"Klar suppe uden kødboller" og "den rigtige vej at gå": Se reaktionerne på regeringens finanslovsudspil

REAKTIONER: Finansminister Nicolai Wammen har præsenteret regeringens finanslovsforslag for 2020. Få overblik over partier og centrale aktørers reaktioner her. 

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Laura Hattens

Regeringens forslag til finansloven for 2020 har medført et hav af reaktioner fra folketingsmedlemmer og centrale aktører. 

Regeringen kritiseres blandt andet for at negligere klimaet, psykiatrien og minimumsnormeringer og anklages for løftebrud på uddannelsesområdet. Til gengæld får forslaget ros for at prioritere flere penge til politi og retsvæsen og varige midler til sundhedsvæsenet. 

Se et udsnit af reaktionerne på udspillet her.

Venstre
Hos Venstre møder forslaget kritik for ikke at være grønt nok og for at ramme skævt:

 

Enhedslisten 
Ifølge Enhedslisten skal der ændres på den manglende prioritering af minimumsnormeringer, psykiatrien og grøn omstilling:

 

SF
SF giver også udtryk for, at der skal flere penge til minimumsnormeringer og klimamål på finansloven. Herudover vækker de varslede besparelser på udsatte folkeskoler og frie grundskoler bekymring.  

”Der skal findes flere penge, hvis vi for alvor skal kunne imødekomme folkekravet om minimumsnormeringer og i gang med at nå vores ambitiøse klimamålsætning allerede fra næste år. SF vil finde en socialt retfærdig finansiering til at øge ambitionsniveauet endnu mere. Det er klart, vi kan ikke nå hele vejen allerede næste år, men vi skal godt i gang,” siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, i en pressemeddelelse.

 

Alternativet
Hos Alternativet mener man ikke, at forslaget gør 70-procentsreduktionen mulig. 

 

Konservative 
Også hos Konservative er man skuffet over antallet af klimatiltag i regeringens udspil.

 

Radikale Venstre
Finanslovsforslaget vækker på uddannelsesområdet kritik hos det Radikale Venstre. Det noget tynde udspil kan dog ifølge Morten Østergaard endnu reddes – men det kræver en vitaminindsprøjtning af dimensioner: 

 

Liberal Alliance
Hos Liberal Alliance er man utilfreds med regeringens planer om at skære 2 milliarder kroner på de offentlige investeringer i perioden fra 2020 til 2023. Ifølge Ole Birk Olesen vil det gå ud over landets pendlere, som i dag allerede sidder for meget i kø på vej til og fra arbejde.

”Det lover ikke godt for de kommende forhandlinger om en investeringsplan for trafikken, som transportministeren har bebudet, at han vil indkalde til. Regeringen ønsker, at vi skal påbegynde de forhandlinger med et minus på mindst 2 mia. kr. i forhold til de planer, som VLAK-regeringen fremlagde sammen med Dansk Folkeparti i marts i år. Er det ringvejene omkring hovedstaden, den fynske motorvej eller måske E45 op gennem Østjylland, som regeringen alligevel ikke vil udvide?” spørger Ole Birk Olesen i en pressemeddelelse.

 

Dansk Folkeparti 
Dansk Folkeparti roser derimod regeringens prioritering af politi og retsvæsen, men mener ikke, at regeringen kan være sig selv bekendt over for de ældre:

 

Klaus Riskær Pedersen
Klaus Riskær Pedersen kalder regeringens finanslovsforslag forudsigeligt, uambitiøst og et wakeupcall for den unge generation: 

 

Dansk Erhverv
Hos Dansk Erhverv møder udspillet kritik for at prioritere velfærd på bekostning af erhvervslivet:

 

Dansk Industri
Samme pointe fremhæver administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen:

 

Danske Regioner
Regeringens prioritering af sundhedsmidler møder derimod begejstring hos Danske Regioner. Reaktionen er dog væsentlig mere kritisk på psykiatriens område:

 

Dansk Energi
Dansk Energi ønsker en grønnere finanslov, end regeringen lægger op til: 

 

Danmarks Naturfredningsforening
Maria Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er også skuffet over, hvordan regeringen har vægtet naturen i finansudspillet. 

 

Fagbevægelsens Hovedorganisation
Formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, er derimod meget positiv over for regeringens udspil og planen om at øge det offentlige forbrug:

 

Dansk Arbejdsgiverforening
I Dansk Arbejdsgiverforening frygter man, at finanslovsforslaget vil være socialt ekskluderende på arbejdsmarkedet:

 

Akademikerne
Hos Akademikerne anerkender man regeringens plan for at fjerne omprioriteringsbidraget, men ser med bekymring på det faktum, at det såkaldte taxameterløft ikke er at finde på finanslovsforslaget:

 

Djøf
Kritikken af besparelserne på hum-/samf-uddannelser er også at finde hos Djøf: 

 

FOA
Hos FOA ser man også kritisk på finanslovsudspillet – der skal flere penge på bordet til minimumsnormeringer, psykiatri og handicap:

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00