Regeringen parkerer aftaler med landets største CO2-udledere: "Vi har valgt at gribe det an på en anden måde"

Regeringens samarbejdsaftale med Aalborg Portland skulle være den første af flere, men mere end halvandet år efter har regeringen kun været i dialog med én virksomhed. Den dialog endte med en gasledning til Lolland Falster. Nu har regeringen valgt en ny vej. 

Klimaminister Dan Jørgensen gentog tirsdag, at regeringen kun har indgået en enkelt samarbejdsaftale med landets største CO2-udledere. Han forklarede samtidig, at regeringen nu vil gribe omstillingen an på en ny måde. 
Klimaminister Dan Jørgensen gentog tirsdag, at regeringen kun har indgået en enkelt samarbejdsaftale med landets største CO2-udledere. Han forklarede samtidig, at regeringen nu vil gribe omstillingen an på en ny måde. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Regeringen har ikke indgået en eneste samarbejdsaftale med Danmarks største CO2-udledere, siden aftalen med Aalborg Portland fra september 2020.

Og nye samarbejdsaftaler med de danske virksomheder kan have lange udsigter, hvis der overhovedet kommer flere.  

For siden den danske cementmastodont forpligtede sig til at reducere sin CO2-udledning med 660.000 tons frem mod 2030 - svarende til 30 procent - har regeringen blot været i dialog med én virksomhed i form af Nordic Sugar.

Men her blev løsningen i stedet at etablere en gasledning til en værdi af 792 millioner kroner til Lolland Falster. 

"Vi har ikke lavet nogle tilsvarende aftaler, men der er lavet indsatser, som også er rettet imod enkeltvirksomheder. Det er for eksempel den gasledning ned over Lolland Falster, som skal etableres. Den var helt nødvendig for, at Nordic Sugar kunne fortsætte sin produktion," siger klimaminister Dan Jørgensen (S) tirsdag på et pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens seneste reformudspil, 'Danmark kan mere II.'

Dermed gentog ministeren sin melding fra et Folketingssvar i begyndelsen af april, hvor han fastslog, at aftalen med Danmarks største CO2-udleder fortsat er den eneste af sin slags, og regeringen ikke havde forsøgt at indgå flere aftaler udover dialogen med Nordic Sugar. 

Dan Jørgensen slog samtidig fast, at regeringen onsdag vil komme med en løsning til de resterende af Danmarks største CO2-udledere.

"I det udspil, der kommer i morgen (onsdag, red.), prøver vi selvfølgelig at adressere de resterende store produktionsvirksomheder i Danmarks problemer med at få udfaset deres fossiler."

Læs også

Aalborg Portland-aftale skulle være den første af flere

Meldingerne fra regeringen står i skærende kontrast til ambitionerne fra september 2020. 

Her lød det nemlig, at samarbejdsaftalen med Aalborg Portland skulle være den første af flere samarbejdsaftaler med landets største CO2-udledere.

"Vi har i Danmark en række store virksomheder, der både er meget konkurrenceudsat og har produktionsprocesser, der udleder meget CO2. Derfor håber jeg, denne samarbejdsaftale kan bane vejen for flere aftaler om konkret klimahandling med andre virksomheder," udtalte Dan Jørgensen i den forbindelse.

Regeringen har valgt en anden vej

Men tirsdag understreger klimaministeren, at regeringen har valgt en ny vej.

"Vi mener, at det er mere fornuftigt at tilrettelægge det på den måde, vi har valgt nu. Svaret er, at vi har valgt at gribe det an på en anden måde," siger Dan Jørgensen.

Selvom aftalen med Aalborg Portland blev udsat for massiv af både regeringens støttepartier og landets erhvervsorganisationer for at være for uambitiøs, når Folketinget har vedtaget et reduktionsmål på 70 procent i 2030, afviser Dan Jørgensen, at aftalen var forkert. 

"Næ, det kan også være, at der kommer flere aftaler. Vi er der nu, hvor vi tager et skridt ad gangen, og det næste meget vigtige skridt bliver en skattereform," siger han. 

Onsdag klokken 12 præsenterer regeringen sit udspil til en grøn skattereform. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

0:000:00