Vindmøller, solceller og fjernvarme: Sådan vil regeringen gøre Danmark fri af Putins gas

Regeringen har tirsdag præsenteret et nyt reformudspil, der skal sætte skub i den grønne omstilling og gøre Danmark uafhængig af russisk gas. Få overblik over hele reformudspillet her. 

Regeringen præsenterede tirsdag morgen reformudspillet 'Danmark kan mere II', der har til formål at sætte skub i den grønne omstilling og gøre os hurtigere uafhængige af russisk gas.
Regeringen præsenterede tirsdag morgen reformudspillet 'Danmark kan mere II', der har til formål at sætte skub i den grønne omstilling og gøre os hurtigere uafhængige af russisk gas.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupAndreas Esbjørnsen

En udfasning af naturgas i Danmark, en firedobling af produktionen af grøn strøm fra solceller og vindmøller frem mod 2030 og øget produktion af biogas. 

Det er nogle af hovedelementerne i reformudspillet 'Danmark kan mere II', som regeringen tirsdag præsenterede på et pressemøde i Statsministeriet.

Udspillet kommer i kølvandet på krigen i Ukraine og tjener derfor to overordnede formål. Dels skal udspillet sætte skub i den grønne omstilling, og dels skal det gøre Danmark hurtigere fri af russisk gas.

"Krigen i Ukraine påvirker os alle sammen. Putin skal bremses. Og derfor skal Danmark hurtigst muligt være uafhængig af russisk energi," lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet.

Få overblik over udspillets hovedelementer her. 

Alle kommuner skal i 2022 udarbejde planer for grøn varme i de områder, der i dag er forsynet med gas. Og alle husejere, der har gas eller oliefyr, skal i 2022 modtage et brev med besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme, eller om de i stedet skal overveje at udskifte gasfyret med en varmepumpe. 

Udrulning af fjernvarme skal accelereres og senest være afsluttet i 2028. 

Regeringens vil etablere et investeringsvindue, der skal gøre det billigere at optage lån til at udskifte olie­ og gasfyr. Tinglysningsafgiften på lån hertil vil i perioden 2023­ til 2028 blive fjernet.

Derudover vil regeringen indgå et partnerskab med den finansielle sektor med henblik på at fjerne gebyrbetalingen for at oprette lånene 

Altinget logoEnergi og Forsyning
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget energi og forsyning kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00