er certificeret af Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) til at ansætte udenlandsk arbejdskraft under fast-track-ordningen.

Forskere og undervisere: Omfatter personer, der er tilbudt ansættelse som forsker på et universitet eller i en virksomhed.

Greencard: Personer, der på baggrund af et pointsystem vurderes at kunne finde kvalificeret arbejde i Danmark. Ordningen blev strammet i 2014 og nedlagt i 2016. 

Landbrug: Omfatter personer, der er ansat i landbruget som driftsledere eller fodermestre.

Medfølgende familie: Hvis man er ægtefælle, registreret partner, fast samlever eller barn til en person med arbejdstilladelse i Danmark, kan man opnå opholdstilladelse. Det er et krav, at man er selvforsørgende. Medfølgende familie kan dermed ikke modtage danske ydelser under opholdet.

Så mange opnår opholdstilladelse på de forskellige ordninger: 

Kategori 2016 2017 2018
Beløbsordningen 3.118 2.586 2.571
Fast-track-ordningen 1.735 2.249 2.783
Positivlisten 145 243 412
Forskere og undervisere 572 558 529
Greencard 811 145 6
Landbrug 860 861 899
Medfølgende familie 4.345 4.640 5.191

Kilde: Nyidanmark.dk


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Arne Grevsen

Medlem, 2030-Panelet
speditør, gartner

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

Morten Østergaard

Klimarådgiver, cBrain, fhv. politisk leder (R), MF og minister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2006)

0:000:00